Ga naar de hoofdinhoud
Home Kom wandelen, fietsen of logeren op onze landgoederen
Landgoed De Groote Scheere - Harderberg - Foto door Ron Zervaas | a.s.r.

Kom wandelen, fietsen of logeren op onze landgoederen

02 september 2020

Een deel van de langeafstandswandeling over het Pieterpad loopt over landgoed Junne in Ommen. Dat landgoed is eigendom van a.s.r. Jaarlijks genieten duizenden mensen van de vaak oeroude natuur op onze door heel Nederland gelegen landgoederen. Allemaal met een eigen karakter. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen, paardrijden, golfen en zelfs logeren. En ze zijn allemaal vrij toegankelijk. We zetten ze alle 8 voor je op een rijtje. 

Landgoed Olterterp – Lauswolt – bij Beetsterzwaag – Friesland

Landgoed Olterterp, nabij Beetsterzwaag in de provincie Friesland, is sinds 2012 in bezit van a.s.r. Het landgoed kenmerkt zich door een fraaie afwisseling van landschappen zoals productiebos, open heideterrein met vennen, parken, dobben en alle elementen telkens afgescheiden door fraaie lanen met beuken en eiken. Het landgoed bezit een rijke geschiedenis door onder andere parkgebieden met een markante historische identiteit, een hoge tuinhistorische waarde en goed bewaarde geografie. Het Kleine Bospark kenmerkt zich door de aanwezigheid van slingerpaadjes, een vijverpartij met eilandjes en de boomgroep 'De Twaalf Apostelen'. Vanaf het Kleine Bospark kunnen bezoekers via de Slotlaan naar het Grote Bospark met Grote Vijver (of Hermitage Vijver) wandelen.

Landgoed Junne – Ommen – Overijssel

Landgoed Junne ligt in de gemeente Ommen in Overijssel en is met een oppervlakte van circa 1.047 hectare één van de grotere particuliere landgoederen in Nederland. Naast een groot deel bosgebied is ongeveer een kwart van de grond landbouwgrond. Het overige deel van het landgoed bestaat uit natuur- en recreatiegebied. Het landgoed maakt onderdeel uit van een omvangrijk natuurgebied waar veel recreatie plaatsvindt. Er lopen fiets- en wandelroutes door het gebied, zoals het Pieterpad. Je kunt ook logeren in een van de moderne vakantiebungalows die worden verhuurd via Novasol.

Landgoed De Groote Scheere – Harderberg – Grens van Overijssel en Drenthe

In april vorig jaar werd op dit landgoed de Kidsbeweegroute geopend. De route is een wandelroute van 1 km voor en door kinderen. Langs de route staan borden met kindertekeningen van dieren van het landgoed, educatieve weetjes en leuke beweegopdrachten. Door te dobbelen wordt de opdracht en route iedere keer anders. Na afloop kun je heerlijk pannenkoeken eten in de in 2004 gerestaureerde monumentale boerderij De Ganzenhoeve. Dit landgoed kwam in 1996 in ons bezit toen we het overnamen van verzekeraar Nationale Nederlanden. Daarvoor heeft het toebehoord aan de familie Van Voorst van Lynden. Van oudsher heeft het landgoed een sterk agrarisch karakter met een zevental verpachte of in erfpacht uitgegeven agrarische bedrijven. Met aan de rand een aantal karakteristieke boerderijen vormt de eeuwenoude Holthoner Esch de historische kern van het 800 hectare tellende landgoed. 

Landgoed De Engelenburg – Brummen – Gelderland

Het landgoed bevindt zich op loopafstand van het treinstation Brummen. Bijzonder is het Kasteel Groot Engelenburg; een historische buitenplaats in gebruik als hotel en restaurant. De daarbij behorende 9 holes (wedstrijd)golfbaan, die ingepast is in de historische setting van het landgoed, ligt deels op eigendom van a.s.r. Er is ook een fietsroute over het landgoed. Het 185 hectare grote landgoed werd in begin jaren '80 verworven door AMEV Levensverzekering en was ooit eigendom van de familie van Citters. 

Landgoed Molecaten – Hattem – Gelderland

Op het landgoed zijn er campings en een recreatiepark. Landgoed Molecaten is een historische buitenplaats met diverse rijksmonumenten en een lange geschiedenis. Het landgoed wordt voor het eerst genoemd in de 13de eeuw en is altijd in particulier eigendom geweest. a.s.r. heeft het landgoed verworven in 1987. Het 132 hectare omvattende landgoed bestaat uit het Huis Molecaten met bijbehorende vijver, herberg (met restaurant) en watermolen. De watermolen heeft een bovenslagrad en is een van de oudste watermolens van de Veluwe (rond 1597). Herberg Molecaten is het startpunt van het Assenradepad, een wandelpad dat over paadjes gaat waar normaal geen route loopt, bijvoorbeeld door weiland, het wandelpad wordt ook wel ‘klompenpad’ genoemd. Het overgrote gedeelte van het landgoed, circa 107 hectare bos, bestaat uit bossen van uiteenlopende boomsoorten. Op het landgoed staat de oude Mariaboom waarvan de leeftijd geschat wordt tussen de 250 en de 400 jaar en is een van de oudste beuken van Nederland. De oude Mariaboom doet mee aan de verkiezing van de Boom van het Jaar 2020. Je kunt nog stemmen tot 14 oktober.

Landgoed De Utrecht – bij Esbeek – Brabant

Het bijzondere landgoed De Utrecht is het grootste landgoed in bezit van a.s.r. en bestaat grotendeels uit bos- en natuurterrein en heeft een belangrijke recreatieve functie. Golfclub Midden Brabant heeft er een 18-holes golfbaan en het voormalige vakantie- en herstellingsoord "Huize Rustoord" is in gebruik als een exclusieve kunstgalerij, hotel en restaurant. Verder vind je er de herbergboerderij "In den Bockenreyder". Dit is ook de start en finish van het ongeveer 2 km lange natuur- en rolstoelpad waardoor mensen in een rolstoel of scootmobiel ook door de bossen kunnen ‘wandelen’. Ook vind je op dit landgoed de prijswinnende wandel- en kunstroute ‘Andreas Schotel’.

Landgoed Bleijenbeek – Afferden – Limburg

Landgoed Bleijenbeek ligt in het noordelijk deel van Nationaal Park Maasduinen bij het dorpje Afferden. Het hart van dit 270 hectare omvattende landgoed, gelegen in een bosrijk rivierduinlandschap, wordt gevormd door de kasteelruïne daterend uit 1300 en de omliggende gracht. Binnen het sfeervolle decor van bossen, waterpartijen, ruïne en bomenlanen kun je naast wandelen en fietsen ook golfen op de 18 holes golfbaan inclusief clubhuis met restaurant. Een wandelroute over het landgoed brengt je ook langs een bekende bewoner van het landgoed. In het tv-programma Vroege Vogels werd in 2018 een bever gefilmd die in de Eckeltsche Beek al sinds de jaren negentig een burcht die dwars door het landgoed loopt. 

Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen – bij Numansdorp - Hoeksche Waard

De Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen, die dateert uit 1492, heeft vanaf de zestiende eeuw een belangrijke aandeel gehad in de bedijkingen, inpoldering en ontwikkeling van grote delen van de Hoeksche Waard. De polders kwamen tot stand door het gezamenlijke kapitaal en eendrachtige samenwerking van de ambachtsheren en grondeigenaren. In 1987 kwamen de gronden in handen van verzekeraar AMEV, het huidige a.s.r. Een stichting is eigenaar van het unieke archief en de kaartencollectie van de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen. 

Wist je trouwens dat alle landgoederen beheerd worden door rentmeesters? Zij wonen en werken in de regio waar zij voor verantwoordelijk zijn. Het zijn er zes in totaal. Een van hen woont zelfs ook echt op het landgoed!

De afbeelding bij dit bericht is gemaakt door Ron Zervaas op landgoed De Groote Scheere, 2019.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaamheid

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }