Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Je pensioen uitstellen

Komt je pensioendatum in zicht? Maar wil je nog niet stoppen met werken? De meeste pensioenregelingen bieden je de mogelijkheid om je pensioen uit te stellen tot uiterlijk 5 jaar na het bereiken van je aow-leeftijd.

Gedeeltelijk stoppen met werken: deeltijdpensioen

Het is mogelijk om gedeeltelijk met pensioen te gaan op de pensioendatum. Dat betekent dat je na de pensioendatum nog enkele dagen per week blijft werken. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Een deel van je pensioen stel je immers uit en het andere deel krijg je al uitgekeerd. Deeltijdpensionering kan uiterlijk tot 5 jaar na je aow-leeftijd. Voor deeltijdpensioen moet je wel toestemming hebben van je werkgever.

Je pensioen uitstellen en de Belastingdienst

Over je pensioenuitkering betaal je inkomstenbelasting. Als je je pensioen uitstelt, wijzigt de hoogte van je pensioenuitkering en de leeftijd waarop het pensioen ingaat. Hierdoor kun je in een ander belastingtarief uitkomen. Hoeveel inkomstenbelasting je uiteindelijk betaalt, is onder andere afhankelijk van de hoogte van je totale inkomen, het soort inkomen en of je pensioen ingaat vóór of nadat je een aow-uitkering van de overheid ontvangt.

Lees hier meer over inkomstenbelasting

Hoe stel je je pensioen uit?

Geef dit dan uiterlijk 1 maand voor je pensioendatum door het formulier Verzoek uitstellen of vervroegen van pensioen in te vullen.

Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur

Of een bepaalde keuze in jouw specifieke situatie verstandig is, is vaak moeilijk te bepalen. Wil je hulp bij het maken van je keuze? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij kan jou op maat advies geven. Bespreek wel vooraf met je adviseur wat de kosten voor het advies zijn en wat eventuele bijkomende service precies inhoudt.

Wat kun je van ons verwachten?

Drie maanden voordat je pensioen ingaat, ontvang je van ons een brief. Hierin vind je informatie over de hoogte van je pensioen(kapitaal) en staan alle keuzes die je kunt maken met je pensioen.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op kantoordagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.