Draag bij aan de vitaliteit van werknemers met gezonde voeding

Gezond leven begint bij gezonde voeding. Niet alleen om op gezond gewicht blijven, maar ook voor de preventie van (chronische) ziekten. Gezonde voeding speelt dus ook een belangrijke rol bij de vitaliteit van jouw werknemers. En wist je dat de werkomgeving direct invloed heeft op de gezonde keuzes die werknemers maken? Zo kan jij als werkgever of HR-manager gezond gedrag stimuleren. Met een simpel duwtje in de rug stuur jij jouw werknemers al de gezonde kant op. Hoe? Dat vertellen we hier.

Zo stimuleer je gezond eetgedrag op werk: 5 tips
Wat is gezonde voeding?

Gezond eten: hierover bestaan meer meningen dan mensen. Die meningen lopen ook nog eens flink uiteen. Het is dus niet makkelijk om gezond eten te definiëren. Ook is het zo dat ieder lichaam om iets anders vraagt en de gezonde keuzes per persoon verschillend zijn. 

Om toch houvast te bieden, kijken we bij a.s.r. Vitality graag naar de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, die gebaseerd is op wetenschappelijke kennis. Deze schijf laat zien dat een gezonde voedingsstijl met name bestaat uit voldoende variatie en eten met waardevolle voedingsstoffen. Denk aan veel groente en fruit, goede vetten, eiwitten, volkorenproducten, voldoende water en dranken zonder toegevoegde suikers.

Als werkgever kun jij personeel informeren over het maken van gezonde voedingskeuzes. Organiseer bijvoorbeeld een inspiratiesessie, informatieve lunch of leg aan de hand van een proeverij uit wat wel en niet gezond is. Leuk, inspirerend en motiverend!

1. Motiveer werknemers om gezonde keuzes te maken

Gezonder eten betekent voor veel mensen een leefstijlverandering. En dat is niet makkelijk om vol te houden. Toch kun je daar als werkgever aan bijdragen! Een leefstijlverandering heeft de meest kans tot slagen als je rekening houdt met de volgende factoren:

2. Maak gezonde keuzes makkelijker

Als leidinggevende kun jij ervoor zorgen dat het op werk makkelijker wordt voor werknemers om gezonde keuzes te maken. Bijvoorbeeld door gezonde voeding aan te bieden op de werkvloer of in een bedrijfskantine. Het is vooral belangrijk dat je werknemers in de goede richting stuurt, zonder hun vrijheden af te pakken. Verwijder de ongezonde opties dus niet, maar maak de gezonde keuzes makkelijker en aantrekkelijker.

Dat stelt ook het Voedingscentrum. Eten dat makkelijk toegankelijk is, roept namelijk verlangen op en is daardoor moeilijk te weerstaan voor werknemers. Prima, als dat gezonde keuzes zijn! Kleine veranderingen in de plaatsing en aanbieden van eten kunnen op deze manier al zorgen voor andere keuzes van werknemers.

Daarom is de aanwezigheid van gratis groenten en fruit een must. Zet in elke ruimte een volle fruitschaal neer en leg (snack)groenten klaar, zoals komkommer en tomaten. Leg dit duidelijk in het zicht! Dat verleidt werknemers om voor de gezonde optie te gaan. Een appeltje voor de dorst of een tomaatje tussen hun boterham: jouw werknemers gaan sneller voor de gezonde keuze!

Stimuleer jouw werknemers daarnaast om voldoende water te drinken. Zet bijvoorbeeld kannen met water op tafel in de vergaderruimtes en plaats watertappunten door het hele gebouw. Ook leuk: laat herbruikbare waterflessen bedrukken met het bedrijfslogo!

Verwijder de ongezonde opties niet, maar maak de gezonde keuzes makkelijker en aantrekkelijker.

2.1 De bedrijfskantine
Heb je een bedrijfskantine? Zorg er dan voor dat er ruim voldoende gezonde opties aangeboden worden. Let er ook op dat maaltijden in gezonde porties worden geserveerd en dat er gezonde snacks te koop zijn in de snoepautomaten. Maak ook afspraken met de catering van de bedrijfskantine, dat alleen gezonde maaltijden meedoen met acties en kortingen. Zo maak je de gezonde keuzes aantrekkelijker. 

3. Regel dagelijks een gezonde gezamenlijke lunch

De makkelijkste manier om werknemers tijdens hun werkdag gezond te laten eten? Een gezamenlijke lunch! Niet alleen bepaal jij als werkgever wat voor gezonds er op tafel komt, het is ook nog eens heel goed voor de werksfeer. Samen lunchen verbetert de samenwerking, bevordert de vriendschappelijke relatie tussen collega’s en is hét moment waar goede ideeën ontstaan. Meer dan een lunch dus!

Wat betreft het eten: hoe gezonder, hoe meer energie werknemers vervolgens uit hun (werk)dag halen. Een lunch mag je ‘gezond’ noemen, wanneer hij voedzaam genoeg is. Dat betekent dat de lunch genoeg vitamines en mineralen bevat en dat je voedingsstoffen als suiker, zoetstoffen en andere ongezonde dingen vermijdt.

Voorbeelden van een gezonde lunch die je als werkgever kunt aanbieden, zijn:

  • Rijkgevulde salades;
  • Wraps met knapperige groentes;
  • Yoghurt met havermout en fruit;
  • Rijstwafels met kip en avocado;
  • Maaltijdsmoothies;
  • Gezonde baksels, zoals osawacake;
  • Soep, zoals broccoli- of tomatensoep.

Beloon werknemers voor gezond gedrag. Lunchen jullie iedere dag gezond? Las dan bijvoorbeeld een tostidag in, serveer lekkere borrelhapjes tijdens de vrijmibo of tover iedere 3e donderdag van de maand om tot kroket-donderdag. Net wat voor jullie werkt! Waar worden jouw werknemers blij van?

Tips meegeven aan jouw werknemers? Stuur deze blog dan door!

4. Doe de a.s.r. Vitality Voedingstest

De voedingstest van a.s.r. Vitality maakt eetgewoontes van en voor werknemers inzichtelijk. De test bevat vragen over maaltijdpatronen, zoals hoe vaak iemand ontbijt, luncht of avondeet. Maar ook belangrijke vragen over de inname van belangrijke voedingswaarden en -stoffen, zoals vezels, natrium, suiker, calcium, vetten en vlees. De uitkomsten van deze test geven inzicht in wat werknemers goed doen en wat ze kunnen verbeteren. Het fijne? Als werkgever heb jij hier verder geen werk aan! 

Doen jullie al mee met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality? Dan krijgen alle deelnemers 500 Vitality Punten. Natuurlijk blijft alle gezondheidsinformatie van werknemers vertrouwelijk.

Van bewustwording naar gedragsverandering

Je kunt wel zeggen dat werknemers dagelijks meer moeten bewegen en gezonder moeten eten, maar hoe krijg je ze zover om het ook écht te doen? Met de app van a.s.r. Vitality komen werknemers daadwerkelijk in beweging en kunnen ze hun voedingspatroon laten testen! a.s.r. Vitality is hét gezondheidsprogramma dat gedragsverandering op de korte en lange termijn realiseert. Hoe? Door gezonde keuzes aantrekkelijk te maken. Wij helpen je werknemers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. En dat werkt. Meer weten?

Podcast: Focus op Vitaliteit

In de podcastserie Focus op Vitaliteit hoor je alles over vitaliteit op de werkvloer inclusief gezonde voeding! Speciaal voor werkgevers en HR-managers gaan we in gesprek met experts over de weg naar vitaliteit. We bespreken mooie tips, voorbeelden en adviezen, die jij meteen mee kunt nemen in de praktijk. Van werkgeluk tot vitaal leiderschap en van beweging tot gezonde voeding: dat en meer hoor je in Focus op Vitaliteit!

Luister de podcasts
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }