Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Afkoop van je pensioen

Heb je via de pensioenregeling van je werkgever een klein pensioen bij ons opgebouwd? Bijvoorbeeld omdat je relatief kort bij deze werkgever hebt gewerkt? Dan kun je je pensioen mogelijk afkopen. Je krijgt dan geen periodieke pensioenuitkering als je met pensioen gaat, maar we betalen je pensioenkapitaal in één keer uit.

Welke voorwaarden zijn er?

Afkoop is alleen toegestaan voor een pensioen dat lager is dan de afkoopgrens die de overheid heeft bepaald. Deze grens is in 2018 € 474,11 bruto per jaar. Bovendien mag een klein pensioen alleen worden afgekocht op je pensioendatum of als het dienstverband dat hoort bij dit pensioen minimaal twee jaar geleden is beëindigd. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kun je meer lezen over klein pensioen en afkoop.

Hoe koop je je pensioen af?

Voldoe je aan de voorwaarden voor het afkopen van een klein pensioen? En wil je je pensioen afkopen? Vul dan het formulier Een afkoopvoorstel aanvragen in. We doen je vervolgens een afkoopvoorstel. Hierin staat onder andere het bedrag dat je van ons krijgt. Wil je weten of jouw pensioen aan de voorwaarden voldoet? Kijk dan op je laatste UPO. Daar kun je onder het kopje 'Welk pensioen kunt u verwachten' zien of je pensioen onder de grens voor afkoop ligt:

Afkoop en je belastingen

We zijn verplicht om belasting in te houden op het bruto afkoopbedrag dat je in je afkoopvoorstel krijgt. Je ontvangt van ons dus altijd een netto bedrag op je rekening. Het bruto afkoopbedrag geef je op als inkomen in je belastingaangifte. Afhankelijk van je inkomen krijg je een gedeelte van de ingehouden belasting terug of moet je belasting bijbetalen.  

Let op: het afkoopbedrag verhoogt eenmalig je inkomen. Dit kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen die je van de overheid ontvangt. Denk aan een huurtoeslag of zorgtoeslag. 

Alternatief voor afkoop: voeg kleine pensioenen samen

Afkoop is in sommige gevallen niet verstandig. Het kan zijn dat je dan geen of te weinig pensioen ontvangt. In plaats van afkopen kun je ook meerdere kleine (of meerdere kleine en een grote) pensioenkapitalen samenvoegen tot één pensioenkapitaal. Je ontvangt dan maar één pensioenuitkering in plaats van meerdere kleine uitkeringen. Wel zo overzichtelijk. Bovendien betaal je door het samenvoegen maar één keer aankoopkosten. Dat levert je weer een hoger pensioen op. Bekijk hier hoe je dit doet.

Ga je nog niet met pensioen? Dan kun je ook pensioenen samenvoegen door de waarde van je (kleine) pensioen over te dragen naar je huidige pensioenregeling. Dit noemen we waardeoverdracht.  

Weet je niet zeker of je meerdere pensioenkapitalen hebt opgebouwd? Bekijk dit op Mijnpensioenoverzicht.nl. Hou hiervoor je DigiD inloggegevens bij de hand.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Afkoop van je pensioen