Zorg in het buitenland: alles wat je moet weten

Heb je in het buitenland plotseling zorg nodig? Of wil je graag naar het buitenland voor een specifieke behandeling? Bijvoorbeeld omdat je in Nederland niet op tijd de zorg krijgt die je nodig hebt? Dan wil je graag weten met welke regels je rekening moet houden als je geplande of spoedeisende zorg nodig hebt en wat je vergoed krijgt.

Heb je spoedeisende zorg nodig in het buitenland?

Heb je direct medische zorg nodig door bijvoorbeeld een ongeval of omdat je plotseling ernstig ziek wordt? Bel dan altijd met SOS International. Ook als het om een relatief eenvoudige behandeling gaat en je niet in het ziekenhuis hoeft te blijven. Een Nederlandssprekende medewerker van SOS International vertelt je waar je terecht kan voor zorg en welke kosten je terugkrijgt van je verzekering en welke niet.

SOS International
Telefoon: (0031) (0)20 651 51 51
Fax: (0031) (0) 20 651 51 09

De basisregels van zorg in het buitenland
 • Eigen risico: ook voor zorg in het buitenland heb je te maken met het eigen risico
 • Verwijzing huisarts of medisch specialist: voor een behandeling van een medisch specialist die ingepland kan worden heb je altijd een verwijzing nodig van je huisarts of van een andere medisch specialist. Voor spoedeisende zorg geldt dit natuurlijk niet.
 • Spoedeisende zorg: neem in het geval van spoedeisende zorg altijd contact op met SOS International op telefoonnummer (0031) (0)20 651 51 51)
 • Zelfde dekking: zorg die je in Nederland vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, vergoeden wij in het buitenland ook. We vergoeden nooit meer dan dat we in Nederland zouden vergoeden vanuit de basisverzekering. Het kan zijn dat er een extra vergoeding mogelijk is vanuit je aanvullende verzekering. Bekijk hiervoor je polisvoorwaarden. 
 • Zorgpas: neem altijd je zorgpas mee als je naar het buitenland gaat. Dit is namelijk ook je Europese zorgpas (EHIC). Deze zorgpas geeft je recht op spoedeisende medische zorg binnen Europa. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten direct bij a.s.r.. Wij bepalen aan de hand van de verzekeringsvoorwaarden welke kosten worden vergoed en welke je alsnog zelf moet betalen.
 • Medicijnen: haal je medicijnen in het buitenland? Dan worden deze medicijnen vergoed volgens het voorkeursbeleid. Met het voorkeursbeleid vergoeden we alleen de variant die uiteindelijk het goedkoopst is. Meer informatie over het voorkeursbeleid vind je op de pagina over de vergoeding van medicijnen.
Waar moet je vooraf aan denken?
Aanvullende- en/of reisverzekering

Je basisverzekering dekt de medische kosten voor spoedeisende zorg in het buitenland en vergoedt maximaal het bedrag dat de behandeling in Nederland kost.

Een reisverzekering dekt de kosten die je basisverzekering bij spoedeisende hulp niet dekt. Daarnaast kun je bij een reisverzekering de extra reis- en verblijfkosten of de kosten voor de annulering van je vlucht declareren. Repatriëring vanuit het buitenland wordt nooit vanuit de basisverzekering betaald.

Kost de behandeling in het buitenland meer dan in Nederland en heb je een aanvullende zorgverzekering? Afhankelijk van de aanvullende verzekering die je hebt afgesloten, worden de kosten boven het Nederlandse tarief vergoed. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering.

Vaccinaties

Voor sommige landen heb je verplichte vaccinaties nodig. Vaccinaties worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering Uitgebreid. Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vind je informatie over welke vaccinaties verplicht zijn.

Medische verklaring of medicijnoverzicht

Gebruik jij of een van je medereizigers medicijnen? Ga op tijd bij je apotheek langs voor een overzicht van je medicijnen. Makkelijk als je in het buitenland een apotheker of een arts nodig hebt. In sommige landen heb je voor medicijnen een medische verklaring nodig. Bijvoorbeeld voor pijnstillers of ADHD-medicijnen. Controleer van tevoren of dit ook voor jouw medicijnen geldt.

Veelgestelde vragen over spoedeisende zorg in het buitenland
 • Wat is de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland? toon
 • Wat is de vergoeding vanuit je aanvullende verzekering? toon
 • Wat zijn EU-,  EER- en verdragslanden? toon
 • Welke kosten worden niet vergoed in het buitenland? toon
 • Hoe sluit je een aanvullende verzekering af? toon
 • Staat je vraag hier niet bij? toon
Veelgestelde vragen over geplande zorg in het buitenland
 • Wat is geplande zorg in het buitenland? toon
 • Hoe vraag je geplande zorg bij ons aan? toon
 • Wat is de vergoeding van geplande zorg in het buitenland? toon
 • Woon je in de buurt van de Belgische of Duitse grens? toon
 • Hoe sluit je een aanvullende verzekering af? toon
 • Staat je vraag hier niet bij? toon
Handige documenten
Meer informatie