Als bestuurder van een pensioenfonds zijn het uitdagende tijden. De Wet toekomst pensioenen (Wtp) leidt tot nieuwe vergezichten. Terwijl herstellende dekkingsgraden nieuwe mogelijkheden bieden. Een buy-out kan dan interessant zijn voor je deelnemers. Bij een buy-out nemen we als verzekeraar de pensioenverplichtingen van je fonds over. Dit is vooral interessant als er steeds minder of geen premie meer binnenkomt. Of wanneer de kosten van het doorvoeren van de Wtp hoog zijn in verhouding tot je beheerd vermogen. Een buy-out van je pensioenfonds vormt zo een goed alternatief voor ‘invaren’. Het biedt zekerheid voor je deelnemers. Voor nu, later en altijd.
De overdracht van de pensioenverplichtingen kan op verschillende manieren. We kunnen offertes uitbrengen voor:
- Nominale pensioenen
- Pensioenen met een gegarandeerde stijging, vast percentage of op basis van Harmonised Index of Consumer Prices (HICP)
- Pensioenen met een voorwaardelijke stijging met een apart toeslagendepot
Daarnaast kunnen we ook offreren voor:
- Carve-out: we nemen de pensioenverplichtingen over van een specifieke groep deelnemers van het pensioenfonds.
- Buy-in: we verzekeren dan een deel van de pensioenverplichting van het fonds. Het pensioenfonds blijft de uitvoerder van de pensioenregeling.
- Opt-out: hierbij kunnen deelnemers kiezen om hun opgebouwde pensioenaanspraken over te dragen naar a.s.r.
- Overname van (een deel van) de beleggingsportefeuille: we kijken in hoeverre de portefeuille past binnen ons duurzame beleggingsbeleid en wat we in natura kunnen overnemen.
Voordat je als pensioenfonds besluit om pensioenaanspraken over te dragen zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Aan een buy-out zitten duidelijke voordelen, zoals:
- Gegarandeerde uitkering en indexatie: Een verzekeraar biedt de deelnemers een gegarandeerde pensioenuitkering aan met een vaste indexatie.
- Kostenbesparing: Een buy-out moet leiden tot lagere kosten per deelnemer. Vooral bij gesloten fondsen waar actieve opbouw van pensioenpremies ontbreekt, wegen de kosten relatief zwaar op het resultaat.
- Betere service en aandacht: Verzekeraars zijn commerciële organisaties die onderling concurreren, onder meer op service. Grote verzekeraars kunnen tegen relatief lage kosten per deelnemer makkelijker investeringen doen in: service, beheer en compliance.
- Overdracht van verantwoordelijkheden: De uitvoering van de verplichtingen, zeker in het licht van de Wet toekomst pensioenen, zorgt voor extra druk op de pensioenfondsbestuurders. Deze verantwoordelijkheden kan een grote partij efficiënter managen.
Maar aan een buy-out zitten ook uitdagingen:
- Verlies van controle: Het pensioenfonds draagt de controle over van de pensioenuitvoering en het beheer. Zodra de buy-out een feit is, heeft het bestuur formeel geen zeggenschap meer.
- Transitiekosten: Kostenbesparing vormt vaak een hoofdreden voor de buy-out. Maar de overdracht kost uiteraard ook geld en tijd.
- Sterke informatiebehoefte: Het is belangrijk om alle betrokkenen goed te informeren en mee te nemen in het proces. Slechte communicatie leidt tot onrust onder de deelnemers.
- Afhankelijkheid van de verzekeraar: De deelnemers worden afhankelijk van de financiële gezondheid en de werkwijze van de nieuwe pensioenuitvoerder.
- Complexiteit van het proces: Een collectieve waardeoverdracht is een complex en tijdrovend proces. Er komt veel expertise en zorgvuldigheid bij kijken.
- Meer kans op een hoger pensioen: Een grote pensioenverzekeraar biedt schaalvoordelen wat leidt tot lagere kosten. Vooral voor gesloten fondsen zonder actieve opbouw wegen de kosten van beheer relatief zwaar op het resultaat.
- Gegarandeerde uitkering en indexatie: Door de overdracht kunnen deelnemers profiteren van een gegarandeerde pensioenuitkering met indexatie.
- Minder kosten: De Wet toekomst pensioenen zorgt voor extra verantwoordelijkheden en complexiteit voor pensioenfondsbestuurders.
- Betere service en aandacht: Met TKP heeft a.s.r. één van de grootste pensioenuitvoeringsorganisaties in Nederland onder haar hoede. En die expertise zetten we ook in voor buy-outs. Met zo’n 4 miljoen deelnemers, 50.000 werkgevers en 17 pensioenuitvoerders als klant zijn alle pensioencommunicatie en activatiemiddelen door en door getest.
- Mogelijk mislopen van winsten bij goede beursjaren. Een buy-out biedt deelnemers de zekerheid van een pensioenuitkering met vaste indexatie. Ook wanneer de beurskoersen onderuitgaan. Daar staat tegenover dat er na een zeer goed beursjaar geen extra indexatie volgt.
- Connectie met de uitvoerder. Niet te onderschatten bij de communicatie over een buy-out: deelnemers die lang in een branche of bij een bepaald bedrijf hebben gewerkt voelen vaak een band met het pensioenfonds. Daar moet je aandacht aan besteden. Voor deze deelnemers is het vaak prettig als de nieuwe uitvoerder een maatschappelijk betrokken partij is zoals a.s.r.
De afweging of een buy-out een goede optie is, kan alleen het pensioenfonds zelf bepalen.
Bij a.s.r. helpen we je vrijblijvend
Bestuurders die zich willen oriënteren of gewoon nieuwsgierig zijn naar wat er zoal mogelijk is, nodigen we uit om vrijblijvend met ons in gesprek te gaan. Onze experts kunnen op basis van jouw specifieke vraag vaak al een goed beeld schetsen van je mogelijkheden.
Wil je alvast een grove indicatie?
Geen probleem. Op basis van wat ruwe data van je pensioenfonds kunnen we je laten zien wat het voor je deelnemers zou kunnen opleveren. Zo krijg je beter zicht op welke buy-outvarianten aantrekkelijk kunnen zijn, voordat je daadwerkelijk een buy-out traject opstart. We raden je daarna uiteraard altijd aan om met je opgedane kennis de buy-outmarkt verder te verkennen. Vaak doe je dat met een onafhankelijk adviseur die ook daadwerkelijk ervaring heeft met buy-outs.
Belangrijk: wat willen je deelnemers?
Bij een buy-out draait het uiteindelijk om je deelnemers. Wat willen zij? Het is enorm belangrijk om hun risicovoorkeuren te kennen. Hoeveel risico zijn zij bereid te nemen voor hun pensioen? Deze kennis helpt je draagvlak te creëren, maar ook bij het maken van een beslissing. Zo’n onderzoek naar risicovoorkeuren vraagt wel om een gedegen aanpak en tijdige uitvraag. Met de opzet van zo’n onderzoek kunnen we je ook vrijblijvend helpen.
Stel je vraag
Neem contact op met ons buy-out team
Het bestaansrecht van a.s.r. is mensen helpen. We vinden het belangrijk om een waardevolle impact te hebben op de maatschappij. Bij alles wat we doen. Dit maakt ons een goede partij voor een buy-out:
- Geworteld in Nederland. a.s.r is een Nederlands bedrijf met het hoofdkantoor in Utrecht. Onze focus is geheel gericht op de Nederlandse markt.
- Uitstekende solvabiliteit. a.s.r. bereikt die solvabiliteit door duurzaam te ondernemen.
- Zeer zorgvuldige implementatie. De pensioenen worden op tijd en correct uitgekeerd. De administratie wordt gevoerd vanuit het bewezen platform van TKP waarin al vele tientallen buy-outs zijn geadministreerd. Deze dochteronderneming van a.s.r. zorgt dat deelnemers zo min mogelijk merken van de overgang. Dat borgen we door vooraf analyses te maken, test runs te doen en verschillende controles uit te voeren tijdens het implementatieproces.
- Integriteit en ethisch gedrag. a.s.r. zet zich in om zaken te doen volgens de principes van eerlijkheid, integriteit en rechtvaardigheid. Meer hierover leest u in: a.s.r. doet het, in handelen en gedrag. En bekijk ook eens ons beloningsbeleid.
- Duurzame belastingbetaler. Als lid van de samenleving wil a.s.r. haar fair-share bijdragen om de samenleving waarvan zij deel uitmaakt mogelijk te maken en in stand te houden. Dit komt tot uitdrukking in de fiscale strategie die de Raad van Bestuur heeft vastgesteld: a.s.r. wil een maatschappelijk verantwoord belastingbetaler zijn op basis van een professioneel uitgevoerde fiscale compliance.
- Duurzame belegger. Van de grote, vier aanbieders op de buy-out-markt is a.s.r. de meest duurzame partij. We vinden het belangrijk om een rol van betekenis te spelen in het verduurzamen van de samenleving. Dit doet a.s.r. onder meer door toepassing van ethische en duurzaamheidscriteria in haar beleggingsbeleid door a.s.r. vermogensbeheer en het duurzaam beheren van haar vastgoedportefeuille door a.s.r. real estate. We beleggen al sinds 2007 de verzekerings- en pensioenpremies volgens ons duurzaam beleggingsbeleid (pdf).
Elke buy-out is anders en vraagt om andere expertise. Zodra je bij ons een offerte aanvraagt, krijg je excellente en persoonlijke hulp in de voorbereiding:
- We richten een dealteam op met vaste aanspreekpunten, speciaal voor de buy-out van jouw pensioenfonds. De afdeling die je gaat begeleiden is ruim 20 jaar actief op buy-out markt en heeft voor veel verschillende pensioenfondsen de buy-out verzorgd.
- Bij een buy-out heeft het uitkeren van de pensioenen aan deelnemers de hoogste prioriteit. Daarom staat er voor de uitkeringen een apart team klaar binnen a.s.r. Pensioenen. Dit team is direct betrokken bij alle buy-outs. Daarnaast zorgen wij voor een soepele en verantwoorde overdracht van data tussen TKP en de oude uitvoerder zodat de data veilig landt op het TKP-platform.
- Wij denken mee met het verkleinen van de risico’s zodat er tijdens het goedkeuringstraject zo veel mogelijke zekerheid is over de uiteindelijk in te kopen indexatie. De mate waarin dit kan, hangt af van de specifieke situatie van het fonds.
De pensioenfondsen van de Mijnbouw, het pensioenfonds Coram en het pensioenfonds voor Tandartsen en tandartsspecialisten zijn goede voorbeelden van wat wij in huis hebben om een buy-out mogelijk te maken.
Bij een buy-out heft een pensioenfonds zichzelf op. Bij een buy-in blijft het fonds nog een bepaalde periode bestaan.
Bij a.s.r. passen we ons aan, aan de behoefte van het fondsbestuur
De rol van het bestuur richting een buy-out is bij elke buy-out anders. Hoe je de rol als bestuur ook invult, wij zorgen er in elk geval voor dat je altijd in control bent.
Heeft je pensioenfonds mensen in dienst?
Met een pensioenbedrijf waar zo’n 800 mensen werken kunnen we bij a.s.r. altijd meedenken over oplossingen voor je personeel. Bovendien delen we tijdens het buy-out traject onze kennis waardoor je als fondsbestuurder waardevolle kennis en ervaring opdoet.
Wil je sparren met een van onze experts?
Neem contact op met ons buy-out team
Een buy-out is een complex proces. De voorbereiding ervan kost tijd. Reken op minimaal een jaar. Dit zijn de stappen die je meestal doorloopt, met de eerste 6 stappen ben je vaak al een half jaar kwijt:
- Adviseur uitkiezen. Een adviseur kan het pensioenfonds helpen bij het in kaart brengen van alle mogelijkheden. Een onafhankelijk adviseur die vaker buy-outs heeft begeleid, versoepelt het buy-out proces aanzienlijk. Die heeft overzicht en ervaring. In Nederland zijn er niet veel partijen die daadwerkelijk ervaring hebben met een buy-out van een pensioenfonds. Wil je weten welke adviseurs daadwerkelijk ervaring hebben? Vraag het ons. Dan mailen we je een overzicht.
- Orientatiefase: Wat zijn je opties als pensioenfonds? Is een buy-out interessant voor je deelnemers? En ga je voor de complete buy-out? Of is een carve-out, een buy-in, al dan niet in combinatie met de mogelijkheid van een opt-out logischer? Zorg dat je alle relevante informatie over een buy-out in beeld hebt. Inclusief de voordelen en de risico’s. Ga ook na wat de risicobereidheid is van je deelnemers. Wil je weten wat een buy-out ongeveer oplevert? Laat ons een snelle berekening maken op basis van ruwe data van je pensioenfonds.
- Zorg dat je data op orde is. Verzamel en deel de verplichtingendata van het fonds. Zorg daarbij voor een hoge datakwaliteit. Dan kunnen wij een nauwkeurige inschatting maken van de risico’s en een realistische prijs geven.
- Communicatie met deelnemers. Betrek deelnemers bij de toekomstige keuzes en informeer hen tijdig over de voortgang. Creëer draagvlak door gedegen en tijdige communicatie, zowel voorafgaand, tijdens als na de beslissing.
- Uitvraag bij aanbieders. Zodra je met je adviseur en deelnemers een richting hebt gekozen, stel je met je adviseur een Request for Proposal (RfP) op. Die gaat naar verschillende aanbieders om een eerste voorstel te krijgen. In de RfP beschrijf je de situatie, de vraag en wensen van je pensioenfonds. Ook geef je de randvoorwaarden aan. In een ideale wereld creëer je met de RfP een gelijk speelveld, zodat je de biedingen goed kunt vergelijken.
- Selectiefase. Je krijgt schriftelijke voorstellen terug. Elk bod evalueer je. Je stelt vragen om dingen in een bod helder te krijgen, zodat je zaken beter kunt vergelijken: op koopsom, parameters en specificaties. Ten slotte selecteer je een verzekeraar waarmee je verder onderhandelt over de definitieve voorwaarden. Dit noemen wij de ‘exclusieve fase’. Hier leggen wij vaak bepaalde zaken vast die onderdeel worden van de definitieve, tekenbare offerte.
- Akkoord van De Nederlandsche bank (DNB). Als fonds heb je een verklaring van geen bezwaar op Collectieve Waardeoverdracht (CWO) nodig. Reken 3 maanden voordat het DNB akkoord geeft op de buy-out. Vaak stelt DNB in die periode nog wel enige vragen. Uiteraard kunnen wij het pensioenfonds daar waar het ons raakt, helpen bij de beantwoording daarvan.
- Afdekken beleggingsrisico’s. Neem ondertussen binnen het vastgelegde strategische beleggingsbeleid de maximale ruimte voor het afdekken van risico’s die een mogelijke transactie in de weg staan. Denk aan het afdekken van rente- en inflatierisico’s. Na het akkoord van DNB worden de mogelijkheden hiertoe ruimer. Inventariseer en onderzoek ook de effecten van de overdracht van beleggingen, zowel in cash als in natura. Scan samen met de verzekeraar de beleggingsportefeuille om de transactiekosten te minimaliseren.
- Aanleveren COS4400-rapportage. Hoe hoger de kwaliteit van data en pensioenadministratie, hoe preciezer de koopsom bepaald kan worden. Daarbij helpt een COS4400. Daarom vragen wij een COS4400 rapport van het pensioenfonds. Hoe eerder het COS4400 rapport er is, hoe beter. Het geeft zicht op mogelijke extra kosten of inspanningen voor het fonds. Doorgaans laat je dit rapport opstellen aan het begin van de exclusieve fase.
Als pensioenfonds wijs je een accountant aan die deze verklaring opstelt. Samen bepalen we wat de accountant moet onderzoeken. Afhankelijk van de bevindingen bepalen wij of er sprake is van een verhoogd risico (lage kwaliteit). Als dat er is, vragen wij een extra koopsom. Maar in de praktijk komt dit nauwelijks voor. - Definitieve offerte. Tijdens de exclusieve fase werken we samen, via verschillende indicatieve offertes, toe naar een definitieve, tekenbare offerte. Vaak laten wij de definitieve offerte nog vooraf gaan door een ‘generale repetitie’. Deze een-na-laatste offerte is bedoeld om samen nog één laatste controle te kunnen doen.
- Voorbereiding op eerste uitkeringen. We starten een project op om de uitkeringen vlekkeloos over te nemen. Dit is bij ons een separaat onderdeel van de administratieve implementatie. Het neemt tussen de 3 en 6 maanden in beslag. In de praktijk keren wij voor het eerst uit, direct na de datum van CWO of hoogstens een maand later. Hier geldt kwaliteit boven kwantiteit: de uitkeringen moeten goed gaan. Bij a.s.r. doen we daarom uitgebreide test runs en controles voordat wij gaan uitkeren.
- Collectieve waardeoverdracht (CWO) en liquidatiebalans. Na de CWO op de overdrachtsdatum maakt het fonds de liquidatiebalans op. Daar kan vaak nog een aantal maanden overheen gaan. Is het een volledige buy-out? Dan heft het fonds zichzelf op.
Deel wat ruwe fondsdata met ons. Dan schetsen we graag wat je deelnemers ervoor terugkrijgen. Daarbij delen we ook onze kennis over verschillende aanvliegroutes. En de verdere mogelijkheden die wij zien. We zijn al ruim 20 jaar actief op buy-out markt. Maak vrijblijvend gebruik van onze kennis.
De buy-out was de grootste in de Nederlandse geschiedenis. Waarom kozen tandartsen en tandartsspecialisten voor a.s.r.?
- Eenmalige verhoging van het pensioen, daarna jaarlijkse indexatie
- a.s.r. kan de pensioenen van tandartsen en -specialisten garanderen
- Een hoog serviceniveau
- Maatschappelijk verantwoord ondernemen van a.s.r.
- De maatwerkoplossingen van a.s.r.
Met een buy-out draag je de pensioenverplichtingen van je fonds over naar een verzekeraar. Als pensioenfonds doe je dit in het belang van je deelnemers.
Wanneer is een buy-out interessant?
Een buy-out is vaak interessant voor slapende fondsen met een goede dekkingsgraad. Daarmee voorkomen zij de extra inspanningen en kosten voor het implementeren van de Wet toekomst pensioenen. Terwijl een buy-out zekerheid biedt voor de deelnemers.
Waar let a.s.r. op bij een buy-out?
Bij het aanbod dat we je deelnemers doen, kijken we vooral naar:
- De dekkingsgraad van het fonds
- De leeftijdsverwachting van de deelnemers
- De kosten voor overname van de beleggingsportefeuille en hoe dit past binnen ons verantwoorde beleggingsbeleid
- Een goede oplossing voor de eventuele werknemers van het fonds
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?
Als bestuurder heb je vanuit je verantwoordelijkheid wellicht vragen. Misschien ook wel zorgen. Als maatschappelijk betrokken verzekeraar delen we graag onze kennis en ervaringen met je. We hebben ook lijstje beschikbaar met onafhankelijke adviseurs, waarvan we weten dat zij ook daadwerkelijk eerder buy-outs hebben begeleid.
Vragen?
Ons buy-out team helpt je graag een stap verder: