Home Blogs van a.s.r. Fransje: ‘Belangrijk om het hoofd helemaal leeg te maken’

Fransje: ‘Ik voel me echt veel beter als ik regelmatig beweeg’

03 november 2021

Voor Fransje van der Voort was sporten altijd al een manier om fysiek en mentaal fit te blijven. Ze was altijd al erg fanatiek, maar door een drukke kantoorbaan schoot dagelijks bewegen er vaak bij in. Sinds ze haar smartwatch heeft gekoppeld aan de a.s.r. Vitality app sport ze niet alleen regelmatig, maar beweegt ze over de dag ook veel meer. 

a.s.r. Vitality helpt én beloont je om dagelijks te bewegen
Nu 3 maanden gratis bij een zorgverzekering van Ditzo en a.s.r.
Meer informatie

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat dagelijks bewegen net zo belangrijk als sporten is. Met 1 uur per dag extra staan verbrand je 40kcal extra. Dat staat gelijk aan het lopen van 5 marathons per jaar. Check! 

Geen smoesjes

Fit zijn is voor Fransje heel belangrijk. "Ik ben zo langzamerhand op een leeftijd dat ik me realiseer dat ik het met dit lijf nog even moet doen en hoe belangrijk het is om het goed te houden. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. En daarnaast voel ik me ook echt veel beter als ik regelmatig beweeg”. Het redt haar om niet helemaal knots-knettergek te worden, zoals ze het zelf omschrijft. Smoesjes om niet te hoeven sporten zul je van Fransje niet zo snel horen. Bewegen is voor haar, voor met name de mentale gezondheid, een must. “Het is belangrijk om het hoofd helemaal leeg te maken. Of dat nou wandelen, fietsen, mindfulness, yoga, mediteren, of tennissen is, maakt niet uit. Voor mij is dat sowieso wel sporten, want als ik tennis ben ik alleen aan het tennissen en niet ook nog over allerlei dingen aan het nadenken”.

Het gezondheidsprogramma a.s.r. Vitality is een beweegprogramma dat prikkelt om te bewegen en achteraf het harde werken beloont. Deelnemers houden met a.s.r. Vitality hun motivatie wel vol. Want door stappen te zetten of de hartslag te verhogen, halen ze punten die ze wekelijks kunnen inwisselen voor leuke beloningen. Denk bijvoorbeeld aan een Bol.com cadeaukaart of cashback op een Apple Watch of Fitbit.

Op je passen letten

Sinds Fransje haar smartwatch aan a.s.r. Vitality heeft gekoppeld let ze meer op haar stappen waardoor ze veel meer is gaan wandelen. “Ik werd wel gemotiveerd om met stappen die punten te halen. Dan dacht ik: als ik dan nu nog 2.000 stappen loop dan heb ik toch weer 50 punten gehaald”. Fransje haalt wekelijks met gemak haar weekdoel van 800 punten. Dat weekdoel moet ze van zichzelf nu wel elke keer halen. “Als ik vrijdag weet dat ik het weekend niet kan sporten maar mijn punten nog niet heb gehaald, dan ga ik vast voorsorteren door extra beweegmomenten in te plannen. Om op zondag wel die punten binnen te slepen. Dat vind ik nog steeds heel grappig”. Met haar Vitality punten spaart ze Bol.com cadeaubonnen waarmee ze e-books koopt.

Extra motivatie

Als ze al zoveel sport, waarom doet ze dan toch mee aan a.s.r. Vitality? Heeft ze die extra motivatie dan nog wel nodig? Zonder a.s.r. Vitality zou ze niet minder sporten, maar wel minder wandelen. Ze haalt bij haar antwoord een masterclass van Erik Scherder aan. “Hij zegt dat bewegen uit 2 componenten bestaat: een half uur per dag sporten of bewegen, en daarnaast ook na elk half uur dat je stil hebt gezeten, 5 minuten bewegen. Op dagen dat ik niet sport wil ik minimaal 7.500 stappen zetten en dat zou ik anders niet hebben gedaan. Als ik zie dat ik nog maar 4.000 stappen heb gezet, doe ik er altijd moeite voor om die 7.500 toch te halen.” Afgelopen zomer ging ze zeilen en lukte het niet om het weekdoel te halen. Maar ook dat is dan uiteindelijk geen man over boord, want de week erna stapte ze gewoon weer in. “Zo makkelijk is dat.”

Met a.s.r. Vitality wordt dagelijks bewegen makkelijker én leuker

Door stappen te zetten, fietsritten te maken, je hartslag te verhogen of een sportles te volgen, verdien je Vitality Punten. Jouw verdiende punten kun je inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Verdien bijvoorbeeld elke week spaartegoed voor cadeaukaarten van Bol.com, Zalando of Pathé. Je kan zelfs een Apple Watch of Fitbit aanschaffen en deze binnen 24 maanden helemaal terugverdienen. Zo wordt dagelijks bewegen leuker en makkelijker. En ga je met plezier meer bewegen!

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over a.s.r. Vitality