Ga naar de hoofdinhoud
Home Koken met kliekjes en restjes

Koken met kliekjes en restjes

07 juli 2023

Kliekjes en restjes, we kennen het allemaal wel: er ligt nog een halve bloemkool achterin de koelkast en in de deur staat een restje zuivelspread. Of misschien blijft er nog wat over van een pan rijst. Door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoef je minder weg te gooien. Goed voor de natuur én voor je portemonnee.

Wat zijn kliekjes en restjes?

Wist je dat restjes en kliekjes niet hetzelfde zijn? Met restjes bedoelen we een product dat je maar voor een deel hebt gebruikt in een maaltijd. Bijvoorbeeld een kwart komkommer of een half pakje verse kruiden. Met kliekjes bedoelen we wat overblijft van een maaltijd. Bijvoorbeeld wat gekookte rijst of deels overgebleven ovenschotel.

7 tips voor kliekjes en restjes
  1. Bedenk wat je met de restjes kan doen. Op de receptensite van het Voedingscentrum kun je één of meerdere restjes invullen om zo een lekker gerecht te maken van jouw restjes.
  2. Laat kliekjes en restjes snel afkoelen, doe ze in goed afsluitbare bakjes en zet in de koelkast of vriezer. Het belangrijkste is: bedenk direct wanneer je het gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het verwerken tot een nieuw gerecht? Eet kliekjes uit de koelkast binnen 2 dagen op. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar.
  3. Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Vergeet niet om ze van te voren kort te koken en in te vriezen. Wanneer je de groente ontdooit hebt, is het belangrijk om deze altijd extra goed te verhitten.
  4. Verwerk overrijp fruit in een toetje zoals bananenbrood. Of meng het fruit door de kwark of yoghurt. Je kunt het fruit ook gebruiken als topping op bijvoorbeeld pannenkoeken.
  5. Bereid vlees of vis alvast, als je te veel in huis hebt gehaald. In de koelkast is bereid vlees en vis nog 2 dagen te bewaren. Of vries het in. In de diepvries is bereid vlees en bereide vis maar liefst 3 maanden goed te bewaren.
  6. Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes: verwarm ze door en door om alle bacteriën te doden. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij opwarmen in de magnetron.
  7. Warm een kliekje maar één keer op. Een kliekje van een kliekje, kan je beter weggooien.
Zorg

Meer verhalen over Zorg