Home Blogs van a.s.r. 3 tips voor vrouwelijke zzp'ers

3 tips voor vrouwelijke zzp'ers

06 november 2018

De groep ondernemende vrouwen in Nederland groeit. In 2016 steeg het aantal vrouwelijke zzp’ers met bijna 3%. Het aantal mannelijke zzp’ers groeide met maar 0,6%. De vrouwen zijn bezig met een opmars maar als het gaat om het pensioen is er nog veel terrein te winnen. Eén op de drie vrouwelijke zelfstandige ondernemers zegt niets geregeld te hebben voor hun pensioen. Bij de mannelijke zzp’ers is dit een kwart. Onder de vrouwen is de meest genoemde reden dat ze het te duur vinden. Een deel van de vrouwen vindt het pensioen nog te ver weg (20%), een andere reden is dat ze zich nog niet verdiept hebben in hun pensioen (27%). Voor deze vrouwelijke zzp’ers hebben wij 3 pensioentips. Lees hier hoe je de kosten voor je pensioenpotje doorberekent en hoe je nu al aan de slag kunt met je pensioen.

Wil jij ook financieel vooruit?

Ontvang Vooruit Mail voor inspirerende verhalen en handige tips.

Schrijf je in!

1. Bereken je pensioen door in je uurtarief

Het is niet eenvoudig om het ideale uurtarief te bepalen, maar wel heel belangrijk. De doorberekening van je pensioen mag hierin niet ontbreken. Het blijkt dat vrouwen in het algemeen lager zitten met hun uurtarief dan mannen. Volgens een recent onderzoek rekenen mannelijke zzp’ers gemiddeld €60 per uur, terwijl vrouwen €49 per uur schrijven. Heb jij ruimte om je uurtarief te verhogen voor (meer) pensioensparen? 

2. Kies een pensioenvoorziening die bij jou past

Pensioenvoorzieningen bestaan bij zzp’ers voornamelijk uit sparen of beleggen (37%). Een andere populaire optie voor zpp’ers is door te investeren in een eigen woning (33%) waar ze op latere leeftijd van hopen te profiteren. 27% kiest ervoor om zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Je kunt je pensioen dus op verschillende manieren regelen. Kijk goed naar jouw persoonlijke situatie en kies een pensioenvoorziening die het beste bij jouw wensen past.

Meer verhalen en tips?

Ontvang Vooruit Mail & win het boek 'The Happy Financial' van finance influencer Marjan Heemskerk.
vrouw bril laptop koffie

3. Laat pensioneren geen doel in je leven zijn 

Je zult moeten nadenken over je inkomen voor later. Vooral als je het leven wilt blijven leiden dat je nu leidt. Maar vergeet niet geld opzij te zetten voor andere dingen die je al eerder kunt doen, zoals bijvoorbeeld een tussenpensioen (sabbatical). Niet stoppen, maar minder werken na pensioenleeftijd is ook een optie. Er zijn zelfs verschillende onderzoeken die uitwijzen dat mensen die blijven werken gezonder en gelukkiger zijn dan mensen die helemaal stoppen met werken!

Bronnen: CBS en CBS MKB-Statline.

Uschi Braun

Meer verhalen over Ik denk vooruit