Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Je hypotheek aanpassen

Een hypotheek sluit je meestal voor een flink aantal jaren af. Het kan daarom best zo zijn dat je hypotheek na verloop van tijd niet meer past bij je persoonlijke situatie. In dat geval kan het verstandig zijn om je hypotheek aan te passen. Bij a.s.r. heb je verschillende mogelijkheden om je hypotheek aan te passen. Je kunt kiezen uit:

 • Een nieuwe rente

  Is je rentevaste periode bijna afgelopen? Dan sturen we je een brief waarin we je een nieuw rentepercentage aanbieden. Dit doen we uiterlijk drie maanden voor je rentevaste periode afloopt. Is de actuele rente lager dan de rente die je op dat moment betaalt? Dan worden je maandlasten meestal lager. Je kunt ook kiezen voor een andere rentevaste periode. Vul daarvoor het formulier in dat je bij de brief krijgt. Als je niet binnen drie maanden reageert, krijg je automatisch de rentevaste periode en het aangeboden rentepercentage uit de brief.

  Eerder je rentevaste periode wijzigen?

  Je kunt in sommige gevallen je rente ook wijzigen vóórdat je rentevaste periode afgelopen is. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Je adviseur kan samen met jou berekenen of het verstandig is om de rente aan te passen. Wil je weten hoe lang je rentevast periode nog duurt? Ga naar je MijnHypotheek-omgeving of mail naar hypothekenbeheer@asr.nl.

  Heb je een hypotheek met variabele rente?

  Dan stellen we je rentetarief per maand vast. Als het rentetarief wijzigt, krijg je een brief met daarin het nieuwe rentepercentage. Je kunt de rente op elk moment vastzetten. Maak hiervoor gebruik  van het formulier 'Opdracht tot omzetting naar een vaste rente'. Dit formulier zit standaard bij de brief die je ontvangt.

 • Extra aflossen

  Heb je spaargeld over? Of heb je misschien een schenking of erfenis gekregen? Dan kun je ervoor kiezen om dit geld te gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Je verlaagt daarmee je maandlasten en je hebt minder kans op een restschuld als je je huis verkoopt. Bij ons mag je elk jaar 15% van je oorspronkelijke hypotheeklening boetevrij aflossen. Je adviseur kan samen met jou de voor- en nadelen van extra aflossen tegen elkaar afwegen. Meer weten over Extra aflossen

 • Een andere aflosvorm

  Bij a.s.r. kun je kiezen voor vijf verschillende hypotheekvormen:

  Wil je de aflosvorm van je WelThuis hypotheek wijzigen? Dan kan je adviseur bij ons een nieuwe omzettingsofferte aanvragen. Hierin staan onder andere je nieuwe maandlasten na omzetting. Bekijk ook het Stappenplan omzetting . Je betaalt geen kosten voor het wijzigen van je aflosvorm.

 • Je hypotheek verhogen

  In sommige gevallen staat in de hypotheekakte een hoger hypotheekbedrag dan dat is geleend. Bijvoorbeeld om in de toekomst een verbouwing te kunnen financieren. Is dat bij jou ook het geval? Dan kun je je hypotheek verhogen, zonder tussenkomst van de notaris. Dit is ook mogelijk als je al een groot deel van je huidige hypotheeklening hebt afgelost. Wel moet je vaak advies- en taxatiekosten betalen. Neem voor het verhogen van je hypotheek contact op met je hypotheekadviseur.

  Tweede hypotheek

  Je kunt bij ons een tweede hypotheek  afsluiten. Voorwaarde is wel dat ook je eerste hypotheek bij ons afgesloten is. Sluit je een tweede hypotheek af? Dan kun je te maken krijgen met advies-, taxatie- en/of notariskosten.

  Let op: neem voordat je een wijziging doorvoert contact op met je adviseur. Hij kan aan de hand van je persoonlijke situatie berekenen wat je het beste kunt doen.

 • Je huidige hypotheek oversluiten

  Het kan zijn dat de kosten van een onze hypotheek gunstiger zijn dan die van je huidige hypotheekverstrekker. Als dat zo is, kan je verbouwing een goed moment zijn om op zoek te gaan naar een andere hypotheek. Je kunt dan je hypotheek oversluiten naar a.s.r. Met je nieuwe hypotheek los je dan je oude hypotheek af. 

Als er iets verandert in je persoonlijke situatie

Verandert er iets in jouw persoonlijke situatie? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan passen we alles op tijd aan.
 • Wijzig je contactgegevens

 • Geef een nieuw rekeningnummer door

  Heb je een hypotheek bij ons en wil je het rekeningnummer wijzigen waarvan wij je maandbedrag afschrijven? Stuur dan een e-mail naar hypothekenbeheer@asr.nl of bel naar (030) 278 27 82. Je ontvangt van ons een ingevuld machtigingsformulier. Het formulier kun je vervolgens ondertekent terug sturen.

 • Samenwonen of trouwen

  Ga je samenwonen of trouwen in een nieuw huis? Gefeliciteerd! Dan kun je gebruikmaken van onze verhuisregeling of ons overbruggingskrediet. Lees meer op websitevanjeleven.nl.

 • Jullie gaan uit elkaar

  Dan gaat meestal één of beide partners op zoek naar andere woonruimte. Hebben jullie samen het huis gekocht? Dan moet je beslissen wat daarmee gebeurt. Je hebt twee opties: 

  1. Jullie huis verkopen. Na verkoop lossen jullie de hypotheek en verdelen jullie de eventuele overwaarde. Is er een restschuld? Dan zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk. Bij verkoop kun je boetevrij aflossen.  

  2. Jullie huis behouden. Wil jij of je ex-partner in het huis blijven wonen? Dan is het belangrijk dat diegene de hypotheeklasten volledig kan betalen. Vervolgens zet je via a.s.r. de hypotheek om op één naam. Hiervoor heb je goedkeuring van ons nodig. Neem om dit te regelen contact op met je hypotheekadviseur.

  Lees meer op websitevanjeleven.nl

  Wil je een scheiding doorgeven? Mail dan naar asrbank@asr.nl.

 • Geef een overlijden door

  Als je overlijdt, wil je je erfgenamen verzorgd achter laten. Daar kun je nu al over nadenken. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat de hypotheeklening lager wordt of volledig wordt afgelost. Deze aflossing is boetevrij. Geef een overlijden aan ons door op (030) 257 82 34.

  Lees meer op websitevanjeleven.nl

Laat je adviseren

Neem altijd contact op met je adviseur als je overweegt je hypotheek aan te passen. Een onafhankelijk pensioenadviseur kent zijn klanten. Dat vinden we bij a.s.r. belangrijk. Hij kan jou op maat advies geven. Wel zo prettig.