Home Blogs van a.s.r. Eerder stoppen met werken: 6 dingen die je moet weten

Eerder stoppen met werken: 6 dingen die je moet weten

06 juli 2021

“Eerder te stoppen met werken lijkt me heerlijk, liefst al als ik 50 ben.” Stewardess Marloes is niet de enige die blij wordt van het idee. Toch is het opmerkelijk dat veel mensen hun ‘financiën voor later’ daadwerkelijk pas ‘later’ regelen. Spoiler alert: later is eigenlijk altijd te laat. Wil jij eerder stoppen met werken? Zit dan niet stil, maar kom in actie! Begin erover te lezen en ontdek hoe jij het wil aanpakken.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'The Happy Financial'

Schrijf je in!
Eerder stoppen met werken kost geld

Marloes zou, als ze stopt met werken op haar 50e, 18 keer haar jaaruitgaven moeten hebben. Stel ze wil per jaar € 50.000 besteden dan heeft ze een vermogen nodig van een miljoen. En dan hebben we het nog niet over de aanvulling die ze hoogstwaarschijnlijk nodig heeft vanaf haar pensioenleeftijd. Wees gerust; eerder stoppen met werken is niet onmogelijk. Lees hieronder 6 dingen die je moet weten als je eerder wil stoppen met werken.

1. Je weet nooit hoe het leven loopt

“Eerst maar zien of je oud wordt,” zegt Marloes lachend. Daar heeft ze natuurlijk gelijk in. Maar laten we dat voor het gemak en de gezelligheid even aannemen. We gaan er dus vanuit dat je oud wordt, maar in welke hoedanigheid dat zal zijn, weet niemand. Ben je over twintig jaar nog steeds met je partner? Het zou leuk zijn, maar in realiteit is de mogelijkheid van een echtscheiding of zijn/haar overlijden wel degelijk reëel.

Of al bedacht hoe je financiële plaatje eruit komt te zien als je arbeidsongeschikt raakt, of ontslagen wordt en geen nieuw werk meer kunt vinden? Allerlei dingen die je niet kunt voorzien, maar waarvan het wel zo verstandig is om (enigszins) op voorbereid te zijn. Én het is hoe dan ook slim om financieel op je eigen benen te kunnen staan.

Lees ookVan een luxe gezinsvakantie op Bali naar € 55.000 schuld in m'n eentje

2. Dan maar de loterij winnen

Wat Valérie zegt, "dan maar de loterij winnen", denken veel mensen. Maar helaas - zelfs als je die wint, moet je nog een flink bedrag aan kansspelbelasting betalen: 26% van het gewonnen bedrag, katsjing! Die vlieger gaat dus niet echt op.

3. Eerder stoppen met werken door beleggen?

Dromen zijn mooi. Maar wie het alleen bij dromen houdt, heeft weinig kans om ze ook daadwerkelijk in vervulling te zien gaan. Om ervoor te zorgen dat je er later - wanneer dat ook is - warm (genoeg) bij zit, is het uiteindelijk onvermijdelijk dat je daar nu alvast rekening mee houdt.

Wist je dat je op latere leeftijd alsnog miljonair kunt worden door middel van beleggen? Ter illustratie: als je op je 30ste begint, kom je met een maandelijkse inleg van € 573 - en een gemiddeld rendement van 6 % - een heel eind. Wie op z’n 55ste tot datzelfde inzicht komt, moet dan elke maand ruim € 4.200 opzijzetten om er op z’n 68ste zo bij te zitten.

Lees ook‘Cheapskate’ en FIRE-fan Chantal (27) hoopt over 10 jaar te stoppen met werken 

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'The Happy Financial' van Marjan Heemskerk. Zo denk jij financieel vooruit! 

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
4. Gebruik een app voor financieel overzicht

Doe als Marloes: zij downloadde meerdere nuttige apps om haar te helpen bij het (beter) organiseren van haar financiën - voor nu én later. Het is wel verstandig om zo’n app vervolgens ook daadwerkelijk te gebruiken (“Die app stort helaas niet uit zichzelf aan het eind van de maand € 50 bij!”). Apps als AFAS Personal, Money Pro en Expense Manager krijgen goede reviews.

5. Weet wat je startpunt is

Om te weten hoe je er later financieel voor staat, is het essentieel om te weten wat je startpunt is. Met andere woorden: hoe ziet je pensioen er precies uit? Dat is in de regel meestal een combinatie van je AOW, pensioen dat je via je werkgever(s) opbouwt en eventuele andere uitkeringen en voorzieningen die je zelf geregeld hebt. Lees je dit en denk je: ‘Ik heb werkelijk waar geen idee hoe dat er voor mij ongeveer uitziet?’ Geen paniek, gebruik een van de vele online rekentools die je daar inzicht in verschaffen. Zoals deze pensioenberekenaar van Independer bijvoorbeeld.

Lees ook: Eerder stoppen met werken? 3 tips van finance influencer The Happy Financial

6. Ai... zo weinig? Vul dat bedrag aan!

Valt het bedrag dat op het scherm verschijnt je tegen? Balen, maar gelukkig kom je er nu achter, en niet later. Want nu kun je gelijk het heft in handen nemen om dat bedrag aan te vullen, bijvoorbeeld door te beleggen, je pensioenuitkering aan te vullen, extra af te lossen op de hypotheek of door een tweede woning te kopen - om maar een paar mogelijkheden te noemen.

Lees ookBabette (35): “Extra aflossen op de hypotheek voelt zo veel lekkerder dan die nieuwe jeans”

Dit blog is eerder gepubliceerd op 7 oktober 2020.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit