Voor jezelf beginnen als zzp’er. Er zijn veel redenen om die keuze te maken. Je wilt bijvoorbeeld meer vrijheid in je werk. Wil je die vrijheid ook financieel tot je vriend maken, dan zijn er een aantal stappen om te zorgen voor een stevig fundament. Want jouw vrijheid bouw je niet op drijfzand. Wij nemen je mee in het stappenplan om financieel gezond te blijven als zzp'er.

Het starten van jouw eigen bedrijf

Wat komt er allemaal bij kijken? Heb je jezelf de vraag gesteld hoeveel omzet voor jou minimaal nodig is om als ondernemer het hoofd boven water te kunnen houden? Dit kun je zelf makkelijk berekenen. Maak een overzicht van je vaste lasten en wat je maandelijks uitgeeft. De beste manier om dit laatste te doen is minimaal een maand lang je uitgaven bijhouden, in plaats van te noteren wat je verwacht uit te geven. Je komt er dan vaak achter dat je meer uitgeeft dan je denkt. Het bedrag wat je na deze maand hebt moet je minimaal overhouden, na aftrek van belasting en eventueel ontvangen btw. De omzet uit je eigen rekenvoorbeeld is een absoluut minimum. Het is altijd beter om hier een marge bij op te tellen. Gemiddeld is een bedrag van € 35.000 omzet in het eerste jaar een mooi en redelijk streven voor starters in de zakelijke dienstverlening. Wil je een berekening maken, dan zijn daarvoor verschillende rekentools, op bijvoorbeeld ikwordzzper.nl.

Zelf kun je vanaf de start werken aan een steviger financieel fundament met meer zekerheid. We helpen je graag op weg met een stappenplan. Kort maar krachtig en duidelijk. 

Stap 1: Maak een financieel plan

Welke middelen heb jij nodig om jouw eigen onderneming te starten? Sommige starters hebben een eigen kantoor- of praktijkruimte nodig, of allerlei geavanceerd apparatuur. Zijn voor jou geen grote investeringen noodzakelijk? Maak altijd een lijstje van wat je nodig hebt. Computer, mobieltje, een eigen website, een bureau, … Hoe zit het met kantoorruimte? En hoe ga je naar je klant of opdrachtgever? Heb je wel of geen (lease-)auto nodig? Je kunt je soms best vergissen in hoeveel een onderneming starten kost. Denk je dat je behoorlijke investeringen moet doen, ga dan met een geregistreerd financieel adviseur om tafel. Die kan je begeleiden bij het doorrekenen van wat je nodig denkt te hebben. Een adviseur helpt je ook bij het opstellen van een degelijk, persoonlijk financieel plan. Misschien is in jouw geval een lening gunstig, zeker nu met de lage rentestanden kan dat zorgen voor een soepele start. Of heb je zelf voldoende kapitaal om op eigen kracht te starten. Heb je nog geen financieel adviseur? Vaak kan je verzekeringsadviseur je op weg helpen.

Zoek een adviseur bij jouw in de buurt.

Stap 2: Regel je verzekeringen

Bij ondernemerschap hoort risico. Dat kun je nooit helemaal wegnemen. Maar je kwetsbaarheid beperken, dat kun je zeer zeker. Grote risico’s als arbeidsongeschiktheid kun je als ondernemer maar beter afdekken. Zolang er nog geen sprake is van een verplichte verzekering voor zzp’ers, wordt er van je verwacht dat je dit zelf regelt. Praat met andere zelfstandig ondernemers en laat je adviseren door financieel professionals, als eerste oriëntatie of voor een persoonlijk advies op maat. Ook zij bieden je vaak stappenplannen, om jouw situatie in kaart te brengen. Er is overigens al wel een principe akkoord bereikt om de AOV verplicht te stellen.

Stap 3: Bouw een buffer

Welk bedrag heb jij nodig om een paar maanden zonder inkomsten te kunnen leven? Geen enkele ondernemer zit te wachten op financiële onzekerheid. Los van het regelen van een AOV, is het opbouwen van een voor jouw situatie toereikende buffer het beste dat je in dit opzicht kunt doen. Want het kan altijd gebeuren dat je tijdelijk geen opdrachten hebt. Of om welke reden dan ook even niet kunt werken. Op wijzeringeldzaken.nl, een initiatief van het ministerie van Financiën, vind je veel informatie. Bijvoorbeeld over hoe je een buffer opbouwt.

Op eigen benen

Bedenk: je belangrijkste ticket naar vrijheid in ondernemerschap, dat ben jijzelf. Niets biedt je zoveel basis als je eigen kracht, zowel fysiek als mentaal. Je kunt veel doen aan je eigen vitaliteit. Neem je rust, zorg voor voldoende slaap, eet en drink gezond en zorg voor voldoende beweging. En als het even niet meer gaat, ben jij nog steeds in control. Want met bovenstaande stappen heb je jouw financiële vangnet op orde. Voor balans tussen werk en privé, lees onze blog: Hoe vind je de balans tussen werk en privé als ondernemer?

Ben je bij ons verzekerd? Meld je dan aan voor het a.s.r. Vitalityprogramma. Kom ook in beweging! Meer weten over a.s.r. Vitality: bekijk hieronder de video!

 

 

Wij helpen je graag