3 manieren om je dak te isoleren

04 oktober 2020

Naar schatting verdwijnt ongeveer 30% van alle warmte in je huis door het dak. Het merendeel (80%) van de huizen in Nederland heeft al dakisolatie. Maar vaak is deze isolatie dun en isoleert deze niet goed genoeg. Ook dan is het verstandig om je dak te isoleren met een dikkere laag isolatiemateriaal. Alleen huizen met het bouwjaar 1992 of hoger hebben standaard een goede dakisolatie van zo’n acht tot tien centimeter dik.

Het isoleren van een schuin dak

Om een schuin dak te isoleren, zijn er twee opties: isoleren aan de binnen- of buitenkant. 

  • Isoleren aan de binnenkant: bij isolatie aan de binnenkant brengt een isolatiebedrijf, of jijzelf, het isolatiemateriaal aan tussen de balken van de dakstructuur. Werk alles af met (gips)platen. Een dikke laag glas- of steenwol zorgt voor zeer goede isolatie. Is er niet zoveel ruimte? Kies dan voor PIR- of resol hardschuimplaten. Deze platen zijn dunner, maar bieden net zoveel isolatie. 

  • Isoleren via de buitenkant: laat dit door een isolatiebedrijf uitvoeren. Het isolatiebedrijf brengt het isolatiemateriaal aan op het dakbeschot. Om bij het dakbeschot te komen, verwijdert het bedrijf eerst de dakpannen en plaatst deze na isolatie weer terug. Deze vorm van isoleren is erg goed. Een andere optie is om isolatiemateriaal tussen de dakpannen te spuiten.

Wil je meer informatie en tips hoe je je huis kunt verduurzamen? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Het isoleren van een plat dak

Woningen met een plat dak zijn alleen te isoleren vanaf de buitenkant. Een isolatiebedrijf verwijdert de dakbedekking en installeert de isolatieplaten. Hierop komt een nieuwe laag dakbedekking. Deze isolatie is het best voor platte daken. Een andere optie is om de isolatieplaten op de bestaande dakbedekking te plaatsen en deze vervolgens af te dekken met tegels of grind. Deze manier van isoleren is minder rendabel. 

Een ongebruikte zolder?

Gebruik je jouw zolder eigenlijk alleen als een opslagruimte? En is jouw zolder goed af te sluiten, bijvoorbeeld met een luik? Dan is isolatie van de zoldervloer een goede optie. Het isolatiemateriaal ligt nu tussen de vloerbalken en hierboven komen vloerplaten. Deze methode is net zo isolerend als de dakisolatie. 

Een goed geisoleerd dak zorgt voor energiebesparing en dus een besparing op je maandlasten. Ga je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Bij je hypotheek kun je meteen een extra potje regelen voor energiebesparende maatregelen in en om je huis. Bijvoorbeeld met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Offertes vergelijken en aanvragen?

Je bent enthousiast over dakisolatie en je wilt de stap nemen om je dak te laten isoleren. Wat bespreek je met een bedrijf en hoe beoordeel je offertes? Bekijk de checklist en kom hier achter. Deze checklist helpt je om de juiste vragen te stellen en zo offertes goed te vergelijken.

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam wonen

Dakisolatie