Ga naar de hoofdinhoud
Home 5 stappen om je eerste huis te kopen en te verduurzamen
Vrouw voor een huis: Verduurzamingshypotheek a.s.r.

5 stappen om je eerste huis te kopen en te verduurzamen

12 januari 2024

Je eerste huis kopen is best spannend en er komt van alles bij kijken. Waar moet je op letten bij het zoeken? Hoe regel je de financiering? En extra geld om te verduurzamen? Hoe zorg je dat het een fijn en energiezuinig huis wordt? We nemen je stap voor stap mee op weg naar je eerste te verduurzamen huis.

De Verduurzamingshypotheek

Lees meer over het verduurzamen van je huis

Verduurzamingshypotheek Platform Duurzaam Wonen
1. Je eerste huis kopen: kijk ook naar huizen met een lager energielabel

Ben je starter op de woningmarkt dan is het best moeilijk om een huis te kopen. Door de hogere rente kun je minder lenen. Daardoor ben je nog verder van (je eerste) huis. Je hebt, zoals veel doorstromers, nog geen kapitaal uit een eerder huis.

Lees ook: 4 duurzame tips bij het kopen van een huis


Maximale hypotheek en extra lenen voor verduurzaming
Vanaf 1 januari 2024 is het energielabel van de woning ook belangrijk voor het bedrag dat je maximaal mag lenen. Voor een woning met een goed energielabel kun je meer lenen dan voor een woning met een slecht energielabel. Heeft jouw woning een slecht energielabel? Dan kun je wel meer lenen om je woning energiezuiniger te maken. Lees meer hierover in het blog Hoeveel kun je maximaal lenen voor je huis? 

Toch is er een mogelijkheid om meer kans te maken op je eerste huis. Hoe? Door niet alleen naar huizen met energielabel A of B te kijken, maar door ook minder energiezuinige huizen in je zoekfilters mee te nemen. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. De huizen met een lager energielabel zijn vaak minder gewild en minder duur, maar maar zijn door energiebesparende maatregelen geschikt te maken. En daar hebben we bij a.s.r. een oplossing voor! Want met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. leen je geld voor energiebesparende maatregelen bij je nieuwe a.s.r. hypotheek. Zo wordt ook een minder energiezuinig huis misschien toch interessant voor je. 

2. Je hypotheek afsluiten: regel ook gelijk geld om te verduurzamen

Bij een nieuwe a.s.r. hypotheek kun je extra geld lenen, dat je alleen voor energiebesparende maatregelen kunt gebruiken. Je kunt bijna altijd tot € 10.000 extra lenen om te verduurzamen en als je woning een slecht energielabel heeft, dan nog meer. Je mag met de Verduurzaminghypotheek ook meer lenen dan € 10.000. Maar dan moet je de totale lening wel volgens de regels kunnen betalen én mag deze niet hoger zijn dan 106% van de waarde van de woning. Je kunt met dit geld direct je woning isoleren en verder verduurzamen. Dit verhoogt je wooncomfort en verlaagt je maandelijkse energielasten. Vraag je adviseur naar alle voorwaarden. 

Verdien je (samen) minder dan € 60.000 per jaar? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden ook bij het Nationaal Warmtefonds extra geld lenen om je huis te verduurzamen tegen 0% rente. Dit is een van de maatregelen van de overheid om verduurzaming te versnellen.

Speciaal voor starters die hun eerste huis kopen heeft a.s.r. ook de Startershypotheek. Deze hypotheek betaal je niet in 30 jaar, maar in 40 jaar terug. De totale lasten over de hele looptijd zijn wel hoger dan bij een 30-jarige hypotheek, maar omdat je langer de tijd neemt om terug te betalen zijn je maandlasten lager.

Lees ook: Een eerste huis kopen, zo doe je dat.

3. Je energieadvies inwinnen: laat je adviseren over de verduurzamingsstappen

Om te weten hoe je je huis energiezuiniger kunt maken, kun je het beste een erkend energieadviseur langs laten komen. Deze geeft inzicht in energiebesparende maatregelen zoals vloer- of spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonnepanelen of een warmtepomp. Passend voor jouw woning.

Bij een hypotheek van a.s.r. krijg je gratis extra energieadvies van Energiebespaarders. Zij geven onafhankelijk advies op maat met bijbehorende offertes van geselecteerde aanbieders. Ook coördineren zij de uitvoer van de maatregelen voor je en helpen ze je bij de aanvraag van subsidies.

Om je ook nog financieel te stimuleren zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Milieu Centraal zet ze voor je op een rijtje. 

4. Je huis verduurzamen: start met isoleren

Aan de hand van je energieadvies weet je welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen. Is je huis gebouwd vóór 1992? Dan is de kans groot dat je woning niet of beperkt geïsoleerd is. Dan begin je met het aanbrengen van isolatie. De beste energiebesparing is toch de energie die je niet verbruikt.

a. Isolatie

Je huis isoleren is de meest logische eerste stap bij verduurzamen van je huis. Isolatie houdt de warmte in je woning, waardoor je minder energie verbruikt. Je kunt beginnen met het isoleren van je vloer of je spouwmuren. Dit levert je ook een leuke maandelijkse besparing op je energiekosten op. 

Er zijn verschillende soorten isolatie: spouwmuur, vloer en dak isolatie. 

Lees ook: Subsidies voor woningisolatie

 

b. HR++ of triple glas

Niet alleen via de muren, vloer of dak van je woning gaat warmte verloren, maar ook via je kozijnen en ramen. Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas. Je houdt de warmte binnen en het wordt stiller in huis. En het is goed voor je energierekening. HR++ glas is dubbelglas met tussen de glasplaten een isolerende stof. Triple glas, of ook wel driedubbel glas genoemd, is isolatieglas dat bestaat uit drie glasplaten en twee luchtruimtes tussen de glasplaten.

Zijn je kozijnen nog goed dan is HR++ glas in de bestaande kozijnen een goede keuze. Als je alle ramen (22 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas, kost dat ongeveer € 3.900. Daar gaat de subsidie nog van af. En wat bespaar je ermee? Stel, je had overal dubbel glas, dan scheelt dat zo’n € 85 tot 210 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Had je overal nog enkel glas? Dan bespaar je veel meer. Lees meer op Milieu Centraal.

 

 

c. Zonnepanelen

Een volgende stap in het verduurzamen van je huis is het plaatsen van zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op en kun je je energierekening verlagen. Gemiddeld bespaar je al gauw € 500 per jaar. Je kunt ook zelf met diverse tools de opbrengst van je zonnepanelen uitrekenen

d. Warmtepomp

Een laatste stap waarmee je je woning kunt verduurzamen is het plaatsen van een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzaam en betrouwbaar alternatief voor je cv-ketel, en past in vrijwel elk huis. Het verwarmt water met warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Wil je minder gas verbruiken voor de verwarming dan kan je met een hybride warmtepomp al zo’n 65% op je gasrekening besparen. Lees er meer over op Milieu Centraal.

Je kunt gebruikmaken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Je hebt recht op deze subsidie als je 2 verschillende verduurzamende maatregelen uitvoert. Denk (hybride) warmtepomp en/of isolatiemaatregelen. Kijk op de website over ISDE voor alle voorwaarden. 

5. Van je huis genieten

Misschien ben je met isoleren begonnen en is je volgende stap het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Wil je uiteindelijk energieneutraal wonen dan kan dat met een volledig elektrische warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Je verbruikt dan niet meer energie dan dat je zelf opwekt. Als je nog niet alle verduurzamingsstappen hebt genomen, kun je hier de komende jaren over nadenken. Ook kun je nog overwegen om je tuin duurzamer te maken of een groen dak aan te leggen.

Vergeet ook niet dat je je huis bij a.s.r. kunt verzekeren. Je kunt kiezen voor een woonhuis- en inboedelverzekering waarbij al die duurzame maatregelen gewoon zijn meeverzekerd. 

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Hypotheek

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }