Home Blogs van a.s.r. Op deze manier verduurzaamde Katinka haar woning

Op deze manier verduurzaamde Katinka haar woning

10 augustus 2020

Ik spreek Katinka die net een huis gekocht heeft in Best. Ze is zelfstandig ondernemer en ontwikkelt opleidingen en trainingen. Het huis heeft energielabel F en dateert uit 1954. Ze heeft verschillende maatregelen genomen om haar huis te verduurzamen en ik vraag haar hoe ze dit heeft aangepakt. 

Een huis zonder isolatie

Het huis wat Katinka op het oog had dateert uit 1954 en er zijn maar weinig energiebesparende maatregelen aanwezig. “Het enige wat erin zat is dubbel glas, verder niks”. Het is wel prettig voor de energierekening als daar iets aan zou gebeuren, aldus Katinka. Ik vraag of ze van tevoren al wist welke energiebesparende maatregelen ze wilde nemen. Ze zegt dat ze dit na de bezichtiging van het huis wel wist. Ze laat een bouwtechnische keuring doen op aanraden van Vereniging Eigen Huis. Op basis daarvan kijkt ze welke energiebesparende maatregelen het meest rendabel zijn voor haar huis.


Omdat het huis uit de jaren ’50 komt, is er bij de aankoop geen enkele isolatie aanwezig.  Ze besluit daarom om voor spouwmuur- en dakisolatie te kiezen. Op alle plekken waar enkel glas zat, plaatst ze HR++ glas. Bijvoorbeeld in de voordeur en de ramen aan de voorkant van het huis. Ook kiest ze voor zonnepanelen, maar daarvoor moest ze een klein deel van haar spaargeld bijleggen. Katinka: “En ik wilde nog wel meer dingen doen hoor, maar niet alles kan in één keer!”

Wil je meer informatie over hoe je je woning kunt verduurzamen? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Van aanschaf tot installatie

Ik vraag haar naar hoe ze het proces van aanschaf tot installatie heeft ervaren. Ze zegt dat je je wel even goed moet verdiepen in het onderwerp, maar dat het hele proces haar reuze meegevallen is. “Je hebt al snel een paar offertes opgevraagd en dan hak je een knoop door. Vervolgens maak je een afspraak met de leverancier en komen ze in je huis kijken. Daarna maak je een vervolgafspraak en komen ze de spouwmuur vullen of zonnepanelen installeren. Nog geen halve dag later zijn de installateurs weer weg, dus daar heb je echt geen last van!”


Ze vindt via Vereniging Eigen Huis een partij die de spouwmuur komt isoleren. “Verder heb ik op basis van ervaringen van mensen in mijn eigen netwerk gekeken welke partijen betrouwbaar waren voor het installeren van zonnepanelen en het zetten van dubbel glas.” Katinka heeft het dak zelf geïsoleerd, want ze vond het zonde om dat uit te besteden. “We hebben een paar kant en klare panelen waar de isolatie aan vast zat tegen het dak aangezet. Die kun je meteen bevestigen en dat was heel erg makkelijk om zelf te doen”.

Wat leveren de maatregelen op?

Als ik vraag wat ze nu al merkt van de maatregelen zegt ze: “Ik merk in ieder geval verschil in de energierekening.” Ook heeft ze na de installatie van de maatregelen met haar energieleverancier gekeken naar wat er nog mogelijk is op het gebied van verduurzaming. Ze vertelt dat er voor haar huis weinig extra mogelijkheden zijn en dat haar elektriciteit op de energierekening waarschijnlijk aan het einde van het jaar op nul uitkomt. Zo wekt ze evenveel elektriciteit op als dat ze gebruikt. “Dat is leuk om te horen natuurlijk!”. Met de maatregelen bespaart Katinka een hoop geld op haar energierekening. Dit geld kan ze opsparen of weer uitgeven aan andere dingen en ze zegt blij: “Zo komt mijn sedumdak toch wat dichterbij!”.

Katinka’s tips voor verduurzaming

Volgens Katinka is verduurzamen van je huis niet zo ingewikkeld als het lijkt: “Er is heel veel informatie op internet beschikbaar over wat je kunt doen, wat werkt en wat onzinnige maatregelen zijn.” Ook vertelt ze dat het handig is om meer dan 1 offerte op te vragen zodat je partijen met elkaar kunt vergelijken. “Je moet weten wat voor jou belangrijk is, zodat je gericht kunt zoeken”. Daarnaast zegt ze dat je bij de meeste energieleveranciers gratis een online scan van je huis kunt doen, zodat je inzichtelijk krijgt welke maatregel het meeste geld oplevert. Een laatste tip die ze geeft is dat je zonnepanelen wel even moet aanmelden via www.energieleveren.nl. Zo zorg je ervoor dat de opbrengst van je zonnepanelen verrekend wordt op je energierekening. 

Extra budget voor verduurzaming

Bij de aankoop van haar huis heeft Katinka veel spaargeld ingelegd. Er was eigenlijk geen geld meer over om aan energiebesparende maatregelen te besteden. Daarom kiest ze voor een hypotheekverstrekker waarbij je een extra budget voor verduurzaming kunt kiezen. Katinka zegt: “Voor mij zou het niet de moeite waard zijn om het huis te kopen als ik het niet kon verduurzamen met een extra budget. Ik wil liever in een energiezuinig huis wonen, maar ik had geen spaargeld meer over om het huis te verduurzamen.”. Daarom kiest ze uiteindelijk voor de Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Katinka Verschuren
Weten wat jij kunt besparen?

a.s.r. werkt samen met Essent om huishoudens in Nederland te helpen met verduurzamen. Op www.essent.nl/asr kun je gratis en snel de online huisscan doen. Daarmee zie je binnen een paar stappen hoe je je huis energiezuinig maakt, wat het kost én wat het oplevert.

Jeanne Viergever

Meer verhalen over Duurzaam wonen