Ga naar de hoofdinhoud

Voor jezelf beginnen als zzp’er. Er zijn veel redenen om die keuze te maken. Bijvoorbeeld omdat je meer vrijheid in je werk wilt. Wil je die vrijheid ook financieel tot je vriend maken, dan zijn er een aantal stappen die jou helpen om grip op je financiën te houden. Ons stappenplan helpt jou om als zzp’er financieel gezond te blijven. Ook als het tijdelijk even tegenzit.

Voor jezelf beginnen als zzp'er

Wat komt er allemaal bij kijken? Heb je jezelf de vraag gesteld hoeveel omzet je minimaal nodig hebt om als ondernemer je hoofd boven water te kunnen houden? Dit kun je makkelijk zelf berekenen. Maak hiervoor eerst een overzicht van je vaste lasten en wat je maandelijks uitgeeft. De beste manier om dit te doen is minimaal een maand lang je uitgaven bijhouden. Je komt er dan vaak achter dat je meer uitgeeft dan je denkt. Het bedrag wat je na deze maand hebt, is wat je minimaal moet overhouden, na aftrek van belasting en eventueel ontvangen btw. De omzet uit je eigen rekenvoorbeeld is een absoluut minimum. Het is altijd beter om hier een marge bij op te tellen. Wil je vanaf de start werken aan een steviger financieel fundament met meer zekerheid? We helpen je graag op weg met dit stappenplan:

Stap 1: Maak een financieel plan

Welke middelen heb je nodig om jouw eigen onderneming te starten? Sommige starters hebben een eigen kantoor- of praktijkruimte nodig, of allerlei geavanceerde apparatuur. Zijn voor jou geen grote investeringen noodzakelijk? Maak dan toch een lijstje van wat je nodig hebt. Computer, mobieltje, een eigen website, een bureau, … Hoe zit het met kantoorruimte? En hoe ga je naar je klant of opdrachtgever? Heb je wel of geen (lease-)auto nodig? Je kunt je soms best vergissen in wat het kost om een onderneming te starten. Denk je dat je behoorlijke investeringen moet doen, ga dan met een geregistreerd financieel adviseur om tafel. Die kan je begeleiden bij het doorrekenen van wat je nodig denkt te hebben.

Stap 2: Regel je verzekeringen

Welke verzekeringen heb je nodig als zzp’er? Risico kun je nooit helemaal wegnemen, dat hoort bij ondernemerschap. Maar je kwetsbaarheid beperken, dat kun je zeer zeker. Grote risico’s als arbeidsongeschiktheid kun je als ondernemer maar beter afdekken met een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering). Zolang er nog geen sprake is van een verplichte verzekering voor zzp’ers, wordt er van je verwacht dat je dit zelf regelt. Praat met andere zelfstandig ondernemers en laat je adviseren door financieel professionals, als eerste oriëntatie of voor een persoonlijk advies op maat. Financieel professionals bieden je hiervoor vaak stappenplannen, om jouw situatie in kaart te brengen.Verder is het slim om je te verzekeren tegen onverwachte schades.

Hiervoor heeft a.s.r. het Voordeelpakket bedrijven. En denk daarnaast ook aan de lange termijn; met Persoonlijk pensioen voor zzp’ers zorg je bijvoorbeeld op een fiscaal aantrekkelijke manier voor inkomen voor later.

Stap 3: Bouw een buffer

Hoeveel buffer heb je als zzp’er nodig? In ieder geval genoeg om een paar maanden zonder inkomsten te kunnen leven. Want geen enkele ondernemer zit te wachten op financiële onzekerheid. Los van het regelen van een AOV, is het opbouwen van een voor jouw situatie toereikende buffer het beste dat je in dit opzicht kunt doen. Want het kan altijd gebeuren dat je tijdelijk geen opdrachten hebt. Of dat je om welke reden dan ook even niet kunt werken. Op wijzeringeldzaken.nl, een initiatief van het ministerie van Financiën, vind je veel informatie. Bijvoorbeeld over hoe je een buffer opbouwt.

Alles over de AOV

Als ondernemer denk je na over je toekomst. Heb je een vangnet als je arbeidsongeschikt raakt en heb je wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) nodig? Als ondernemer moet je zelf voor inkomen zorgen wanneer je niet kunt werken door ziekte of na een ongeval. Met een AOV ben je verzekerd van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Hier lees je alles wat je wilt weten over de AOV.

Denk ook aan je eigen gezondheid

Je belangrijkste ticket naar vrijheid in ondernemerschap, dat ben jijzelf. Niets biedt je zoveel weerbaarheid als je eigen kracht, zowel fysiek als mentaal. Je kunt veel doen aan je eigen vitaliteit. Neem je rust, zorg voor voldoende slaap, eet en drink gezond en zorg voor voldoende beweging. En als het dan toch even niet meer gaat, dan houd jij nog steeds de controle. Want met bovenstaande stappen heb je jouw financiële gezondheid op orde. Wil je meer weten over een goede balans tussen werk en privé, lees dan onze blog: Hoe vind je de balans tussen werk en privé als ondernemer?

Ben je bij ons verzekerd? Meld je dan aan voor ons a.s.r. Vitality programma. Kom ook in beweging