Home Blogs van a.s.r. Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

03 november 2020

Je hoort het wel eens zeggen: huizen met zonnepanelen hebben een grotere kans op brand. De donkere panelen worden immers heel warm, en er ligt bedrading. Is dit echt brandgevaarlijk?

Het hangt er vanaf. Het aantal branden veroorzaakt door zonnepanelen valt mee als je rekent dat nu ongeveer 1 op de 10 huishoudens zonnepanelen heeft: volgens TNO ligt het aantal branden dat veroorzaakt wordt door zonnepanelen op nog geen procent van alle branden in Nederland. Maar er zijn wel wat dingen om op te letten als je gaat wonen in een huis met zonnepanelen of als je zelf zonnepanelen laat leggen:

  • Zonnepanelen installeren
    De markt voor zonnepanelen is vrij. Iedereen mag ze monteren, je mag het ook zelf doen. Er is ook geen wet- of regelgeving die zegt hoe je dit moet doen. Daarom is het belangrijk dat je weet wie het gedaan heeft, zodat je weet waar je terecht kunt als je vragen hebt over de installatie. Ook weet je dan gelijk meer over de vakkundigheid van de installateur. Vraag dus de vorige bewoners van je nieuwe huis naar de installateur, vraag het aan de projectontwikkelaar (bij nieuwbouw) of woningbouwcorporatie.
  • Hoe zijn de zonnepanelen geïnstalleerd?
    De branden die ontstaan op daken met zonnepanelen, ontstaan vaak in de connectoren. Vooral als die van verschillende merken op elkaar worden aangesloten in één verbinding. Of als de stekkers niet goed gemonteerd zijn door de installateur, bijvoorbeeld door kabels verkeerd af te knippen.
  • Zonnepanelen in of op het dak?
    De meeste branden veroorzaakt door zonnepanelen ontstaan op daken waar de zonnepanelen echt in het dak liggen, in plaats van op de dakpannen. Waarschijnlijk komt dit omdat het systeem zo dicht op de onderliggende lagen ligt (zoals mogelijk brandbare isolatiematerialen en folies), terwijl zonnepanelen op het dak op onbrandbare dakpannen liggen met wat afstand ertussen.
Verzekeren

Heb je zonnepanelen op het dak van je (nieuwe) huis, of ga je deze laten leggen? En wil je die verzekeren? Bij ons kan dat met de Woonhuisverzekering. Neem voor een advies op maat contact op met je adviseur.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Duurzaam wonen