Crowdfunding is voor ondernemers steeds meer een serieuze optie om geld voor hun bedrijf binnen te halen. Maar hoe werkt crowdfunding eigenlijk precies? Kun je met crowdfunding een financieel gezond bedrijf opzetten? En dan ook nog voldoende grip op je financiën houden? Wat zijn de voor- en nadelen? Dat vertellen we je hier.
Crowdfunding is feitelijk niets anders dan publieke financiering. Of, zoals het woord ‘crowd’ al zegt, financiering door het grote publiek. Crowdfunding opzetten doe je via een online crowdfunding platform. Op dit online platform maak je een crowdfunding campagne aan. Hiermee vertel je zoveel mogelijk mensen over je plannen, en op welke manier je de tegenprestatie wilt leveren. . En probeer je ze hierover zó enthousiast te maken dat ze hier geld in willen steken.
Hoe start je een crowfunding? Waar begin je precies en waar moet je allemaal aan denken? De Kamer Van Koophandel heeft hier een handig stappenplan voor opgezet, waar je gemakkelijk zelf mee aan de slag kunt.Dit plan bestaat uit de volgende zeven stappen:
Er zijn 4 soorten crowdfunding. Het verschil tussen deze 4 wordt bepaald door hoe je jouw investeerders terugbetaalt:
Alle 4 vormen van crowdfunding zijn volgens de Belastingdienst een vorm van inkomen. Je kunt er dus niet zomaar vanuit gaan dat elke vorm van crowdfunding belastingvoordeel oplevert. Voor verschillende situaties kunnen verschillende belastingregels gelden. Lees meer over de fiscale gevolgen van crowdfunding op de pagina Financiering van uw onderneming van de Belastingdienst.
Als ondernemer denk je na over je toekomst. Heb je een vangnet als je arbeidsongeschikt raakt en heb je wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig? Als ondernemer moet je zelf voor inkomen zorgen wanneer je niet kunt werken door ziekte of na een ongeval. Met een AOV ben je verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Hier lees je alles wat je wilt weten over de AOV.