Ga naar de hoofdinhoud

Subsidies en financiële voordelen voor de verduurzaming van je bedrijf

Gelukkig wordt verduurzaming door de overheid steeds meer aangemoedigd of zelfs verplicht. Denk hierbij aan het verplichte energielabel C. Om je bedrijf te kunnen verduurzamen, zijn subsidies vaak een uitkomst. Op deze pagina vind je de mogelijke subsidies waar je gebruik van kunt maken én wat de financiële voordelen zijn.

Mogelijke subsidies en financiële voordelen voor bedrijven

In Nederland zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor bedrijven die hun bedrijfspand en bedrijfsvoering willen verduurzamen. Hieronder vind je enkele subsidies die specifiek gericht zijn op verduurzaming:

  1. Energie-investeringsaftrek (EIA): De EIA biedt bedrijven de mogelijkheid om een deel van de investeringskosten voor energiebesparende maatregelen en duurzame technologieën af te trekken van de fiscale winst. Bijvoorbeeld voor de verduurzaming van bedrijfspanden, zoals isolatie, energiezuinige verlichtingssystemen en installatie van zonnepanelen.
  2. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): Fiscaal voordeel behalen bij de aankoop van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dat kan met de MIA. Denk hierbij aan investeringen in energiezuinige klimaatsystemen, warmtepompen, groene daken en duurzame isolatiematerialen. Daarnaast biedt de VAMIL bedrijven de mogelijkheid om 75% van de investeringskosten voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen willekeurig af te schrijven, waardoor je flexibiliteit krijgt in de timing van afschrijvingen.
  3. Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je financiële ondersteuning ontvangen bij het opwekken van groene energie of het duurzaam verwarmen van je pand door te investeren in zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler of windmolens. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het specifieke product dat je aanschaft.
  4. Regionale subsidies: Naast landelijke regelingen zijn er ook regionale subsidies beschikbaar die bedrijven ondersteunen bij de verduurzaming van hun bedrijfspand en bedrijfsvoering. Deze subsidies verschillen per regio en kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld energieadvies, energiebesparende maatregelen, duurzame warmteopwekking en de implementatie van circulaire bedrijfsmodellen. Informeer bij jouw provincie en gemeente over de beschikbare subsidies in jouw specifieke regio.
  5. Duurzaamheidsleningen: Sommige gemeenten bieden duurzaamheidsleningen aan bedrijven die willen investeren in energiebesparende maatregelen en verduurzaming van bedrijfspanden. Deze leningen hebben vaak aantrekkelijke rentetarieven en gunstige voorwaarden. Denk hierbij aan de BMKB-Groen regeling. Hierbij staat de overheid garant waardoor je makkelijker de lening krijgt, omdat er minder risico is voor de financier.

Alle mogelijke subsidies en financieringen vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemen Nederland.

Meer weten over duurzaam ondernemen?

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om duurzamer te ondernemen. Uit ons onderzoek blijkt dat de bereidheid van het mkb om te verduurzamen groot is. Bijna de helft van de ondernemers geeft aan hiervoor al plannen te hebben en een derde heeft de plannen al uitgevoerd.En dat vinden wij niet meer dan logisch. Want duurzaam ondernemen levert flink wat voordelen op. Het heeft veel voordelen voor je bedrijf nu: van een betere reputatie en lagere energiekosten tot concurrentievoordelen. En op de lange termijn draag je bij aan een duurzamere toekomst en meer sociale gelijkheid.

Ook interessant voor jou