Vind jij de mentale gezondheid van werknemers belangrijk? Mooi! Je bent niet de enige. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 8 op de 10 Nederlandse werkgevers mentale fitheid ziet als een belangrijke indicator voor het succes van een het bedrijf. Toch zijn er maar weinig werkgevers die zich hier daadwerkelijk voor inzetten, simpelweg omdat ze niet weten hoe. Daarom zetten wij bij a.s.r. Vitality alles voor jou op een rij om de mentale gezondheid van werknemers te verbeteren. Nuttige tips, inzichten en meer!
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is mentale gezondheid ‘een vorm van welbevinden waarin elk individu zijn of haar eigen potentieel kent, kan omgaan met de normale stress in het leven, productief kan werken, en in staat is om een bijdrage te leveren aan zijn of haar omgeving’. Zijn werknemers mentaal fit, dan zijn ze betrokken bij het bedrijf, werken ze productief en leveren ze winst op voor jouw bedrijf of organisatie. Dat stelt het RIVM. Klinkt goed toch?
Werk is enorm bepalend voor onze mentale gezondheid. We brengen namelijk veel tijd door op de werkvloer! Als leidinggevende speel je dus een belangrijke rol bij de mentale gezondheid van jouw werknemers.
Een kwart van al het langdurig verzuim wordt namelijk veroorzaakt door stress. En dat is veel! Vaak is stress een combinatie van mentale belasting op werk en in het privéleven. Een beetje stress is gezond en houdt werknemers scherp, maar teveel belasting kan zorgen tot klachten bij je werknemers. Denk aan concentratieproblemen, piekeren, lagere weerstand en slaapproblemen.
Hoe langer de stress aanhoudt, hoe langer een lichaam moet herstellen en des te langer het verzuim wordt. Soms leidt stress zelfs tot een burn-out. Dat wil je als werkgever natuurlijk voor zijn! Drie tips om werkstress te beïnvloeden bij jou op de werkvloer, zijn:
Meer tips om werkstress tegen te gaan? Lees dan hier verder!
Welke werkgever denkt niet aan arbeidsproductiviteit? Productieve werknemers hebben veel voordelen voor jouw bedrijf: ze werken efficiënt, zijn creatiever en hebben minder stress. Om de arbeidsproductiviteit van je werknemers te verhogen, is het slim om aandacht te besteden aan zelfvertrouwen, energie en de focus van het team:
Slaap iets privés? Niet helemaal! Werk en slaap zijn nauw met elkaar verbonden. Werknemers die slecht slapen, functioneren minder goed op werk. Ze kampen met concentratieproblemen, hebben moeite met plannen en maken sneller fouten. Ook op emotioneel vlak heeft het nadelige gevolgen op de werkvloer. Niet alleen heeft de slaapkwaliteit invloed op bedrijfsprestaties, ook is slaapgebrek vaak gerelateerd aan werk.
Veel werkgevers denken niet na over de nachtrust van hun werknemers, toch is het erg belangrijk! Daarom geven we tips hoe jij als werkgever of HR-manager kunt bijdragen aan een goede nachtrust van werknemers.
Geluk is een gevoel dat wordt bepaald door verschillende ‘geluksstofjes’, die bestaan uit hormonen en neurotransmitters. Voorbeelden hiervan zijn dopamine, endorfine en serotonine. Die geluksstofjes ontstaan door bepaalde handelingen, zoals lachen, slapen, intimiteit en bewegen. De aanmaak van die geluksstofjes wil je als werkgever stimuleren, want gelukkige werknemers zijn productiever, werken beter samen en zijn uiteindelijk ook minder vaak ziek. Dat zijn hele grote voordelen voor jouw bedrijf of organisatie!
Er bestaat helaas geen gouden ticket naar gelukkigere werknemers. Maar we kunnen je wel 3 slimme tips meegeven die je als werkgever kunt inzetten om geluk op de werkvloer te verhogen.
Vitamine D is een échte geluksbooster voor je werknemers. Verreweg de gezondste en meest natuurlijke manier om vitamine D binnen te krijgen, is via de zon. Het is dus goed om als werkgever jouw personeel te stimuleren om vaker buiten te zijn. Dat kan bijvoorbeeld met lunchwandelingen, wandelend overleg en op de fiets naar werk. Zorg er ook voor dat er rondom jullie werkvloer een plek is voor werknemers om buiten te zijn, zoals een tuintje of terras. Heb je daar geen plek voor? Regel dan tuinmeubilair die ze gewoon voor de deur kunnen zetten!
Ook sociaal contact is een regelrechte geluksbooster voor je werknemers. Het leidt tot de aanmaak van het stofje oxytocine, dat zorgt voor een gevoel van verbondenheid en intimiteit. En dat gevoel maakt weer gelukkig! Alleen de contacten waarbij je elkaar écht ziet, zorgt voor de aanmaak van oxytocine. Ook goed luisteren en complimenten geven stimuleren dit geluksstofje. Hoewel het lastig is om in deze tijd fysieke ontmoetingen te creëren, is het dus wel belangrijk om het (af en toe) te blijven doen. Maak bijvoorbeeld af en toe een wandeling met één van je werknemers in de buitenlucht, op afstand maar toch dichtbij genoeg om elkaar eens goed in de ogen te kijken!
Een laatste geluksbooster die we je willen meegeven is ook een hele simpele: goeddoen! Iets goeds doen voor een ander is een hele effectieve manier om het geluksgevoel te vergroten. Goeddoen zorgt voor een toename van meerdere geluksstofjes, maar ook voor een daling van het stresshormoon cortisol. Als werkgever kun je goeddoen stimuleren door bijvoorbeeld een sponsoractie te organiseren of als teambuilding een dag vrijwilligerswerk te doen. Samen iets goeds doen voor een ander!
In de podcastserie Focus op Vitaliteit gaan we in gesprek met experts over vitaliteit op de werkvloer. In deze aflevering praten we met slaapexpert Els van der Helm over de combinatie werken en slapen. Waarom is slaap een belangrijk uitgangspunt voor werkgevers? En hoe bevordert een goede nachtrust de werkprestatie van werknemers? Hoor het hier!