Home Je huis verduurzamen, wat kost het en wat levert het op?

Je huis verduurzamen, wat kost het en wat levert het op?

02 juni 2023

Denk je erover om over te stappen op een warmtepomp of om zonnepanelen te nemen? Je huis energiezuiniger maken is altijd een slimme keuze. Dat is voor nu fijn omdat je energierekening omlaag gaat en je huis comfortabeler wordt. Voor later is het gunstig omdat je energielabel omhoog gaat en je huis meer waard wordt. Check wat de energiebesparende maatregelen kosten, wat de subsidie- en financieringsmogelijkheden zijn en wat het je oplevert.

De Verduurzamingshypotheek

Lees meer over het verduurzamen van je huis

Verduurzamingshypotheek Platform Duurzaam Wonen
1. Je huis isoleren

Is je huis voor 1992 gebouwd dan is het meestal nog niet goed geïsoleerd en is het verstandig daarmee te beginnen. Want hoe beter de isolatie van je huis, hoe minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen.

Wat kost isolatie en wat levert het op?

Milieu Centraal rekent voor wat het kost om in een gemiddelde hoekwoning je dak, vloer of spouw te laten isoleren, of om isolerend glas te laten plaatsen. En ze hebben gekeken hoeveel subsidie je in 2023 kan krijgen. De subsidie geldt als je 2 maatregelen neemt, voor 1 maatregel is het de helft.

Maatregel Kosten Subsidie Dit betaal je netto
Isoleren schuin dak € 5.400 € 1.700 € 3.700

Isoleren onderkant vloer begane grond

€ 2.350 € 500 € 1.800
Isoleren spouwmuren € 2.350 € 700 € 1.650
Vervangen glas door HR++ glas € 3.900 € 1.000 € 2.900
       Bron: Milieu Centraal

Toelichting tabel
De kosten en de subsidie die hier worden genoemd zijn geschat. Ze hangen af van het aantal vierkante meters die je gaat isoleren. Het aantal vierkante meter gevel, dak, vloer en glas verschilt per soort woning: een tussenwoning heeft het minst aantal vierkante meters, een vrijstaande woning het meest. Per woningtype gaat Milieu Centraal uit van een gemiddelde grootte. De schatting van de kosten gaat uit van een standaard situatie, dus zonder meerwerk. De kosten per vierkante meter zijn gebaseerd op een kostenoverzicht van RVO (een overheidsorganisatie) van 1 maart 2023. Let op: door actuele ontwikkelingen, zoals stijging van de prijs van grondstoffen, kunnen de kosten hoger uitvallen. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van 2 of meer maatregelen, bij 1 maatregel is de subsidie de helft.

Subsidies en financiering
 • Je kan de kosten van verduurzaming van je woning meestal meefinancieren via je hypotheek. Met een hypotheek van a.s.r. leen een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Volgens onderzoek van a.s.r. zorgen dit soort maatregelen ervoor dat het energielabel van een woning gemiddeld met 1,5 stijgt, van bijvoorbeeld energielabel D naar C of B. Bekijk de lijst met energiebesparende maatregelen van de Verduurzamingshypotheek.
 • Met de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kan je een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen. Dit is een vast bedrag per vierkante meter, dat hoger is als je twee (of meer) maatregelen combineert. 
 • Er is een aparte subsidieregeling voor Verenigingen van Eigenaren (VvE): de SVVE-subsidie. VvE's kunnen op grond van de SVVE subsidie aanvragen voor energie-advies, isolatiemaatregelen en duurzame installaties (warmtepompen, zonneboilers en aansluiting warmtenet). Let er op dat sommige subsidies vooraf aangevraagd moeten worden.
 • Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kan je tegen een lage rente geld lenen voor de verduurzaming van je woning. Huizenbezitters met een laag inkomen of zonder leenruimte betalen helemaal geen rente.

Je leest meer informatie over energiesubsidies en leningen op de website van Milieu Centraal.

Bekijk ook 3 voorbeelden en krijg een indruk van de eenmalige kosten, subsidiemogelijkheden, besparing op je energierekening. 

Wil je zelf een berekening maken van de kosten, subsidie en besparing voor jouw huis? Ga naar de Verbetercheck, vul de kenmerken van je huis in en maak een verbeterplan op maat. 

2. Je huis verder verduurzamen

De meeste huizen die gebouwd zijn in de periode na 1992 zijn al redelijk of goed geïsoleerd. Natuurlijk kun je kijken of je je huis nog beter kunt isoleren of je kunt kijken naar andere manieren om te verduurzamen, zoals zonnepanelen of warmtepomp.

1. Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

Milieu Centraal deed in december 2022 onderzoek naar de prijs van 3 sets zonnepanelen: 6, 10 en 18 zonnepanelen. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tijd flink gestegen. De gemiddelde prijs is zo’n 50 procent hoger dan in 2021. Ook met de hogere prijzen zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering en blijft de terugverdientijd zo’n 8 jaar. Kanttekening: de precieze terugverdientijd hangt sterk af van de prijs van de zonnepanelen en de energieprijs die je betaalt.

Aantal panelen  Totaalprijs Jaarlijkse opbrengst Terugverdientijd
6 € 5.000 € 700 8 jaar
10 € 7.500 € 1.000 8 jaar
18 € 12.000 € 1.600 9 jaar
  Bron: Milieu Centraal

Toelichting tabel berekening Milieu Centraal
De jaarlijkse opbrengst van de zonnepanelen is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Door de afbouw van de salderingsregeling valt de opbrengst elk jaar iets lager uit. Stel: in 2023 koop je 10 zonnepanelen. Dan is de opbrengst in het eerste jaar zo'n € 1.500 en in het laatste jaar € 750. Het gemiddelde over 25 jaar is dan € 1.000. Voor het berekenen van de terugverdientijd kan je dus niet zo maar de kosten delen door de gemiddelde opbrengst. Milieu Centraal gaat uit van zonnepanelen die op het zuiden liggen in een hoek van 36 graden. Bij 6 en 10 panelen gaan ze uit van een huishouden met een stroomverbruik van 3.300 kWh per jaar, bij 18 panelen van 3.800 kWh (dit is van belang voor de saldering).

Subsidies en financiering
 • Je kan de kosten van verduurzaming van je woning meestal meefinancieren via je hypotheek. Met een hypotheek van a.s.r. leen een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Volgens onderzoek van a.s.r. zorgen dit soort maatregelen ervoor dat het energielabel van een woning gemiddeld met 1,5 stijgt, van bijvoorbeeld energielabel D naar C of B. Bekijk de lijst met energiebesparende maatregelen van de Verduurzamingshypotheek.
 • Om zonnepanelen te betalen, kan je gebruikmaken van de Energiebespaarlening van Het Warmtefonds. Met deze lening kan je energiebesparende maatregelen in of aan je huis betalen. Huizenbezitters met een laag inkomen of zonder leenruimte betalen helemaal geen rente.
 • Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen 0%. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geplaatst op woningen of bijgebouwen van een woning.
 • Met de salderingsregeling voor zelfgeproduceerde elektriciteit mag je zelfgeproduceerde elektriciteit aan het elektriciteitsnet leveren en wegstrepen tegen je verbruik op een ander moment. Dit heet salderen. De salderingsregeling geldt tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031. Let op: dit is een voorstel, dus het kun nog veranderen. Het wetsvoorstel is ingediend bij de Eerste Kamer ter bespreking.

Meer informatie over de afbouw van de salderingsregeling van zonnepanelen.

2. Wat kost een hybride warmtepomp en wat levert het op

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas kan met een hybride warmtepomp. De warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je tot 60% minder aardgas verbruiken voor het verwarmen van je huis. Een hybride warmtepomp kan bijna altijd. Ook als je woning nog niet overal goede isolatie heeft. 

Hybride of volledig elektrisch? 
Meteen weten hoe goed je woning geïsoleerd is, en welk type warmtepomp daarbij past? Met de handige tool van Milieu Centraal ontdek je voor welke warmtepomp jij kunt kiezen voor jouw woning. Ook krijg je een indicatie van wat je gaat besparen.

Doe de sneltest

Apparaat Energieverbruik per jaar
voor verwarming en
warm water
Energiekosten per jaar
bij 3 euro/m3 en
0,70 euro/kWh
Energiekosten per jaar
bij 1,20 euro/m3 en
0,25 euro/kWhl
HR-ketel 1.450 m3 gas + 240 kWh stroom € 4.520 € 1.800
Warmtepomp 4 kW met hr-ketel  690 m3 gas + 1.950 kWh stroom € 3.440
€ 1.320
Je bespaart per jaar
  € 1.080
€ 480
  Bron: Milieu Centraal

Toelichting tabel berekening Milieu Centraal
De besparing is berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Matig geïsoleerd bekent hier dat er overal íets zit van isolatie: in dak, vloer en buitenmuren is dat matige isolatie, en in de ramen dubbel glas. De warmtepomp heeft een vermogen van 4 kW. Als de temperatuur onder de 4 graden daalt, schakelt in dit voorbeeld de warmtepomp uit en de cv-ketel aan. De gasbesparing door een hybride warmtepomp is berekend voor de situatie 'van oudere hr-ketel' (die aan vervanging toe is) naar 'nieuwe hr-ketel met hybride warmtepomp'. Een klein deel van de gasbesparing komt doordat een nieuwe hr-ketel zuiniger is dan een oude. De hr-ketel verbruikt ook stroom, o.a. om het water naar de radiatoren en kranen te pompen. Dit stroomverbruik is meegenomen in de berekening. De berekening geldt voor een huishouden van 2 personen. Ben je met meer personen, dan valt de besparing waarschijnlijk iets lager uit. Dat komt doordat een groter huishouden iets minder warmte nodig heeft voor het verwarmen van de woning. De besparing op verwarming met een hybride warmtepomp valt daardoor dus ook iets lager uit.

Subsidies en financiering
 • Je kan de kosten van verduurzaming van je woning meestal meefinancieren via je hypotheek. Met een hypotheek van a.s.r. leen een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Volgens onderzoek van a.s.r. zorgen deze maatregelen ervoor dat het energielabel van een woning gemiddeld met 1,5 stijgt, van bijvoorbeeld energielabel D naar C of B. Bekijk de lijst met energiebesparende maatregelen van de Verduurzamingshypotheek.
 • Om een warmtepomp te betalen, kan je gebruikmaken van de Energiebespaarlening van Het Warmtefonds. Met deze lening kan je energiebesparende maatregelen in of aan je huis betalen. Huizenbezitters met een laag inkomen of zonder leenruimte betalen helemaal geen rente.
 • Voor de hybride warmtepomp kan je subsidie krijgen. De hoogte van deze ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Voor de meeste eengezinswoningen is een vermogen van 5kW genoeg. De subsidie vraag je pas achteraf aan, hou hier dus rekening mee in je financiële planning. Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je ook een aantrekkelijke subsidie voor de isolatiemaatregel.

Kijk voor meer informatie over de subsidie op de website van Milieu Centraal. 

Wat kost een volledig elektrische warmtepomp en wat levert het op

Is je huis in of na 1992 gebouwd en heeft het HR++ glas? Of heb je een oudere woning die inmiddels al redelijk tot goed geïsoleerd is? Dan is een volledig elektrische warmtepomp misschien wel iets voor jou. Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 50 tot 65%. Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost zo'n € 13.000. Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie gaat hier nog van af.  

Apparaat Energieverbruik per jaar
voor verwarming en warm water
(m3 en kWh)
Kosten per jaar
bij 3 euro/m3 en
0,70 euro/kWh
Kosten per jaar
bij 1,20 euro/m3 en
0,25 euro/kWh
Hr-ketel 1.010 m3 gas + 180 kWh stroom € 3.150 € 1.260
Vastrecht gasaansluiting
  € 250
€ 250
Volledig elektrische  warmtepomp met buitenunit 3.190 kWh € 2.230 € 800
Je bespaart per jaar   € 1.170
€ 710
  Bron: Milieu Centraal

Toelichting tabel berekening Milieu Centraal
De besparing is berekend voor een warmtepomp van 8kW in een goed geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Goed geïsoleerd betekt hier: in dak en vloer goede isolatie, in de buitenmuur matige isolatie (na-isolatie spouw) en in de ramen in de woonkamer en de slaapkamers hr++. In de besparing nemen we ook de kosten van de vastrechtaansluiting voor gas mee. We gaan er namelijk van uit dat je elektrisch kookt (of gaat koken) zodat de gasaansluiting weg kan. Huishouden. We gaan uit van een huishouden van 2 personen. Is jouw huishouden groter, bijvoorbeeld 4 personen? Dan valt de besparing lager uit. Dat komt doordat er in een groter huishouden meer warm water in de keuken en de douche wordt gebruikt. Dit warme water wordt tot hogere temperaturen verwarmd dan het verwarmingswater, en daarvoor verbruikt de warmtepomp meer energie.

Subsidies en financiering
 • Je kan de kosten van verduurzaming van je woning meestal meefinancieren via je hypotheek. Met een hypotheek van a.s.r. leen een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Volgens onderzoek van a.s.r. zorgen dit soort maatregelen ervoor dat het energielabel van een woning gemiddeld met 1,5 stijgt, van bijvoorbeeld energielabel D naar C of B. Bekijk de lijst met energiebesparende maatregelen van de Verduurzaminghypotheek.
 • Om een warmtepomp te betalen, kan je gebruikmaken van de Energiebespaarlening van Het Warmtefonds. Met deze lening kan je energiebesparende maatregelen in of aan je huis betalen. Huizenbezitters met een laag inkomen of zonder leenruimte betalen helemaal geen rente.
 • Er is een aantrekkelijke subsidie voor warmtepompen. Op Subsidie warmtepompen lees je meer over de subsidie en hoe je die kan aanvragen.
 • Als je binnen 24 maanden een warmtepomp én een isolatiemaatregel neemt, kan je ook subsidie krijgen voor de isolatiemaatregel. Lees meer op Subsidie voor isolatie.
 • Informatie over andere gunstige leningen vind je op Hoe betaal je de energiemaatregelen.
Subsidies combineren

Er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor verduurzaming. Deze lokale subsidies mag je combineren met de landelijke ISDE-subsidie. Je mag dus voor dezelfde maatregelen ISDE-subsidie aanvragen én een lokale subsidie.

In de Energiesubsidiewijzer kun je checken of er in jouw woonplaats ook een lokale subsidie voor energiebesparende maatregelen is.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Hypotheek

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"BA_C_PIBB":true,"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true,"ZO_C_DAV_SERVICE":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }