Gezond leven begint bij gezonde voeding. Niet alleen om op gezond gewicht blijven, maar ook voor de preventie van (chronische) ziekten. Gezonde voeding speelt dus ook een belangrijke rol bij de vitaliteit van jouw werknemers. En wist je dat de werkomgeving direct invloed heeft op de gezonde keuzes die werknemers maken? Zo kan jij als werkgever of HR-manager gezond gedrag stimuleren. Met een simpel duwtje in de rug stuur jij jouw werknemers al de gezonde kant op. Hoe? Dat vertellen we hier.
Gezond eten: hierover bestaan meer meningen dan mensen. Die meningen lopen ook nog eens flink uiteen. Het is dus niet makkelijk om gezond eten te definiëren. Ook is het zo dat ieder lichaam om iets anders vraagt en de gezonde keuzes per persoon verschillend zijn.
Om toch houvast te bieden, kijken we bij a.s.r. Vitality graag naar de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, die gebaseerd is op wetenschappelijke kennis. Deze schijf laat zien dat een gezonde voedingsstijl met name bestaat uit voldoende variatie en eten met waardevolle voedingsstoffen. Denk aan veel groente en fruit, goede vetten, eiwitten, volkorenproducten, voldoende water en dranken zonder toegevoegde suikers.
Als werkgever kun jij personeel informeren over het maken van gezonde voedingskeuzes. Organiseer bijvoorbeeld een inspiratiesessie, informatieve lunch of leg aan de hand van een proeverij uit wat wel en niet gezond is. Leuk, inspirerend en motiverend!
Gezonder eten betekent voor veel mensen een leefstijlverandering. En dat is niet makkelijk om vol te houden. Toch kun je daar als werkgever aan bijdragen! Een leefstijlverandering heeft de meest kans tot slagen als je rekening houdt met de volgende factoren:
Het is belangrijk dat werknemers voor zich zien waarom ze hun eetpatroon willen veranderen. Vaak zijn hier verschillende redenen voor. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze er fysiek beter uit willen zien, ze minder kans hebben op ziekten of dat hun levensverwachting stijgt. Het maakt niet uit wat de reden is, als een werknemer een goede reden heeft, kunnen ze zichzelf beter motiveren. Vertel hen dus ook wat de voordelen zijn van gezond eten.
In één keer het roer omgooien lukt vaak niet. Dit komt doordat het doel die je werknemers hebben, vaak nog ver weg ligt. Dan is het voor ons brein te moeilijk om vol te houden. Daarom is het goed om gedragsverandering in kleine stapjes door te voeren aan je werknemers. Maak het concreet en begin bijvoorbeeld met het stimuleren van geen suiker in de koffie en thee op kantoor.
Dit soort kleine stapjes zijn vaak al snel haalbaar en zo zien je werknemers zelf ook een verschil. Deze ‘kleine’ gewoonten worden vaak al na 6 weken overgenomen. En zodra je werknemers zich dit realiseren, worden ze beloond met een goed gevoel: het is gelukt! Deze beloningen helpen om van een gedragsverandering een gewoonte te maken.
Mensen zijn kuddedieren: we kijken constant wat er om ons heen gebeurt. Als werknemers zich veel bezighouden met gezonde voeding, is het daarom logisch dat de rest van je werknemers daarin meegaat. Probeer daarom jouw hele team te motiveren om gezonder te eten! Doe het samen: bespreek jullie doelen en deel de successen, zo blijft de sociale motivatie ook hoog. Kies bijvoorbeeld tijdens een vrijmibo voor de chips, maar ga voor de snoepgroenten met dip of fruit aan een spies. Lekker én gezond!
Als leidinggevende kun jij ervoor zorgen dat het op werk makkelijker wordt voor werknemers om gezonde keuzes te maken. Bijvoorbeeld door gezonde voeding aan te bieden op de werkvloer of in een bedrijfskantine. Het is vooral belangrijk dat je werknemers in de goede richting stuurt, zonder hun vrijheden af te pakken. Verwijder de ongezonde opties dus niet, maar maak de gezonde keuzes makkelijker en aantrekkelijker.
Dat stelt ook het Voedingscentrum. Eten dat makkelijk toegankelijk is, roept namelijk verlangen op en is daardoor moeilijk te weerstaan voor werknemers. Prima, als dat gezonde keuzes zijn! Kleine veranderingen in de plaatsing en aanbieden van eten kunnen op deze manier al zorgen voor andere keuzes van werknemers.
Daarom is de aanwezigheid van gratis groenten en fruit een must. Zet in elke ruimte een volle fruitschaal neer en leg (snack)groenten klaar, zoals komkommer en tomaten. Leg dit duidelijk in het zicht! Dat verleidt werknemers om voor de gezonde optie te gaan. Een appeltje voor de dorst of een tomaatje tussen hun boterham: jouw werknemers gaan sneller voor de gezonde keuze!
Stimuleer jouw werknemers daarnaast om voldoende water te drinken. Zet bijvoorbeeld kannen met water op tafel in de vergaderruimtes en plaats watertappunten door het hele gebouw. Ook leuk: laat herbruikbare waterflessen bedrukken met het bedrijfslogo!
Verwijder de ongezonde opties niet, maar maak de gezonde keuzes makkelijker en aantrekkelijker.
2.1 De bedrijfskantine
Heb je een bedrijfskantine? Zorg er dan voor dat er ruim voldoende gezonde opties aangeboden worden. Let er ook op dat maaltijden in gezonde porties worden geserveerd en dat er gezonde snacks te koop zijn in de snoepautomaten. Maak ook afspraken met de catering van de bedrijfskantine, dat alleen gezonde maaltijden meedoen met acties en kortingen. Zo maak je de gezonde keuzes aantrekkelijker.
De makkelijkste manier om werknemers tijdens hun werkdag gezond te laten eten? Een gezamenlijke lunch! Niet alleen bepaal jij als werkgever wat voor gezonds er op tafel komt, het is ook nog eens heel goed voor de werksfeer. Samen lunchen verbetert de samenwerking, bevordert de vriendschappelijke relatie tussen collega’s en is hét moment waar goede ideeën ontstaan. Meer dan een lunch dus!
Wat betreft het eten: hoe gezonder, hoe meer energie werknemers vervolgens uit hun (werk)dag halen. Een lunch mag je ‘gezond’ noemen, wanneer hij voedzaam genoeg is. Dat betekent dat de lunch genoeg vitamines en mineralen bevat en dat je voedingsstoffen als suiker, zoetstoffen en andere ongezonde dingen vermijdt.
Voorbeelden van een gezonde lunch die je als werkgever kunt aanbieden, zijn:
Beloon werknemers voor gezond gedrag. Lunchen jullie iedere dag gezond? Las dan bijvoorbeeld een tostidag in, serveer lekkere borrelhapjes tijdens de vrijmibo of tover iedere 3e donderdag van de maand om tot kroket-donderdag. Net wat voor jullie werkt! Waar worden jouw werknemers blij van?
Tips meegeven aan jouw werknemers? Stuur deze blog dan door!
De voedingstest van a.s.r. Vitality maakt eetgewoontes van en voor werknemers inzichtelijk. De test bevat vragen over maaltijdpatronen, zoals hoe vaak iemand ontbijt, luncht of avondeet. Maar ook belangrijke vragen over de inname van belangrijke voedingswaarden en -stoffen, zoals vezels, natrium, suiker, calcium, vetten en vlees. De uitkomsten van deze test geven inzicht in wat werknemers goed doen en wat ze kunnen verbeteren. Het fijne? Als werkgever heb jij hier verder geen werk aan!
Doen jullie al mee met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality? Dan krijgen alle deelnemers 500 Vitality Punten. Natuurlijk blijft alle gezondheidsinformatie van werknemers vertrouwelijk.
Je kunt wel zeggen dat werknemers dagelijks meer moeten bewegen en gezonder moeten eten, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging en kunnen ze hun voedingspatroon laten testen! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?
In de podcastserie Focus op Vitaliteit hoor je alles over vitaliteit op de werkvloer inclusief gezonde voeding! Speciaal voor werkgevers en HR-managers gaan we in gesprek met experts over de weg naar vitaliteit. We bespreken mooie tips, voorbeelden en adviezen, die jij meteen mee kunt nemen in de praktijk. Van werkgeluk tot vitaal leiderschap en van beweging tot gezonde voeding: dat en meer hoor je in Focus op Vitaliteit!