Home Blogs van a.s.r. Geen-vast-contract-en-toch-een-hypotheek

Geen vast contract en toch een hypotheek

16 december 2019

Een hypotheek is alleen voor mensen met een vaste baan? Onzin! Ook als uitzendkracht of met een tijdelijk of flexibel contract kun je tegenwoordig een hypotheek krijgen.

Zeker inkomen

Een hypotheek is een geldlening voor de aankoop van een eigen huis. Je leent dit geld van geldverstrekker, zoals een bank of verzekeraar. Je betaalt elke maand rente over de lening en je betaalt elke maand een stukje terug. De geldverstrekker wil graag zo veel mogelijk zekerheid dat jij de lening ook in de toekomst kunt blijven betalen. Daarvoor is een stabiel en zeker inkomen nodig. Dit kun je op verschillende manieren aantonen.

In loondienst

Werk je voor een baas? Dan zijn er drie mogelijkheden om jouw inkomen aan te tonen: 

 • Werkgeversverklaring
  Heb je een vaste baan? Vraag jouw werkgever dan om een werkgeversverklaring. Daarmee verklaart hij dat jij in vaste dienst bent en hoeveel je per jaar verdient. Een werkgeversverklaring moet vaak aan specifieke eisen voldoen. Zoals een papieren exemplaar, vaak met firmastempel en een handtekening van jouw werkgever. Informeer bij jouw adviseur of geldverstrekker wat deze eisen zijn. 
 • Inkomensbepaling loondienst
  Vind je een werkgeversverklaring te veel gedoe? Jouw adviseur kan ook je hypotheek aanvragen via Inkomensbepaling Loondienst. Hiervoor heeft hij jouw UWV Verzekeringsbericht nodig. Deze kun je zelf downloaden via MijnOverheid. Je hebt dan geen werkgeversverklaring nodig.
 • Intentieverklaring
  Heb je (nog) geen vast dienstverband? Dan kan jouw werkgever een verklaring afgeven dat hij van plan is om jou in vaste dienst te nemen. Hij zit hier niet aan vast, maar het geeft de geldverstrekker toch meer zekerheid. Vraag jouw adviseur of geldverstrekker aan welke eisen de intentieverklaring moet voldoen.
 • Arbeidsmarktscan
  Zonder vast dienstverband kun je vanaf 2020 ook een hypotheek aanvragen met de Arbeidsmarktscan. Vul op arbeidsmarktkansen.nl een vragenlijst in en download je diploma. Met behulp van data van de arbeidsmarkt berekent deze tool vervolgens jouw kansen op de arbeidsmarkt. Bij een score van meer dan 70 punten kun je een Arbeidsmarktscan aanvragen. Dit kost € 110,-. Bij minder dan 70 punten kun je geen arbeidsmarktscan aanvragen. Er zjn dan meer werkzoekenden dan vacatures. Check voordat je de Arbeidsmarktscan aanvraagt op de website van NHG of jouw geldverstrekker deze accepteert.  
Uitzendkracht

Werk je als uitzendkracht? Vraag dan bij jouw uitzendorganisatie om een perspectiefverklaring. Check op www.perspectiefverklaring.nl of jouw uitzendorganisatie deze verklaring mag afgeven.  

 

Bij a.s.r. accepteren wij al deze manieren om jouw hypotheekaanvraag te beoordelen. Vraag bij je adviseur naar een hypotheek van a.s.r. of bekijk de voorwaarden van onze WelThuis hypotheek. 

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek