Home Blogs van a.s.r. Insectenhotel in de tuin goed voor de biodiversiteit

Insectenhotel in de tuin goed voor de biodiversiteit

09 april 2020

Met een insectenhotel in de tuin doe je de natuur een groot plezier. Want ook al vind je rare insecten of kleine spinnetjes helemaal niet zo leuk, toch zijn deze beestjes onmisbaar voor de natuur. Denk maar eens aan de bestuiving van diverse planten en dat ze dienen als voedsel voor vogels. Daarom verdienen deze nuttige beestjes een veilig onderkomen. En met een insectenhotel geef je ze een fijne nestel- en schuilplaats. 

Insecten houden niet van stenen

Insecten hebben het de laatste jaren erg moeilijk. Niet alleen door landbouwgif en ziektes, maar ook doordat in de steden minder groen is en mensen in hun tuinen meer stenen hebben voor tuinmeubelen of buitenkeukens. Daardoor zijn er steeds minder rommelige plekjes voor insecten om te overwinteren of zich voort te planten. En daarmee gaat de biodiversiteit achteruit.

Help de natuur een handje

Met een insectenhotel in je tuin of op je balkon help je de natuur een handje. En je hebt er zelf ook voordeel van, want insecten helpen je met het bestrijden van ongedierte als bladluis, rupsen en vliegen in je tuin. Heb je fruit of groente in de tuin staan? Dan worden de gewassen in de tuin goed bestoven en zal je oogst toenemen.

Waar kun je het insectenhotel het beste plaatsen?

Het is belangrijk om een goed plekje uit te zoeken voor je insectenhotel. Het beste is een plek op het zuiden, op kniehoogte en waar het goed beschermd is tegen regen en wind. Wil je graag vlinders, hommels en solitaire bijen trekken, zorg dan ook voor bloeiende bloemen in de buurt. En verplaats het hotel in de winter niet naar een warmer plekje, want dan verstoor je de insecten en overleven ze het niet. Je kunt trouwens een insectenhotel het hele jaar door in je tuin of op je balkon plaatsen. Met wat geduld vult het hotel zich vanzelf. 

Zelf een insectenhotel maken?

Je kunt insectenhotels in vele soorten en maten kopen. Bij een tuincentrum, bouwmarkt of online. Maar je kunt er natuurlijk ook eentje zelf te maken! Als je bedenkt dat insecten rommelige plekjes al heel fijn vinden, hoef het onderkomen ook helemaal niet perfect te zijn. Waar ze wel kieskeurig over zijn is lijm en verf, kies dus altijd voor natuurlijke materialen. Op de site van Natuurmonumenten lees je hoe je eenvoudig zelf een insectenhotel maakt. Van een basic onderkomen tot een luxe verblijf.

Veel klusplezier!

Christel van Capelleveen