Ga naar de hoofdinhoud
Home Meer plantaardig eten met kleine stappen

Meer plantaardig eten? Begin met kleine stappen die bij jou passen

28 mei 2025

Wil jij meer plantaardig eten, maar vind je het lastig om hiermee te beginnen? De voordelen zijn duidelijk: het is beter voor het milieu, je steunt dierenwelzijn en het heeft ook nog eens voordelen voor je gezondheid. Om plantaardiger te eten, hoef je niet in een keer je eetgewoontes te veranderen. Met kleine stappen maak je ook een verschil. We helpen je hierbij met praktische tips om meer plantaardig te eten op jóuw manier.

Wat is plantaardig eten?

Plantaardig eten betekent dat je (voor een deel) kiest voor voedsel van planten in plaats van dierlijke producten. Bijvoorbeeld groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden en plantaardige oliën. Ook als je maar voor een deel je voeding aanpast, heeft dat al voordelen. Elke stap telt daarom mee.

Waarom is plantaardig eten goed voor planeet en mens?

Plantaardig eten heeft een kleinere impact op het milieu dan dierlijk voedsel. Dit komt omdat we bij de productie hiervan minder broeikasgassen uitstoten. En hierbij ook minder land en water nodig is. Meer plantaardig eten draagt bij aan een kleinere ecologische voetafdruk. Je belast de aarde zo minder met wat je eet.

De voordelen voor je gezondheid

Je kunt meer plantaardig eten, zonder tekorten aan voedingsstoffen op te lopen (Gezondheidsraad, 2023). Daarnaast verlaag je met eten van deze producten – zoals volkoren granen, groente, fruit, noten en peulvruchten – het risico op chronische ziekten. Je verlaagt dit risico ook door minder eten van rood vlees en bewerkt vlees. Ook krijg je met een meer plantaardig voedingspatroon meer vezels en minder verzadigd vet binnen.

Met praktische tips meer plantaardig eten op jouw manier

Je hoeft niet helemaal plantaardig te eten om een verschil te maken voor de planeet en je gezondheid. Alle kleine beetjes helpen, en je hoeft jouw eetpatroon niet helemaal om te gooien. Het is belangrijk om in je eigen tempo te ontdekken wat voor jou werkt.

We geven een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Doe een kleine aanpassing in je dagelijkse eetgewoonten. Vervang bijvoorbeeld koemelk in je koffie door havermelk. Of gebruik plantaardige boter op je brood.
  2. Begin met 1 maaltijd per dag zonder vlees of kies 1 of meer dagen in de week waarop je geen vlees eet.
  3. Pas je favoriete recepten aan. Vervang bijvoorbeeld de kip in je curry of rijstgerecht door kikkererwten of tofu. En wissel het vlees in je stamppot, pasta of salade in voor ongezouten noten of peulvruchten. Of maak de hoeveelheid vlees in je maaltijden steeds iets kleiner, terwijl je meer plantaardige producten toevoegt. Bijvoorbeeld een pastasaus met minder gehakt die je aanvult met linzen.

    Lees ook: Minder vlees eten: zo doe je het

  4. Veel kant-en-klare vleesvervangers staan niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dit zijn meestal sterk bewerkte producten die vaak niet genoeg eiwit en te veel zout bevatten. Naturel tofu en tempé staan wél in de Schijf van Vijf als gezonde keuzes. Op de website van het Voedingscentrum lees je welke voedingsstoffen er in goede kant-en-klare vleesvervangers zitten. En welke eisen zij stellen aan de hoeveelheden verzadigd vet, zout en toegevoegd suiker in deze producten.
  5. Beleg je brood vegetarisch of met minder vlees. Bijvoorbeeld met 100% pindakaas of notenpasta en plakjes banaan, aardbei of gegrilde groente. Of kies af en toe voor voorverpakte humus of vegetarische smeerworst.

    Lees ook de tips van het Voedingscentrum om meer plantaardig te eten

Meer over plantaardig eten

Wil je meer inspiratie over gezonde keuzes? In de Zorg voor jezelf app vind je een inspirerende podcast over plantaardig eten. Voedingswetenschapper Jaap Seidell en diëtist Kristel Essers delen hun inzichten en geven praktische tips. Ze leggen uit waarom plantaardig eten goed is voor je gezondheid en de planeet. En ze geven voorbeelden van kleine stappen waarmee je direct aan de slag kunt.

Maarten Hermans

Meer verhalen over Zorg