Als ondernemer streef je naar een financieel gezond bedrijf. Een financieel plan helpt je om eerst een stevig fundament neer te zetten. Vervolgens is het belangrijk om grip op je financiën te houden. Er zijn verschillende financiële berekeningen die je kunt doen om inzicht in je cijfers en financiële status te krijgen. Eén daarvan is het berekenen van solvabiliteit, ofwel de solvabiliteitsratio. Dit cijfer helpt je met het beoordelen van de financiële gezondheid van je onderneming. Maar wat is solvabiliteit nu precies? Wat betekent het voor je bedrijf? En hoe bereken je het? We leggen het je graag uit.
Solvabiliteit is een veelgebruikte berekening die iets zegt over de financiële weerbaarheid van je onderneming. Het gaat hierbij om de verhouding tussen de bezittingen en schulden in het bedrijf, ook wel eigen vermogen en vreemd vermogen genoemd. Vreemd vermogen is geld dat je bedrijf heeft geleend, eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en de schulden van je bedrijf. Het cijfer dat uit de berekening komt, geeft aan of je op de lange termijn aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Met andere woorden: leveren je bezittingen genoeg op om de schulden af te lossen als je zou stoppen of failliet gaat? Solvabiliteit wordt ook wel buffervermogen genoemd.
Solvabiliteit zegt in de eerste plaats iets over de financiële status van je onderneming. Een lage solvabiliteit betekent dat er meer schulden uitstaan dan dat er eigen vermogen is en een hoge solvabiliteit het tegenovergestelde. Een bedrijf met een hoge solvabiliteit is minder afhankelijk van geldschieters, want er is genoeg eigen vermogen om investeringen te bekostigen. Aan de andere kant, als je juist op zoek bent naar geldschieters, dan staat een hoge solvabiliteit ook voor minder risico. Zo maak je meer kans om een financiering te krijgen. Ook naar leveranciers en partners geeft een hoge solvabiliteit een positief signaal af. Het toont aan dat je koopkrachtig bent en dat een samenwerking voor hen minder financieel risico met zich meebrengt.
Kort samengevat:
De solvabiliteitsratio geeft de verhouding tussen de bezittingen en schulden van je onderneming aan. Solvabiliteit berekenen doe je aan de hand van de volgende cijfers: het eigen vermogen, vreemd vermogen en het totale vermogen. Deze cijfers vind je terug op de balans van je onderneming. Het eigen vermogen is het bedrag dat je zelf hebt geïnvesteerd in het bedrijf. Het totale vermogen is de som van je eigen vermogen en het vreemd vermogen, oftewel de leningen op de balans. Om de solvabiliteit te berekenen, maak je de volgende rekensom:
eigen vermogen / totale vermogen x 100 = solvabiliteitsratio
Wat precies een goede solvabiliteit is hangt af van verschillende kenmerken en verschilt per branche. Over het algemeen wordt een solvabiliteitsratio tussen de 25% en 40% als goed gezien. Om een overzicht te krijgen van de solvabiliteit van jouw onderneming, kun je bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal de berekening maken aan de hand van je balans.
Naast solvabiliteit zijn er andere financiële berekeningen die je kunt doen om inzicht in de financiële status van je onderneming te krijgen. De liquiditeit zegt bijvoorbeeld iets over het vermogen om op korte termijn aan betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. En de rentabiliteit geeft aan welke verhouding tussen de winst en het vermogen nodig was om die winst te behalen. Ook om deze cijfers te berekenen heb je een balans en winst- en verliesrekening nodig. Het is dus van belang om hier een goede boekhouding voor te hebben. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar kun je ook uitbesteden aan een financieel adviseur of boekhouder.
Als ondernemer denk je na over je toekomst. Heb je een vangnet als je arbeidsongeschikt raakt en heb je wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig? Als ondernemer moet je zelf voor inkomen zorgen wanneer je niet kunt werken door ziekte of na een ongeval. Met een AOV ben je verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Hier lees je alles wat je wilt weten over de AOV.