Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Home producten pensioen beschikbare premieregeling

Met pensioen: keuzes in je beschikbare premieregeling

Ga je bijna met pensioen? Dan begint een nieuwe fase in je leven. Wat je ook gaat doen, het is verstandig om eerst te kijken welke keuzes je kunt maken met je pensioen. Dit lijkt ingewikkelder dan het is. Op je pensioendatum komt een pensioenkapitaal beschikbaar waarmee je een pensioen moet aankopen. Enkele maanden voor je pensioendatum ontvang je een brief. Daarin leggen we uit hoe je dat doet en welke keuzes je dan hebt. Op deze pagina laten we je alvast zien welke keuzes je tegen die tijd kunt maken. Je kunt deze informatie ook op je gemak nalezen in deze brochure.

Meerdere pensioenkapitalen: voeg samen

Komen er meerdere pensioenkapitalen op de pensioendatum beschikbaar? Bijvoorbeeld omdat je bij meer dan een werkgever of bij verschillende pensioenverzekeraars pensioenkapitaal hebt opgebouwd? Dan kun je deze eenvoudig samenvoegen tot één pensioenkapitaal. Je koopt dan één pensioenuitkering aan in plaats van meerdere kleine. Wel zo overzichtelijk.

Bovendien betaal je door het samenvoegen maar één keer kosten. Dat levert je weer een hoger pensioen op. Weet je niet zeker of je meerdere pensioenkapitalen hebt opgebouwd? Bekijk dit op Mijnpensioenoverzicht.nl. Hou hiervoor je DigiD inloggegevens bij de hand.

Vooral handig als je meerdere kleine kapitalen hebt opgebouwd

Samenvoegen doe je door de opgebouwde pensioenkapitalen bij één pensioenverzekeraar onder te brengen. Het samenvoegen is vooral handig als je een aantal kleine pensioenkapitalen hebt opgebouwd die misschien op de pensioendatum zouden kunnen worden afgekocht. Afkopen betekent dat je het pensioenbedrag in één keer ontvangt. Ook is het misschien handig om pensioenkapitalen samen te voegen als je bij meerdere pensioenuitvoerders pensioen hebt opgebouwd.

Bekijk hier hoe je pensioenkapitalen samenvoegt

Welke pensioenuitkering past bij jou?

Met je opgebouwde pensioenkapitaal moet je een pensioenuitkering aankopen. Je kunt kiezen uit een direct ingaande pensioenuitkering of een variabele pensioenuitkering.

 • Direct ingaande pensioenuitkering
  • Zekerheid over de hoogte van je pensioen
  • Je pensioen blijft gelijk en wordt nooit hoger of lager
  • Je koopt in één keer een vast pensioen voor de rest van je leven
 • Variabele pensioenuitkering
  • Geen zekerheid over de hoogte van je pensioen. Je pensioen is afhankelijk van:
   - resultaten van de beleggingen
   - stijging of daling van de rente
   - gemiddelde levensverwachting
  • De hoogte van je pensioen berekenen we ieder jaar opnieuw. Het pensioenbedrag kan hoger maar ook lager worden.
  • Je gebruikt ieder jaar een deel van je pensioenkapitaal voor je pensioen in dát jaar. De rest blijf je beleggen.
 • De direct ingaande pensioenuitkering toon

 • De variabele pensioenuitkering toon

Kies zelf je pensioenverzekeraar

Heb je je keuze gemaakt? Dan mag je zelf bepalen waar je je pensioenuitkering aankoopt met je beschikbare pensioenkapitaal. Dit kun je bij ons doen of bij een andere pensioenverzekeraar. Ook als de pensioenregeling van je werkgever niet bij ons is afgesloten, kun je bij ons terecht. Vraag bij verschillende pensioenverzekeraars offertes op, zodat je onderling kunt vergelijken.

Je pensioen uitstellen

Komt je pensioendatum in zicht? Maar wil je nog niet stoppen met werken? De meeste pensioenregelingen bieden je de mogelijkheid om je pensioen uit te stellen tot uiterlijk 5 jaar na het bereiken van je aow-leeftijd. Lees meer over je pensioen uitstellen.

Gedeeltelijk met pensioen: deeltijdpensioen

Het is ook mogelijk om gedeeltelijk met pensioen te gaan op de pensioendatum. Dat betekent dat je na de pensioendatum nog enkele dagen per week blijft werken. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Een deel van je pensioen stel je immers uit en het andere deel krijg je al betaald. Deeltijdpensionering kan uiterlijk tot 5 jaar na je aow-leeftijd. Voor deeltijdpensioen moet je wel toestemming hebben van je werkgever.

Kun je nog geen keuze maken?

Kan of wil je nog niet direct beslissen? Dan geeft de Belastingdienst je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de fiscale ‘redelijke termijn’. Dit houdt in dat je de aankoop van je pensioenuitkering maximaal zes maanden uitstelt. Dit geeft je de tijd om verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken en een keuze te maken. Maak je hier gebruik van? Dan blijft je opgebouwde pensioenkapitaal op een rekening staan totdat je een beslissing hebt genomen. Je krijgt geen rente over het kapitaal op deze rekening.

Laat je adviseren

Of een bepaalde keuze in jouw situatie verstandig is, is vaak moeilijk te bepalen. Wil je hulp bij het maken van je keuze? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij kan jou op maat advies geven. Bespreek wel vooraf met je adviseur wat de kosten voor het advies zijn en wat eventuele bijkomende service precies inhoudt.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Extra info & downloads

Bijna met pensioen: keuzes in je beschikbare premieregeling