Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Aankoop van een bijzonder partnerpensioen

Jij en je partner zijn uit elkaar gegaan, maar je hebt nog wel recht op een deel van het pensioenkapitaal van je ex-partner. Met het deel waar je recht op hebt, kun je op de pensioendatum van je ex-partner een partnerpensioen aankopen. Dit heet bijzonder partnerpensioen. Je ontvangt dit bijzonder partnerpensioen op het moment dat je ex-partner overlijdt na zijn of haar pensioendatum.

Hoe hoog is je pensioenkapitaal?

Dat hangt af van of het pensioenkapitaal van je ex-partner is opgebouwd op basis van garantie of beleggingen:

 • Heeft je ex-partner een garantiekapitaal? Dan is het kapitaal bestemd voor bijzonder partnerpensioen ook gegarandeerd en is nu al bekend hoeveel pensioenkapitaal je krijgt om bijzonder partnerpensioen mee aan te kopen.
 • Is het pensioenkapitaal van je ex-partner ondergebracht in beleggingsfondsen? Dan is de hoogte van het pensioenkapitaal afhankelijk van de koersen van de beleggingsfondsen en de kosten. Hoeveel pensioenkapitaal daadwerkelijk voor je vrij komt, kunnen we pas op de pensioendatum van je ex-partner bepalen.

Enkele maanden voor de pensioendatum van je ex-partner krijg je van ons een brief over de hoogte van het pensioenkapitaal en wat je moet doen. Is het pensioenkapitaal ondergebracht in beleggingsfondsen? Dan vind je in de bijlage bij deze brief, een ‘voorlopige’ opgave van je pensioenkapitaal.

Let op: in deze brief staat niets over pensioenverevening. Bij scheiding kunt je, naast bijzonder partnerpensioen, ook recht hebben op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner. Hiervoor ben je afhankelijk van de keuzes die je ex-partner maakt met zijn of haar pensioenkapitaal. Hij of zij moet met dit pensioenkapitaal op de pensioendatum een ouderdomspensioen aankopen.

Dit kan bij ons of bij een andere verzekeraar. Het is dus nu nog niet bekend of wij of een andere verzekeraar jouw deel van het ouderdomspensioen gaan uitbetalen. Ook is nog niet bekend hoe hoog jouw deel zal zijn. Zodra hierover meer bekend is, ontvangt je van ons informatie.

Wat moet je doen?

Als je de brief hebt ontvangen, volg je onderstaand stappenplan om met jouw deel een bijzonder partnerpensioen aan te kopen:

 • Stap 1: Bepaal waar je je bijzonder partnerpensioen aankoopt

  Je bepaalt zelf of je dit bij ons of bij een andere verzekeraar doet. Vraag daarom bij verschillende verzekeraars een offerte aan.

  Belangrijk: besluit je je bijzonder partnerpensioen bij een andere verzekeraar onder te brengen? Vul dan dit formulier in en stuur het naar ons toe. Wij maken dan jouw deel van het pensioenkapitaal over naar de andere verzekeraar.

 • Stap 2: Vraag een offerte bij ons aan

  Hoeveel bijzonder partnerpensioen je kunt aankopen hangt af van de hoogte van het pensioenkapitaal, de marktrente en de aankooptarieven van dat moment.

  Wil je weten hoeveel bijzonder partnerpensioen je bij ons kunt aankopen?

  Je ontvangt de offerte ongeveer 6 weken voor de pensioendatum van je ex-partner. Dit heeft te maken met de marktrente en de aankooptarieven die we pas 6 weken voor de pensioendatum definitief kunnen berekenen.

  Let op: voor de berekening van onze offerte gaan wij uit van het pensioenkapitaal dat op dat moment bij ons bekend is. Is het pensioenkapitaal van je ex-partner ondergebracht in beleggingsfondsen? Dan kan het daadwerkelijke pensioenkapitaal op de pensioendatum van je ex-partner hoger of lager zijn. Hierdoor wordt je uiteindelijk aan te kopen bijzonder partnerpensioen ook hoger of lager dan in de offerte staat.

 • Stap 3: Aankopen via een pensioenadviseur

  Wil je persoonlijke hulp bij het aankopen van je bijzonder partnerpensioen? Dan kun je contact opnemen met een pensioenadviseur. Hou er wel rekening mee dat de pensioenadviseur kosten kan vragen voor een adviesgesprek.

 • Stap 4: Of zelf aankopen

  Kies je ervoor om het bijzonder partnerpensioen zelf bij ons aan te kopen? Dan stuur je ons de getekende offerte op. We sturen je dan een bevestiging.

Wanneer krijg je bijzonder partnerpensioen?

Je krijgt bijzonder partnerpensioen als je ex-partner na zijn of haar pensioendatum komt te overlijden. Je krijgt dan maandelijks een vaste uitkering, zolang je leeft.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.