Home pensioen hoog laagpensioen

Eerste jaren een hoger pensioen

Wil je de eerste jaren na je pensioen wat meer te besteden hebben? Bijvoorbeeld omdat je leuke dingen wilt doen waar je voorheen nooit aan toekwam? Dan kun je ervoor kiezen om de eerste periode een hoger pensioen en daarna een lager pensioen uit te laten betalen. Dit noemen we een hoog-laagpensioen.

Hoe werkt het?

  • Je kiest de periode waarvoor je een hogere pensioenuitkering wilt, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar.
  • Je bepaalt samen met ons de hoogte van je uitkering voor deze periode en de periode erna.
  • Voor beide periodes staan de uitkeringen vast. Ze wijzigen niet meer zolang je leeft.

Welke voorwaarden zijn er?

Voor een hoog-laagpensioen gelden bepaalde voorwaarden. De lagere uitkering mag bijvoorbeeld nooit minder zijn dan 75% van de hogere uitkering. Kies je bijvoorbeeld de eerste vijf jaar voor een maandelijkse uitkering van € 1.000? Dan mag je maandelijkse uitkering in de jaren erna nooit minder zijn dan € 750.

Hoe sluit je een hoog-laagpensioen af?

Dat hangt er vanaf of je een middel- of eindloonregeling of beschikbare premieregeling hebt:

  • Heb je een middel- of eindloonregeling? Dan geef je je keuze uiterlijk 1 maand voor je pensioendatum aan ons door. Dit doe je via het keuzeformulier dat je drie maanden voor je pensioendatum van ons ontvangt.
  • Heb je een beschikbare premieregeling? Dan moet je bij het aankopen van je pensioen direct een hoog-laagpensioen aankopen. Houd hier rekening mee als je bij ons of bij een andere pensioenverzekeraar een offerte aanvraagt. Je keuze voor een hoog-laagpensioen kun je vaak in de offerte aangeven.

Hoog-laagpensioen en de Belastingdienst

Over je pensioenuitkering betaal je belasting. Kies je voor een hogere pensioenuitkering in de eerste jaren? Dan kun je met je inkomstenbelasting in een hoger belastingtarief uitkomen. Hoeveel belasting je uiteindelijk betaalt, is onder andere afhankelijk van de hoogte van je totale inkomen, het soort inkomen en of je pensioen ingaat vóór of nadat je een aow-uitkering van de overheid ontvangt.

Lees hier meer over belasting

Heb je nog vragen?

Drie maanden voor je pensioendatum krijg je van ons een brief over alle keuzes die je kunt maken voor je pensioen. Je kunt ook altijd contact met ons opnemen. Dit kan telefonisch van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook het contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Eerste jaren een hoger pensioen