Beleggen kan een interessante manier zijn om je geld te laten groeien. Maar het voelt misschien ook spannend. Heb je nog geen ervaring met beleggen? Lees dan eerst deze korte inleiding: wat is beleggen en wat zijn de risico’s?
Beleggen is ergens geld instoppen om er meer geld uit te halen. Bij beleggen denken veel mensen direct aan aandelen in een bedrijf. Logisch, want daarover hoor je het meest. Maar beleggen is veel breder dan dat. Zo kan je ook beleggen in obligaties. Je leent dan geld uit aan bedrijven of landen.
Daarnaast stoppen beleggers geld in gebouwen, goud of cryptomunten. Of in beleggingsfondsen of ETF’s (Exchange Traded Funds). Beleggingsfondsen en ETF’s zijn een soort pakketjes van verschillende beleggingen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen of obligaties. Waar je ook in belegt: je hoopt altijd dat je geld meer waard wordt.
Verder lezen? Lees ook Hoe werkt beleggen en Van aandelen tot obligaties. Waarin kan ik beleggen?
Ja, je kan winst maken met beleggen. Verkoop je je belegging voor meer geld dan waarvoor je deze kocht? Dan maak je winst. Deze winst noemen we ook wel rendement. Let wel op eventuele kosten, die zorgen voor een lager rendement. Maar er zijn nog meer manieren om geld te verdienen met beleggen. Zo kan je bij obligaties een afgesproken rente krijgen op vaste momenten. Heb je aandelen in een bedrijf? Dan kan je soms een extra geldbedrag krijgen. Zo’n uitkering heet ook wel dividend.
Beleggen kent zeker risico’s. Je hoopt natuurlijk een goed rendement te krijgen. Toch ben je er nooit helemaal zeker van dat dit ook lukt. Er is altijd kans dat het geld dat je inlegt minder waard wordt. Bijvoorbeeld als het bedrijf waarvan jij aandelen hebt slechte resultaten haalt. Of als de hele beurs instort. Gaat een bedrijf of land failliet? Dan ben je je inleg kwijt. Gelukkig zijn er ook manieren om deze risico’s kleiner te maken.
Hoeveel beleggingsrisico je neemt, bepaal je voor het grootste deel zelf. Wil je als belegger je risico kleiner maken? Dan kan je bijvoorbeeld spreiden tussen verschillende soorten beleggingen. Of in obligaties beleggen in plaats van in aandelen. Je kan ook gespreid in tijd inleggen. Leg bijvoorbeeld 10 maanden lang een vast bedrag van € 100 in. En dus niet in één keer € 1.000. Daardoor demp je uitschieters naar boven én naar beneden.
Leg je gespreid in tijd in, dus elke maand een vast bedrag? Dan is het minder erg als de prijs van beleggingen een keer hoog is. Want de volgende maand is de prijs misschien wel gedaald. En de maand erop kan de prijs nog lager zijn. Je koopt beleggingen dus uiteindelijk voor een meer ‘gemiddelde’ prijs in de tijd. Koop je in één keer beleggingen? Dan heb je meer kans dat je precies op het verkeerde moment geld inlegt. En dat je dus voor een hoge prijs minder beleggingen kan kopen.
Misschien wel de belangrijkste tip: beleg alleen met geld dat je kan missen. Heb je een deel van je geld binnenkort misschien nodig? Dan is het niet verstandig om daarmee te beleggen. Als je wasmachine of telefoon opeens kapot gaat, moet je een nieuwe kunnen kopen. Beleg ook nooit met geleend geld. De kans bestaat dat je dit niet kan terugbetalen.
Verder lezen? Bekijk ons stappenplan Beginnen met beleggen.
Ben je er klaar voor? Ontdek hoe je snel en makkelijk bij a.s.r. kunt beginnen met beleggen:
Bij a.s.r. beleg je altijd op basis van ‘execution only’. Dat betekent dat je zelfstandig en zonder advies belegt. Daarom moet je voor je een beleggingsrekening opent, eerst een kennis- en ervaringstoets maken. Zo testen we of deze manier van beleggen en de beleggingsfondsen bij jou passen. De toets bestaat uit een aantal stellingen over beleggen. Pas als je bent geslaagd voor de toets, kun je beginnen met beleggen bij a.s.r.
Neem daarom eerst alle informatie over onze beleggingsproducten goed door.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.