Home Blogs van a.s.r. Eerste hypotheek? 3 tips voor lage maandlasten

Eerste hypotheek? 3 tips voor lage maandlasten

11 december 2018

Sta je op het punt om je eerste huis te kopen? Dan kun je profiteren van de historisch lage hypotheekrente. Maar de stijgende huizenprijzen drijven de maandlasten toch flink op. Wil je niet alleen werken voor je hypotheek, maar ook financiële ruimte overhouden om lekker te leven? Denk dan eens aan de volgende tips om je maandlasten betaalbaar te houden.

1. Vergelijk niet alleen de rente, maar ook de voorwaarden

Elke maand betaal je rente over het geleende bedrag en - afhankelijk van de hypotheekvorm – betaal je een deel terug. Als je lage maandlasten wilt is het logisch om te kiezen voor een hypotheek met een scherpe rente. Toch loont het ook de moeite om de andere voorwaarden te vergelijken. Dat kan je nu of op een later moment veel geld schelen. Hoeveel mag je bijvoorbeeld jaarlijks terugbetalen zonder dat je daar extra kosten voor moet betalen? Hoe lang kun je jouw scherpe rente vastzetten? En moet je officieel taxatierapport laten maken om je hypotheek aan te vragen? Of kun je op deze kosten besparen?

2. Check of je de rente fiscaal mag aftrekken

Als je kiest voor een hypotheek waarbij je elke maand een deel van je lening terugbetaalt, mag je de rente 30 jaar lang aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit geldt niet voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd niets terug. Je maandlasten bestaan alleen uit rente. Na 30 jaar is je schuld nog wel even hoog. Ook is de rente van nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet fiscaal aftrekbaar. Je loopt dan dus een belastingvoordeel mis. Een hypotheek waarbij je wél elke maand een stukje terugbetaalt, kan dus toch voordeliger zijn als je het belastingvoordeel meerekent.

3. Kies voor een langere looptijd

Heb je al eens nagedacht over een langere looptijd? Een hypotheek heeft meestal een looptijd van 30 jaar. Met een langere looptijd betaal je je lening over een langere periode terug en daardoor worden je maandlasten lager. Op dit moment is de a.s.r. WelThuis Starters hypotheek de enige annuïteitenhypotheek in Nederland waarbij je de lening in langer dan 30 jaar kunt terugbetalen. Je kunt kiezen voor een looptijd van 30 tot maximaal 40 jaar. Een voorwaarde voor deze hypotheek is dat je nog recht hebt op 30 jaar renteaftrek. Bij een langere looptijd betaal je ook langer rente. Daardoor zijn je totale kosten over de hele lening wel hoger. Meer informatie vind je op www.asr.nl/startershypotheek.

Onafhankelijk advies

Laat je bij de keuze van je hypotheek goed adviseren door een onafhankelijke adviseur. Hij kan jou helpen met het maken van de beste keuze in jouw situatie. Als je lage maandlasten belangrijk vindt, kun je dit natuurlijk aangeven tijdens je adviesgesprek.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek