Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Prepensioen van a.s.r.

Wil je eerder stoppen met werken? En heb je via je werkgever een prepensioen opgebouwd? Dan krijg je tot je echte pensioen ingaat een tijdelijk ouderdomspensioen. Dit noemen we het prepensioen. De overheid heeft het prepensioen inmiddels afgeschaft. Je kunt dus geen prepensioen meer opbouwen.

Bijna met prepensioen

Enkele maanden voordat je je prepensioendatum bereikt, krijg je van ons een brief. Hierin staat welke keuzes je kunt maken en wat je vervolgens moet doen om het prepensioen in te laten gaan. Wil je nog niet stoppen met werken? Dan kun je je prepensioen ook nog even uitstellen als je werkgever hiermee akkoord is.

 • Je prepensioen later laten ingaan

  Wil je nog niet met prepensioen op je prepensioendatum? Dan kun je in de meeste gevallen je prepensioen uitruilen.

  Uitruilen: prepensioen voor extra levenslang ouderdomspensioen

  Blijf je langer doorwerken tot je pensioendatum? Dan kun je je tijdelijke prepensioen uitruilen voor extra levenslang ouderdomspensioen. Als je prepensioen hebt opgebouwd in de vorm van opgebouwd pensioenkapitaal, voeg je dit samen met het pensioenkapitaal dat is bestemd voor je ouderdomspensioen. Je koopt hiermee dan een hoger ouderdomspensioen aan.

  Voorwaarden voor uitruilen

  Wil je je prepensioen uitruilen? De belangrijkste voorwaarde is dat je na de prepensioendatum blijft werken. Ook moet de mogelijkheid van uitruil van je prepensioen in het pensioenreglement zijn opgenomen. Je vind je pensioenreglement in je Pensioen 1-2-3 via mijnpensioen.asr.nl.

  Hoe vraag je uitruil van prepensioen aan?

  Om uitruil aan te vragen, stuur je ons uiterlijk 1 maand vóór de oorspronkelijke prepensioendatum een schriftelijk verzoek. Hoe je dit doet staat in de brief die je enkele maanden voor de prepensioendatum van ons krijgt.

  Let op: als je volledig arbeidsongeschikt bent mag je je prepensioen niet uitruilen.

 • Je prepensioen laten ingaan

  Hoe je je prepensioen in kunt laten gaan, hangt af van welk soort pensioenregeling je hebt: een middelloon- of eindloonregeling (uitkeringsovereenkomst) of beschikbare premieregeling (premieovereenkomst). Weet je niet in welk soort pensioenregeling je opgenomen bent? Kijk dan hier voor meer informatie of check je Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

  Bouw je prepensioen op in een middelloon- of eindloonregeling?

  Dan staat vast hoeveel je opgebouwd hebt op de prepensioendatum en hoe hoog je prepensioenuitkering dan is. Drie maanden voor je prepensioendatum krijg je van ons een brief waarin staat wat je aan ons moet doorgeven en hoe je dat moet doen. Als wij je aanvraag tijdig ontvangen, dan ontvang je de eerste pensioenuitkering rond de 25ste van de maand. Bij je eerste pensioenuitkering ontvang je ook een uitkeringsspecificatie. Op dit overzicht zie je hoeveel je netto pensioenuitkering bedraagt.

  Bouw je prepensioen op in een beschikbare premieregeling?

  Dan moet je met je opgebouwde pensioenkapitaal zelf een prepensioen aankopen. Deze pensioenuitkering ontvang je tijdelijk, meestal tot je ouderdomspensioen ingaat. De hoogte van je prepensioen hangt onder andere af van hoeveel pensioenkapitaal je hebt opgebouwd, de aankooptarieven en de marktrente op het moment van aankopen. Drie maanden voor je pensioendatum ontvang je van ons een brief met een (indicatie) van het pensioenkapitaal dat op je pensioendatum vrij komt. Om met je pensioenkapitaal een prepensioen aan te kopen, doorloop je de volgende stappen:

  1. Bepaal waar je een prepensioen aankoopt. Jij mag zelf bepalen waar je een prepensioen aankoopt. Dit kan bij ons, maar ook bij een andere verzekeraar. Vraag daarom bij verschillende verzekeraars een offerte aan.
  2.  

  3. Vraag een offerte aan. Wil je weten hoeveel prepensioen je bij ons kunt aankopen? Dan vragen wij je de formulieren bij de brief in te vullen en naar ons op te sturen. Na ontvangst van de formulieren, ontvang je binnen 10 werkdagen een offerte van ons.

   Vraag direct bij ons een offerte aan


   Andersom kan natuurlijk ook. Dan laat je je pensioenkapitaal bij ons overmaken naar een andere verzekeraar. Vul hiervoor het formulier Overdracht Pensioenkapitaal in en stuur deze volledig ingevuld naar ons terug. Wij zorgen er dan voor dat je pensioenkapitaal naar de andere verzekeraar wordt overgemaakt.
  4.  

  5. Wel of geen pensioenadviseur inschakelen. Wil je persoonlijke hulp bij het aankopen van je prepensioen? Neem dan contact op met een pensioenadviseur. Hou er wel rekening mee dat de pensioenadviseur kosten kan vragen voor een adviesgesprek.

   

   

Heb je straks een aow-gat?

Krijg je (straks) een prepensioen of een anw-hiaatpensioen? Dan stopt deze meestal op je 65ste. Door de verhoging van de aow-leeftijd, sluit je aow-uitkering mogelijk niet meer naadloos aan op de uitbetaling van het pensioen. Je hebt dan een aow-gat. Hierdoor kun je tijdelijk te maken krijgen met een inkomenstekort. Onder bepaalde voorwaarden biedt de overheid hiervoor een overbruggingsuitkering aan. De overbruggingsregeling geldt voornamelijk voor de lagere inkomens.

Bekijk of je in aanmerking komt voor een overbruggingsregeling
Bekijk met de pensioencheck of je straks voldoende inkomen hebt

Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur

Of een bepaalde keuze in jouw specifieke situatie verstandig is, is vaak moeilijk te bepalen. Wil je hulp bij het maken van je keuze? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij kan jou op maat advies geven. Bespreek wel vooraf met je adviseur wat de kosten voor het advies zijn en wat eventuele bijkomende service precies inhoudt.

Wat kun je van ons verwachten?

Drie maanden voordat je prepensioen ingaat, ontvang je een brief. Hierin vind je informatie over de hoogte van je prepensioen, de keuzes die hier beschreven staan en andere mogelijke keuzes die je hebt met je prepensioen.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook het contactformulier invullen. Wij helpen je graag.