Zorgtoeslag aanvragen: zo werkt het

De zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de Belastingdienst. Dit maandelijks voorschot krijg je van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Er zijn een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag. 

De voorwaarden voor het aanvragen van zorgtoeslag

Om zorgtoeslag aan te vragen moet je aan een paar voorwaarden voldoen:

  • Je bent minstens 18 jaar.
  • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je inkomen is niet te hoog. In 2021 mag je inkomen als alleenstaande niet hoger zijn dan € 31.138 per jaar. Met een toeslagpartner mag je inkomen samen niet hoger zijn dan € 39.979 in 2021.
  • Je vermogen is niet te hoog. Op 1 januari 2021 mag je vermogen als alleenstaande niet hoger zijn dan € 118.479. Met een toeslagpartner mag je vermogen samen niet hoger zijn dan € 149.819.

Bekijk voor meer informatie over de voorwaarden de website van de Belastingdienst.

Bereken je zorgtoeslag

Je zorgtoeslag bereken je makkelijk en geheel vrijblijvend via de site van de Belastingdienst. Door je gegevens in te voeren, zie je hoeveel zorgtoeslag je kunt krijgen. Daarna kun je je zorgtoeslag direct aanvragen.

Zorgtoeslag aanvragen

Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kun je je zorgtoeslag aanvragen. Dit doe je door in te loggen met je DigiD op de website van de Belastingdienst. Of bel gratis naar de Belastingtelefoon (0800 - 0543) om je aanvraag op papier af te handelen.

Op de website van de Belastingdienst worden jouw inkomsten en vermogen automatisch bijgewerkt. Hier hoef je dus nooit zelf je gegevens aan te passen voor je zorgtoeslag.

Veelgestelde vragen over zorgtoeslag
Meer informatie