Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Extra pensioen beleggen van a.s.r. bank

Leven zoals je nu doet, ook als je straks stopt met werken? Met extra pensioen beleggen van a.s.r. bank bouw je extra pensioen op door je inleg te beleggen. Samen met je adviseur kies je in welke mixfonds je belegt. Dat geeft extra zekerheid.

 • Kies het beleggingsprofiel dat bij je past
 • Bouw fiscaal voordelig op
 • Beheer eenvoudig online
   

Alles over dit product

Iets voor jou?

Is extra pensioen beleggen iets voor jou?

 • Als je liever wilt beleggen dan sparen

 • Als je geld over hebt en hiermee risico kunt en wilt lopen

 • Als je fiscale jaarruimte hebt

 • Als je vrij over je opgebouwde vermogen wilt beschikken

Kies het beleggingsprofiel dat bij je past

Afhankelijk van je financiële situatie en persoonlijke voorkeuren, kies je samen met je adviseur een voorzichtig, gemiddeld of juist aanvallend beleggingsprofiel. Wat het beste bij jou past, hangt van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld je kennis en ervaring met beleggen. En hoeveel risico je wilt nemen in de verschillende fases van je leven.

Onze beleggingsprofielen

Paffen Verzekeringen en Finaniële Diensten

Extra pensioen beleggen sluit je af bij een onafhankelijk adviseur

Een onafhankelijk adviseur kent zijn klanten. Dat vinden we bij a.s.r. belangrijk. Hij kan jou op maat advies geven. Is beleggen voor je pensioen iets voor jou? Of past sparen juist beter bij  je? Een combinatie kan natuurlijk ook. Een adviseur kent al jouw mogelijkheden. Wel zo prettig.

Financiële bijsluiter voor extra pensioen beleggen

De financiële bijsluiter geeft informatie over het rendement, de risico's en kosten van extra pensioen beleggen. Hierdoor heb je meer inzicht in het product voordat je het afsluit. Het risico dat je je inleg niet meer terugkrijgt bij extra pensioen beleggen is vrij groot. Lees de financiële bijsluiter voor je overgaat tot het afsluiten van extra pensioen beleggen.

Alles over extra pensioen beleggen
 • Hoe werkt het?

  Zo werkt extra pensioen beleggen 

  • We openen een geblokkeerde rekening voor je waarop je de bedragen stort waarmee we voor jou beleggen. Je kiest zelf hoeveel geld je stort, wanneer je dat doet en hoe lang je wilt beleggen.
  • Samen met je adviseur bepaal je je beleggingsprofiel. Je kunt kiezen voor een voorzichtig, gemiddeld of aanvallend profiel.
  • Wil je even niet beleggen? Dan zetten we het opgebouwde kapitaal en je toekomstige inleg gewoon tegen een variabele spaarrente op je geblokkeerde rekening.
  • Met het kapitaal dat je opbouwt, koop je op de afgesproken einddatum een extra pensioenuitkering aan.
  • Dat doe je bij een bank of verzekeraar. Bij ons kun je bijvoorbeeld kiezen voor een extra pensioen uitkering of een direct ingaande lijfrente.

 • Dit wil je ook weten

  Goed om te weten over extra pensioen beleggen

  • De Belastingdienst stelt jaarlijks een geldbedrag vast dat je belastingvrij opzij mag zetten om extra pensioen op te bouwen. Dit noemen we je fiscale jaarruimte. Je bepaalt zelf of je die ruimte volledig wilt gebruiken of niet. 
  • Je kunt meteen beginnen met extra pensioen opbouwen. Dan profiteer je direct van het belastingvoordeel. Je mag tot maximaal 5 jaar na je aow-leeftijd kapitaal opbouwen. 
  • Je bepaalt zelf of je eenmalig en/of periodiek geld wilt inleggen. De enige regel is dat je binnen 90 dagen nadat de rekening is geopend een bedrag stort.
  • De rekening waarop je je inleg stort is geblokkeerd. Dat betekent dat je hiervan niet zomaar tussentijds geld kunt opnemen.
  • Je kunt extra pensioen beleggen eenvoudig online inzien en beheren. 
  • Het opgebouwd kapitaal op extra pensioen beleggen valt onder het depositogarantiestelsel en het beleggerscompensatiestelsel.
  • Heb je een echtgenoot of partner? En gaan jullie uit elkaar? Dan kun je een deel van je opgebouwde kapitaal toekennen aan je ex-partner. 
  • Kom je te overlijden? Dan kunnen je erfgenamen met het door jou opgebouwde kapitaal een lijfrente-uitkering aankopen.
    

 • Onze beleggingsprofielen

  Welk beleggingsprofiel kies je bij extra pensioen beleggen?

  Bij het afsluiten van extra pensioen beleggen maak je samen met je adviseur een keuze in welk profiel je wilt beleggen. Daarbij kun je kiezen uit 3 profielen: voorzichtig, gemiddeld of aanvallend. Je inleg beleggen wij vervolgens in het fonds dat hoort bij het door jou gekozen beleggingsprofiel.

  Afhankelijk van het gekozen profiel beleggen we meer of minder in aandelen, obligaties, onroerend goed of liquiditeiten. Beleggen in verschillende categorieën wordt gezien als een belangrijke voorwaarde voor het spreiden van risico. Zo ontstaat een portefeuille met een goede balans tussen risico en rendement, geschikt voor vermogensopbouw op langere termijn.

  Welk profiel past bij jou?

  Dat hangt van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld hoeveel kennis en ervaring je hebt met beleggen. En hoeveel risico je wilt en kunt nemen in de verschillende fases van je leven. Daarom kies je je profiel altijd samen met je adviseur. Je kunt je beleggingsprofiel tussentijds eenvoudig online wijzigen via Mijn a.s.r. bank. Bespreek een eventuele wijziging ook altijd met je adviseur.

  • Voorzichtig 

   Kies je voor het profiel Voorzichtig? Je kiest voor meer rendement dan bij sparen en je wilt daarbij grote risico's vermijden. Beleggingen in voornamelijk obligaties passen daar goed bij. Daarom beleg je binnen dit profiel in het ASR Mixfonds III. De fondsbeheerder van dit fonds bepaalt actief de verdeling over de beleggingscategorieën op basis van zijn verwachtingen over de ontwikkelingen in de markt. Natuurlijk wel binnen de grenzen zoals die in het schema hieronder staan aangegeven.

   ASR Mixfonds III

   Aandelen Staatsobligatie Bedrijfsobligatie Vastgoed Geldmarkt
   15-35%
   20-40%
   20-40%
   0-15%
   0-20%

    

   ASR Mixfonds III is een beleggingsfonds van ASR Nederland Beleggingsbeheer N.V. Wil je meer informatie over dit fonds? Neem dan de naam over in onze fondsentool.

  • Gemiddeld

   Kies je voor het profiel Gemiddeld? Je wilt meer rendement en je wilt en kunt meer risico lopen. Je belegt daarom voor een aanzienlijk deel in aandelen en door beleggingen in obligaties en vastgoed spreid je het risico. Daarom beleg je binnen dit profiel in het ASR Mixfonds V. De fondsbeheerder van dit fonds bepaalt actief de verdeling over de beleggingscategorieën op basis van zijn verwachtingen over de ontwikkelingen in de markt. Natuurlijk wel binnen de grenzen zoals die in het schema hieronder staan aangegeven.

   ASR Mixfonds V

   Aandelen Staatsobligatie Bedrijfsobligatie Vastgoed
   25-55%
   15-35%
   15-35%
   0-20% 

    


   ASR Mixfonds V is een beleggingsfonds van ASR Nederland Beleggingsbeheer N.V. Wil je meer informatie over dit fonds? Neem dan de naam over in onze fondsentool.

  • Aanvallend 

   Kies je voor het profiel Aanvallend? Dan moet je bewust zijn van het hogere risico dat beleggen in aandelen met zich meebrengt. Beleggen volgens dit profiel betekent kans op een hoger rendement dan bij de beleggingsprofielen Voorzichtig en Gemiddeld, met een focus op aandelen. Daarom beleg je binnen dit profiel in het ASR Mixfonds VII. De fondsbeheerder van dit fonds bepaalt actief de verdeling over de beleggingscategorieën op basis van zijn verwachtingen over de ontwikkelingen in de markt. Natuurlijk wel binnen de grenzen zoals die in het schema hieronder staan aangegeven.

   ASR Mixfonds VII

    

   Aandelen Staatsobligatie Bedrijfsobligatie Vastgoed
   70-90% 0-15% 0-15% 0-20%
    

    

   ASR Mixfonds VII is een beleggingsfonds van ASR Nederland Beleggingsbeheer N.V.  Wil je meer informatie over dit fonds? Neem dan de naam over in onze fondsentool.

 • Iets voor jou?

  Is extra pensioen beleggen iets voor jou?

  • Als je liever wilt beleggen dan sparen
  • Als je fiscale jaarruimte hebt
  • Als je geld over hebt en hiermee risico kunt en wilt lopen

  • Als je vrij over je opgebouwde vermogen wilt beschikken

  We beleggen alleen in duurzame fondsen

  Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in ons beleggingsbeleid. We beleggen bijvoorbeeld niet in de gok-, tabaks- en wapenindustrie of in bedrijven die kinderarbeid toelaten. Meer hierover lees je op asrnederland.nl/duurzaam-ondernemen.

 • Voor- en nadelen

  Voor- en nadelen van extra pensioen beleggen

  Voordelen

  • Je inleg is onder voorwaarden aftrekbaar van je inkomstenbelasting
  • Je kunt zelf bepalen hoeveel en op welk moment je wilt storten
  • Je kunt gemakkelijk switchen tussen de drie beleggingsprofielen of tijdelijk kiezen voor sparen

  Nadelen

  • Je kunt tussentijds geen bedragen opnemen zonder dat je direct belastingen en een boete betaalt
  • Je kunt je uitkering niet overdragen aan een ander
  • Je kunt het opgebouwde kapitaal niet gebruiken als onderpand

 • Wat kost het?

  Wat kost extra pensioen beleggen?


  Kosten
  Bemiddelingskosten Deze kosten verschillen per adviseur. Vraag vooraf naar de kosten.
  Beheer van je rekening € 7,50 per maand
  Aankoopkosten Geen
  Switchkosten Geen
  Verkoopkosten Geen
  Beheerkosten fonds Maximaal 0,35% van de waarde van je beleggingseenheden. Deze kosten zijn verrekend in de koers van het fonds.
  Overdragen tegoed Je betaalt € 75 aan administratiekosten als je ervoor kiest het opgebouwde tegoed over te dragen naar een andere bank, verzekeraar of beleggingsinstelling

 • Belastingdienst

  De Belastingdienst en extra pensioen beleggen

  Tot aan je aow-leeftijd kun je het geld dat je stort op je rekening voor extra pensioen beleggen aftrekken van je belastbare inkomen. Hierdoor betaal je over je inleg geen inkomstenbelasting, dus ook met het geld dat je normaal gesproken moet afdragen aan de Belastingdienst kun je nu beleggen. Pas als je jouw opgebouwde kapitaal laat uitkeren betaal je hierover inkomstenbelasting. Dat is meestal een lager bedrag dan dat je nu zou moeten betalen. De belastingdienst stelt deze voorwaarden:

  • Je mag je opgebouwde kapitaal niet opnemen voor je aow-leeftijd

   Wil je je opgebouwde kapitaal toch opnemen? Dan moet je je beleggingen afkopen. Dit gaat zo:

   • Wij stellen een afkoopformulier voor je op. Je tekent dit voor akkoord.
   • We houden 52% loonheffing in op het opgebouwde kapitaal en dragen dit af aan de Belastingdienst. Val je in een andere belastingschijf? Dan verrekent de Belastingdienst het teveel betaalde bedrag met je belastingopgave in het volgende jaar.
   • De Belastingdienst legt je een aanslag inkomstenbelasting op. Hierin zit ook een boete (revisierente). Deze is meestal 20% van het opgebouwde kapitaal. Bij de berekening van de inkomstenbelasting houdt de Belastingdienst al rekening met de 52% loonheffing die wij hebben ingehouden.
   • Is het opgebouwde kapitaal relatief klein? Dan hoef je geen boete te betalen van de Belastingdienst en kun je de lijfrente afkopen. De Belastingdienst stelt elk jaar een drempelbedrag vast. In 2016 is dit € 4.303. De overige regels voor afkopen gelden wel. Heb je meerdere lijfrente opbouwproducten bij a.s.r. bank? Dan mag je alleen gebruikmaken van de regeling ‘afkoop kleine lijfrente’ als het opgebouwde kapitaal van deze producten samen lager is dan de drempel.

  • Je mag je opgebouwde kapitaal niet overdragen of gebruiken als onderpand

   Draag je het opgebouwde kapitaal over aan iemand anders of gebruik je het als onderpand? Dan voldoet extra pensioen beleggen niet meer aan de regels van de Belastingdienst. Dit betekent dat:

   • Je opgebouwde kapitaal als inkomen geldt. Je moet dit bedrag dan aangeven bij je belastingaangifte en daarover inkomstenbelasting betalen (box 1).
   • Je moet een boete (revisierente) betalen aan de Belastingdienst. Deze is meestal 20% van het opgebouwde kapitaal.

   Wij houden je opgebouwde kapitaal vast tot je de inkomstenbelasting en de revisierente aan de Belastingdienst hebt betaald.

  • Je moet op tijd een lijfrenteproduct aankopen

   Na de einddatum van je extra pensioen beleggen moet je het opgebouwde kapitaal omzetten in een uitkering. Dit doe je uiterlijk vóór 31 december van het jaar dat volgt op het jaar waarin jouw extra pensioen beleggen de einddatum bereikt. Doe je dit niet? Dan moeten we dit melden aan de Belastingdienst. Dit heeft namelijk gevolgen voor de belasting die je moet betalen. Daarom informeren wij je ruim voor het bereiken van de einddatum.

 • Wijziging persoonlijke situatie

  Als er iets verandert in je persoonlijke situatie 

  Verandert er iets in jouw persoonlijke situatie? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Dan passen we alles op tijd aan. 

  • Wijzig je beleggingsprofiel

   Is je persoonlijke situatie veranderd en wil je in overleg met je adviseur in een bepaalde periode wat meer of juist wat minder beleggingsrisico nemen? Of tijdelijk helemaal niet beleggen? Geef dit eenvoudig online door. Log hiervoor in op Mijn a.s.r. bank. Hiervoor brengen wij geen kosten in rekening. 

  • Wijzig je contactgegevens

  • Andere adviseur


   Andere adviseur? Stuur ons een brief met daarin de naam van je oude en je nieuwe adviseur. Voeg ook een kopie van je identiteitsbewijs toe. Verstuur het naar:

   a.s.r. bank
   Afdeling Sparen en Beleggen
   Postbus 2072
   3500 HB Utrecht

  • Wijzig je tegenrekening


   Ben je bezig met extra pensioen beleggen en wil je het rekeningnummer wijzigen waarvan wij je maandbedrag afschrijven? Vul dan het formulier andere bankrekening in.

  • Geef een overlijden door

   Ben je erfgenaam? Dan moet je met het opgebouwde kapitaal een lijfrente aankopen bij een bank of verzekeraar. Geef een overlijden telefonisch door via (030) 278 27 82.

  • Jullie gaan uit elkaar

   Je kunt het opgebouwde kapitaal (voor een deel) toekennen aan je ex-partner. We openen dan voor beiden een nieuwe rekening voor extra pensioen beleggen. Daarop maken we het verdeelde opgebouwde kapitaal over. Wil je een scheiding doorgeven? Mail dan naar asrbank@asr.nl

  • Extra pensioen beleggen beëindigen 

   Als je wilt stoppen met extra pensioen beleggen, stellen we een afkoopformulier voor je op. Dit teken je dan voor akkoord. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het beëindigen. 

 • Waarom a.s.r.

  Waarom steeds meer mensen kiezen voor a.s.r.

  Bij a.s.r. beleggen we alleen in duurzame fondsen, investeren we niet in wapenhandel en behalve onze buitendienstmedewerkers krijgt niemand meer een bonus. Ook bij onze huisvesting en producten nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo willen we Nederland verzekeren van een goede toekomst.

  Meer over a.s.r.

 • Extra info & downloads

  Voorwaarden van extra pensioen beleggen

Ook interessant

Producten die misschien ook bij jouw situatie passen