Ga naar de hoofdinhoud
Home Sounds of Change brengt muziek in vluchtelingenkampen
Lucas Dols van Sounds of Change tijdens een muziektraining | Dit is de tijd van doen | a.s.r.

Sounds of Change brengt muziek in vluchtelingenkampen

09 januari 2020

Contrabassist en trainer Lucas Dols, onder andere bekend van Room Eleven, richtte vijf jaar geleden Sounds of Change op. Zijn organisatie maakt muziektrainingen mogelijk in conflictgebieden in het Midden-Oosten. Dat zijn trainingsprogramma's voor lokale hulpverleners, docenten, muzikanten en vrijwilligers. Om muziek te kunnen inzetten in hun werk met (getraumatiseerde) kinderen en jongeren. Sounds of Change is actief in Libanon, Jordanië, de Westbank, Egypte en Irak.

Hoe ben je op het idee van muziek gekomen?

Lucas: “Ik raakte gefrustreerd in de muziekwereld, wilde ‘betekenisvoller’ zijn en voelde dat het roer om moest, ondanks mijn succes als bassist. Mijn hart vertelde mij dat ik mensen in moeilijke situaties in beweging wil brengen. Letterlijk, maar vooral figuurlijk. Met muziek als instrument. Ik gebruik muziek om mensen weer te laten voelen, connectie te maken en te laten samenwerken. Muziek als middel, dat werkt geweldig. Pas daarna komt de dialoog op gang. Dat gaat trouwens ook zo in bedrijven. Door muziek te maken met elkaar valt de hiërarchie weg, want het is voor iedereen nieuw. In onze creatieve processen gaan mensen luisteren naar elkaars ideeën en werken ze samen naar een muzikaal einddoel. Teamrollen veranderen tijdelijk en de groep gaat ineens op een andere manier functioneren. Vanaf daar is er ineens veel meer mogelijk."

Ben je optimistisch over de toekomst?

Lucas: “Nou, ik maak me wel zorgen. Ik zie in de maatschappij steeds minder verbinding. Daar worden mensen angstig van. Zo wordt het steeds meer een gepolariseerde en individualistische maatschappij. Terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad! Maar de verbinding mist en daar draait het juist om. Elkaar helpen om verder te komen. De kracht van een zorgzame community. Dat geldt voor vluchtelingen, maar ook voor families, organisaties, scholen. Als je het groepsgevoel versterkt, kunnen mensen elkaar ondersteunen. Zo kun je zelfs burn-out voorkomen. Door een veilige omgeving te creëren waar mensen om hulp durven te vragen en zichzelf kunnen zijn. Waar zij elkaar leren kennen. Hoe kun je samenwerken als je elkaar niet kent? Met echt contact kun je samen het verschil maken, daar ben ik van overtuigd.”

Welke kant wil je op met Sounds of Change?

Lucas: “Ik geloof heel erg in sociale ondernemingen. Want dan ben je niet of minder afhankelijk van fondsen en overheidssubsidies. En is het makkelijker om een langetermijnvisie te ontwikkelen, net zoals bedrijven dat doen. Daarom wil ik graag een sociale onderneming zijn. Dat betekent dat wij muziekworkshops over creatief leiderschap en teambuilding geven in het bedrijfsleven. De winst investeren wij in onze projecten in het Midden-Oosten. Een workshop hier maakt een trainingsweek daar mogelijk. Daarnaast verkopen wij ook duurzaam geproduceerde T-shirts met het &-teken erop. Dat staat voor mij voor inclusiviteit en samenwerken. Zo heb ik nog een aantal inkomstenbronnen. Op die manier proberen we naast de fondsen en donateurs die we hebben ook onafhankelijk te ondernemen. Want dat geeft ons de vrijheid om onze eigen koers te bepalen en in te spelen op veranderingen en hulpvragen. Zo creëren we uiteindelijk nog meer impact. Dat is mijn doel.”

Waar haal jij voldoening uit?

“Kwartjes zien vallen blijf ik bijzonder vinden. Neem het voorbeeld van de groep waarmee ik werkte in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. Het ging om een simpele telopdracht in een cirkel, maar die werkte steeds niet. Mensen raakten gefrustreerd. Totdat ik vroeg of de groep doorhad dat er steeds een man was begonnen met tellen. Toen een vrouw vervolgens begon, werkte de opdracht wel. De discussie over gelijkheid tussen mannen en vrouwen die daarna op gang kwam, was geweldig. Het versterkte het groepsgevoel en de empathie. Dat was een mooi kwartje. Dit soort oefeningen helpt mensen om naar elkaar te luisteren en oplossingsgericht te denken. De kracht van de community komt naar boven. De kracht van de community werkt overigens ook in Nederlandse bedrijven en op scholen. Daar worden mensen – net als in vluchtelingenkampen –bij elkaar gezet met diversiteit in kennis, capaciteit en ideeën. Hoe kun je ervoor zorgen dat zij elkaar versterken? Door vragen te stellen in plaats van advies te geven en geen dingen van hogerhand op te leggen. Alle antwoorden zijn er namelijk al. Die aan het licht brengen, dat vind ik mooi. Daar ga ik voor.”

Meer informatie op website van Sounds of Change.

Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven.

Fleur Brockhus

Meer verhalen over Duurzaam Leven