Ga naar de hoofdinhoud
Home Waarom a.s.r. belegt in grond en groen
Vrolijk kijkende boer met gestreepte schort voor en een krat in zijn handen | Dit is de tijd van doen | a.s.r.

Waarom a.s.r. belegt in grond en groen

24 september 2024

a.s.r. heeft ongeveer 45.000 hectare grond in bezit. Om je een idee te geven hoeveel dat is, moet je denken aan zo'n 66.000 voetbalvelden verspreid over heel Nederland. Als je bedenkt dat Nederland als echt voetballand zo’n 7.300 voetbalvelden telt, dan is 61.000 velden wel heel veel toch? Dan kun je je vast voorstellen dat a.s.r. de grootste particuliere bezitter van landbouwgrond in Nederland is.

Landbouwgrond

De grond die a.s.r. in bezit heeft, ligt verspreid over heel Nederland en wordt vooral voor land- en tuinbouw gebruikt. Alle landbouwgrond is aan agrariërs verpacht en wordt ook echt bewerkt. Het kan dus zo maar dat de aardappel op je bord van onze landbouwgrond komt. Maar ook dat jouw premiegeld die aardappel mogelijk heeft gemaakt. Want a.s.r. ontvangt als verzekeraar premies voor onder andere levens- en pensioenverzekeringen. Dit zijn vaak langlopende verzekeringen met aan het einde van de looptijd een uitkering. Een deel van de betaalde premies investeert a.s.r. in gronden die door a.s.r. in erfpacht worden uitgegeven.

Erfpacht

Erfpacht klinkt als iets uit de late middeleeuwen toen adellijke grondbezitters grond aan boeren gingen verpachten en grond van vader op zoon overging. Maar hoe ouderwets het misschien ook klinkt, het is juist hartstikke actueel! Wij bieden bijvoorbeeld ‘Jonge Boeren Erfpacht' aan. Hiermee ondersteunen we jonge boeren in het overnemen en opstarten van een agrarisch bedrijf en bieden we een helpende hand voor innovaties. De jonge boeren hoeven met deze contractvorm minder kapitaalkrachtig te zijn bij aanvang van hun carrière als boer. In ruil hiervoor maken de boeren afspraken met ons om duurzaamheid en biodiversiteit te stimuleren.

Landgoederen

Naast landbouwgrond heeft a.s.r. een achttal grote landgoederen in bezit, bij elkaar ongeveer 6.000 hectare groot. Deze landgoederen bestaan uit landbouwgrond, boerderijen, bos- en natuurterreinen, woningen en golfbanen. We beleggen in landgoederen omdat we geloven dat de verbinding met de natuur de basis is van ons bestaan. Door onze landgoederen open te stellen voor iedereen, bieden we de bezoekers de mogelijkheid om de natuur te ontdekken. Zo dragen we bij aan de connectie tussen natuur en maatschappij op de lange termijn. Zo is de productie van ons voedsel ook zichtbaar en toegankelijk, want ook op de landgoederen zijn boeren actief. 

Klimaatbestendig landschap

Als je de totale oppervlakte van alle landgoederen en particuliere bossen in Nederland optelt kom je op ruim 200.000 hectare. Daar steekt onze 6.000 hectare dan ineens weer schril tegen af. Maar met zo’n oppervlakte kunnen we met alle landgoedbezitters een groot verschil maken op het gebied van bosbeheer, CO²-opslag, waterbeheer, biodiversiteit en gezonde bodem.

a.s.r. gelooft in een sterk en vitaal landelijk gebied, voor nu en de toekomst. Dit noemen we beleggen met eeuwigheidswaarde. We streven naar gebieden waar de agrariër een goede boterham kan verdienen, maar waar ook ruimte is voor wonen, recreatie, waterbeheer en natuur.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaamheid