Maslow heeft onze behoeftes opgedeeld in verschillende categorieën die je stap voor stap doorloopt. De piramide begint bij onze basisbehoeften zoals eten en drinken en eindigt bij zelfontplooiing.
Het idee is dat pas als je een behoefte vervuld hebt, je aan de volgende behoefte in de piramide kan werken. Ervaar je bijvoorbeeld veel stress? Dan blijf je hangen in de basisbehoeftes onder in de piramide. Zelfontplooiing heeft in dit geval geen prioriteit, want je bent te druk bezig met overleven - je basisbehoefte!
Hoewel de theorie van Maslow niet waterdicht is en regelmatig bekritiseerd wordt, zet de piramide je misschien wel aan het denken. Persoonlijke groei is namelijk een belangrijke behoefte, die vaak vergeten wordt door een gebrek aan tijd of stress. Hierdoor doe je jezelf tekort. Want door geen of te weinig aandacht aan je ontwikkeling te besteden, kan je het gevoel krijgen dat er 'iets’ mist in je leven.
Maar waarom investeren we dan niet meer in onszelf? Persoonlijke groei brengt soms ook risico's met zich mee. Wil je bijvoorbeeld van baan switchen omdat je meer kansen ziet om je vaardigheden te ontwikkelen? Of wil je juist een hele andere carrièrestap maken? Dan moet je daar een stukje veiligheid voor opgeven. En dat is een van onze basisbehoeftes. Niet iedereen is bereid om dat op het spel te zetten. Gelukkig tellen de kleine stapjes ook. Want er zijn genoeg gewoontes die je jezelf kan aanleren om constant in ontwikkeling te blijven en ‘geluk’ te vinden!