Home pensioen Eerder met pensioen

Eerder met pensioen

Overweeg je om eerder met pensioen te gaan? Of wil je eerder stoppen met werken dan de datum waarop je pensioen krijgt? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk na te gaan hoe je er nu voor staat. Want eerder met pensioen gaan klinkt aantrekkelijk, maar het moet wél financieel haalbaar zijn.

Waar moet je rekening mee houden?

Eerder met pensioen gaan heeft een aantal financiële gevolgen

  • Je bouwt minder pensioen op omdat je waarschijnlijk minder lang werkt.
  • Je krijgt pas een AOW-uitkering vanaf je AOW-leeftijd.
  • Als je ook (gedeeltelijk) stopt met werken krijg je vanaf dat moment geen of minder salaris. En kies je ervoor om je pensioen vervroegd in te laten gaan? Dan verdeel je je opgebouwde pensioen over een extra aantal jaar. Je krijgt dus een lager pensioen.

Hoeveel geld je precies nodig hebt om eerder te met pensioen te kunnen gaan, hangt af van verschillende zaken. Onder andere van het pensioen dat je tot dan toe hebt opgebouwd en je persoonlijke situatie.

Begin tijdig met het aanvullen van je pensioen

Hoe eerder je begint met het aanvullen van je pensioen, hoe beter. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Bekijk de mogelijkheden van extra pensioen opbouwen. Wil je weten hoe het er nu voor staat met je pensioenopbouw? Bekijk op 'Ik denk vooruit' wat je nu opzij zou moeten zetten om eerder met pensioen te gaan.

Gedeeltelijk stoppen met werken: deeltijdpensioen

Het is ook mogelijk om gedeeltelijk met pensioen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een of twee dagen per week minder gaan werken. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Je krijgt immers al een deel van je pensioen uitbetaald. De pensioenopbouw voor het deel dat je nog werkt gaat door, totdat je de pensioenleeftijd bereikt. Deeltijdpensionering kan vanaf 5 jaar voor je AOW-datum. Voor deeltijdpensioen moet je wel toestemming hebben van je werkgever.

Geef je nieuwe pensioendatum aan ons door

Heb je een keuze gemaakt en staat je nieuwe pensioendatum vast? Geef deze datum dan aan ons door met het formulier ‘Verzoek uitstellen of vervroegen pensioen’.

Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur

Of een bepaalde keuze in jouw situatie verstandig is, is vaak moeilijk te bepalen. Een onafhankelijk adviseur kan jou advies op maat geven. Bespreek wel vooraf met je adviseur wat de kosten voor het advies zijn en wat eventuele bijkomende service precies inhoudt.

Extra info & downloads
Eerder met pensioen