Ga naar de hoofdinhoud

Dividend bij a.s.r. Vooruit

Wat is het en hoe werkt het?

Het fonds waarin u bij a.s.r. Vooruit belegt, keert binnenkort dividend uit. Daarom lichten we toe wat dividend is en hoe het bij a.s.r. Vooruit werkt.

Dit bericht hoort bij de nieuwsbrief en het dividendbericht die beide eind juni 2024 naar alle a.s.r. Vooruit klanten zijn verzonden.

Hoeveel dividend krijgt u?

Hoeveel dividend u krijgt, hangt af van 2 zaken: in welk fonds u belegt en hoeveel stuks u in uw bezit heeft aan beleggingen. Het aantal stuks wordt ook wel 'participaties' of 'deelnemingsrecht' genoemd. Belegt iemand bijvoorbeeld met Persoonlijk pensioen in het ASR Vooruit Mixfonds Neutraal met 200 stuks, dan bedraagt het dividend 200 x € 0,14 = € 28,- Dit wordt meteen herbelegd.

Belegt u bij Doelgericht beleggen? Dan moet de fondsbeheerder 15% dividendbelasting inhouden. Het netto dividend in het bovenstaande voorbeeld zou dan 0,85 * 200 * € 0,14 = € 23,80 bedragen. De ingehouden dividendbelasting kan wel weer teruggevraagd worden via de belastingopgave. Bij Persoonlijk pensioen wordt er geen dividendbelasting ingehouden.

  • ASR Vooruit Mixfonds Defensief: € 0,13 per participatie 
  • ASR Vooruit Mixfonds Neutraal: € 0,14 per participatie
  • ASR Vooruit Mixfonds Offensief: € 0,15 per participatie

U ontvangt hier eind juni nog een apart bericht over via e-mail.

Wat is dividend?

Twee manieren van rendement bij aandelen
Als belegger wil je natuurlijk graag winst maken op je investeringen. Als je belegt in aandelen, dan kun je op twee manieren verdienen aan je beleggingen.

1. Koersrendement
Je kunt rendement maken omdat de waarde van de door jou aangeschafte aandelen stijgt. Dat heet 'koersrendement'. De winst is natuurlijk pas 'echt' als je je aandelen ook daadwerkelijk verkoopt. Overigens kan de waarde van een aandeel natuurlijk ook dalen, dus er is geen zekerheid op rendement.

2. Dividendrendement
Een bedrijf kan ook een deel van de winst direct uitkeren aan de aandeelhouders. Dat is het dividend. Deze tweede manier van winst op je beleggingen heet dan ook het 'dividendrendement'. Ook dit is geen zekerheid, want er is geen 'recht' op dividend.

Niet altijd dividend
Een bedrijf kan ervoor kiezen om geen dividend uit te keren. Als een bedrijf winst maakt, kan dit ook worden geïnvesteerd in de doorontwikkeling en groei van het bedrijf. Dat komt vaak voor bij relatief jonge en snelgroeiende bedrijven in de techsector bijvoorbeeld. De verwachting is dan dat die investering weer een gunstig effect heeft op de koers van de aandelen. En dat is dan ook goed voor de aandeelhouders, want hun aandelen worden meer waard. 

Cash dividend en stock dividend
Er is ook nog een verschil in de uitbetaling van het dividend. Het dividendbedrag kan worden overgemaakt naar een bankrekening, dat heet cash dividend. Maar er kan ook voor gekozen worden om er meteen weer aandelen mee aan te kopen: stock dividend.

Dividend bij a.s.r. Vooruit

Bij a.s.r. Vooruit kan er belegd worden in 3 mixfondsen. Elk fonds is een mix van verschillende aandelen- en obligatiefondsen. Toch keren de 3 ASR Vooruit Mixfondsen dividend uit hun aandeelhouders. Hoe wordt de hoogte van het dividend dan berekend?

"Dat is een best technisch verhaal," zegt Jos Gijsbers, fondsmanager bij a.s.r. vermogensbeheer. "Heel kort gezegd: we kijken naar de jaarrekeningen van ieder ASR Vooruit Mixfonds. Daar rapporteren we wat de directe inkomsten zijn geweest van alle fondsen waarin het ASR Vooruit Mixfonds belegt. Het ontvangen dividend van die fondsen is één van die inkomsten. Daar trekken we vervolgens de fondskosten vanaf. Wat er overblijft, is dan beschikbaar om als dividend uit te keren aan de participanten van de Vooruit Mixfondsen.

Obligatiefondsen en dividend

Alle drie de ASR Vooruit Mixfondsen beleggen zowel in aandelen- als obligatiefondsen (en ook nog een klein deel in hypotheekfondsen). Bij een ‘losse’ obligatie ontvangt een belegger geen dividend maar vooraf afgesproken rente. Een obligatie is namelijk een lening aan een bedrijf of een land. Toch keren ook obligatiefondsen wel dividend uit.  Dat is dan berekend op de inkomsten uit alle verschillende rentevergoedingen die het obligatiefonds ontvangt van de obligaties en hypothecaire leningen waar het fonds in belegt. 

Stock dividend bij a.s.r. Vooruit

Het dividend bij a.s.r. Vooruit wordt gebruikt voor aankoop van extra participaties (bij a.s.r. Vooruit noemen we dit ‘stuks’) in het door u gekozen beleggingsfonds. Dat is dus stock dividend, zoals hierboven uitgelegd. Uw dividend wordt automatisch herbelegd en niet uitgekeerd op uw tegenrekening. Wilt u meer weten over het dividendbeleid van een fonds? Dan kunt u deze informatie terugvinden in het prospectus van het beleggingsfonds waar u in belegt. Of bekijk het jaarverslag van de ASR Vooruit Mixfondsen.

Dividendbelasting

De fondsbeheerder is verplicht om bij Doelgericht beleggen voor de ASR Vooruit Mixfondsen 15% dividendbelasting af te dragen. Het dividend dat u in uw transactieoverzicht van Doelgericht beleggen ziet staan, is het netto dividend (85%). Daar is de belasting al vanaf. Op uw jaaroverzicht ziet u hoeveel dividendbelasting er voor u is ingehouden. Dit kunt u overigens weer terugvragen bij de Belastingdienst via de aangifte Inkomstenbelasting. 

Bij Persoonlijk pensioen hoeft er geen dividendbelasting afgedragen te worden, 100% van het dividend wordt herbelegd in hetzelfde mixfonds.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.