Home Blogs van a.s.r. Landgoed Junne, een parel in het Vechtdal

Landgoed Junne, een parel in het Vechtdal

07 mei 2021

Een van de landgoederen die a.s.r in bezit heeft, is landgoed Junne. Het ligt aan de meanderende Overijsselse Vecht tussen Ommen en Harderberg. Een parel in het Vechtdal. Het landgoed maakt deel uit van een omvangrijk natuurgebied met veel recreatie. Zo lopen er verschillende fiets- en wandelroutes door het gebied en bevat het een vakantiepark.

Landgoed Junne is een van de grotere particuliere landgoederen in Nederland en heeft een oppervlakte vergelijkbaar met 1.500 voetbalvelden. Het is een bijzonder landgoed met een rijke historie en een verscheidenheid aan landschappen met uitgestrekte bossen, stuifzanden, heidegebiedjes en houtwallen. Op het landgoed tref je nog een authentiek buurtschap aan, met de Junnerbrink als markant middelpunt en de vele robuuste eikenbomen en unieke boerenerven. Er is ook nog steeds een aantal agrarische bedrijven actief. 

Vistrap

Dat er veel moois en bijzonders te zien is, blijkt wel uit het feit dat er meerdere bekende fiets- en wandelroutes over het landgoed lopen. Wandelaars zullen de Vechtdalroute en het Pieterpad wel kennen. Een bezienswaardigheid op het landgoed is de stuw bij Junne met de vistrap. Door de aanleg van stuwen ontstonden er delen waar vissen niet meer op eigen kracht uit of in konden zwemmen. De vistrap geeft vissen de mogelijkheid om vrij de rivier op en af te zwemmen. Het hoogteverschil van de stuw naar de rivier kunnen ze treetje voor treetje afleggen, alsof ze een trap af zwemmen. 

Zandverstuiving

Ook leiden de verschillende routes langs weilanden en door bos. Junne bestaat voor ruim 70% uit bosgebied, waarvan het grootste deel uit productiebos. Het productiebos is gevarieerd en bestaat uit diverse boomsoorten, zoals de zomereik en grove den. In het bos vind je de voormalige houtzagerij De Witte Delle. Ook is er een grote zandverstuiving genaamd De Heetdelle. Het is een uitgestrekte vlakte van zand, omringd door grote oude bomen. Even verderop, tussen het landgoed en Ommen, ligt nog een andere zandverstuiving. Deze 20 hectare grote zandverstuiving heet Sahara en is eigendom van Staatsbosbeheer. 

Junner koeland

Nog zo’n unie stukje natuur is het Junner Koeland. Ook hier kun je prachtig wandelen. In vroegere tijden graasden er de koeien uit Junne. Tegenwoordig is het een natuurgebied van Staatsbosbeheer met een oppervlakte van zo’n 100 hectare. Het Junner Koeland ligt ten noorden van de Vecht. Er is ook een vogelobservatiehut. In en om het gebied kunnen ongeveer 70 soorten broedvogels worden waargenomen.

Bospark Landgoed Junne

Voor natuurliefhebbers die iets langer in dit prachtige gebied willen verblijven is er de mogelijkheid om te overnachten op Bospark Landgoed Junne. Dit  is een prachtig gelegen vakantiepark midden in het bos, in een rustgevende omgeving in het Vechtdal. Het vakantiepark beschikt over moderne vakantiebungalows die worden verhuurd via Novasol.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Vastgoed