Home Blogs van a.s.r. Hoe voorkom je brand door kortsluiting?

Hoe voorkom je brand door kortsluiting?

16 april 2019

Welk apparaat veroorzaakt het vaakst brand door kortsluiting: de koelkast of de oven? We vroegen het jullie in een poll op Facebook. De meerderheid stemde voor de koelkast. Dat klopt! Maar hoe kan dat, en hoe voorkom je kortsluiting?

Kortsluiting

Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.

Stof en vocht achter de koelkast

De kans dat je kortsluiting krijgt in de keuken is groot: deze apparaten zijn vaak ingebouwd, waardoor het schoonmaken extra lastig gaat. Zo kan stof ophopen achter je koelkast. Bovendien is je koelkast vochtig én staat deze continu aan. Met een beetje pech krijg je stof, vocht en beschadigde stroomdraden bij elkaar en ontstaat er kortsluiting. Dit ontstaat daar vaker dan in welk ander apparaat dan ook in de keuken, zo blijkt uit onze cijfers.

Hoe voorkom je kortsluiting in de keuken?
  • Houd de achterkant van je koelkast stofvrij. Stofzuig de delen waar je bij kan, of installeer ventilatie.
  • Reinig en vervang de filters in je afzuigkap regelmatig om brand te voorkomen.
  • Zet je koffiezetapparaat uit als je hem niet gebruikt. Als het aan blijft staan kan het te warm worden, met kortsluiting als gevolg.
  • Gebruik je verlengsnoeren of kabelhaspels? Rol deze dan altijd helemaal uit.
  • Schaf alleen elektrische apparaten aan met een CE-label. Dan is de bedrading van het apparaat goed en de kans op brand dus een stuk kleiner. Of kijk naar een KEMA- of VDE-keurmerk, deze zijn afkomstig van onafhankelijke instituten die testen op veiligheid.
  • Gebruik de kabels en snoeren van de elektrische apparaten. Zijn ze toe aan vervanging? Vervang ze dan door een vergelijkbare kabel of snoer van hetzelfde merk.
  • Controleer regelmatig of de isolatielaag om elektrische kabels niet beschadigd zijn.
  • Ga niet zelf aan de gang met de elektriciteitsdraden in je woning. Laat dit aan een professional over.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren