Home Blogs van a.s.r. 3 pensioentips voor vrouwelijke zzp'ers

3 pensioentips voor vrouwelijke zzp'ers

14 januari 2021
Het aantal vrouwelijke zzp’ers neemt flink toe in Nederland. Van 224.000 in 2003 naar 434.000 in 2019. Dat is een toename van 94%! In 2019 gaat het om een stijging van 2.6%. Daar mogen we trots op zijn! Op het gebied van economische zelfstandigheid, valt er wel nog wat te winnen. Ook als het gaat om pensioen. Eén op de drie vrouwelijke zzp’ers zegt namelijk niets geregeld te hebben hiervoor. Wat kun je doen voor je pensioen? Hieronder geven we je drie tips!
Ontvang onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen en maak kans op het boek ‘The Happy Financial’.

Schrijf je in!
Vrouwelijke zzp'ers en hun economische zelfstandigheid

Het aantal vrouwelijke zzp’ers is niet alleen gestegen. Ook hun economische zelfstandigheid heeft een boost gekregen. In 2013 was 55.7% economisch zelfstandig en in 2019 64.5%. Dat is een mooie stap vooruit! Maar we zijn er nog niet. Want nog steeds zijn zo’n 150.000 vrouwelijke zzp'ers vrouwen economisch niet zelfstandig. Hiermee wordt bedoeld dat het inkomen minder dan 70% van het wettelijke netto minimumloon bedraagt.

Vrouwelijke zzp'ers en hun pensioen

Eén op de drie vrouwelijke zzp'ers zegt dus niets geregeld te hebben voor hun pensioen. Bij de mannelijke zzp’ers is dit een kwart. Onder de vrouwen is de meest genoemde reden dat ze het te duur vinden. Een deel van de vrouwen vindt het pensioen nog te ver weg (20%). Een andere reden is dat ze zich nog niet verdiept hebben in hun pensioen (27%). Wil jij werken aan je pensioen? Hieronder helpen we je vooruit met drie tips.

Lees ook: ZZP’er Froukje (38) zet 50% van haar inkomen opzij voor haar pensioen

Meer verhalen en tips?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek ‘The Happy Financial’.

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
3 pensioentips voor vrouwelijke zzp'ers
Tip 1: Bereken je pensioen door in je uurtarief

Het is niet eenvoudig om het ideale uurtarief te bepalen, maar wel heel belangrijk. De doorberekening van je pensioen mag hierin niet ontbreken. Het blijkt dat vrouwen in het algemeen lager zitten met hun uurtarief dan mannen. Volgens een onderzoek rekenen mannelijke zzp’ers gemiddeld € 60 per uur, terwijl vrouwen € 49 per uur schrijven. Heb jij ruimte om je uurtarief te verhogen voor (meer) pensioensparen? 

Tip 2: Kies een pensioenvoorziening die bij jou past

Pensioenvoorzieningen bestaan bij zzp’ers voornamelijk uit sparen of beleggen (37%). Een andere populaire optie voor zpp’ers is door te investeren in een eigen woning (33%) waar ze op latere leeftijd van hopen te profiteren. 27% kiest ervoor om zich aan te sluiten bij een pensioenfonds. Je kunt je pensioen dus op verschillende manieren regelen. Kijk goed naar jouw persoonlijke situatie en kies een pensioenvoorziening die het beste bij jouw wensen past.

Tip 3: Laat pensioneren geen doel zijn

Je zult moeten nadenken over je inkomen voor later. Vooral als je het leven wilt blijven leiden dat je nu leidt. Maar vergeet niet geld opzij te zetten voor andere dingen die je al eerder kunt doen, zoals bijvoorbeeld een tussenpensioen (sabbatical). Niet stoppen, maar minder werken na pensioenleeftijd is ook een optie. Er zijn zelfs verschillende onderzoeken die uitwijzen dat mensen die blijven werken gezonder en gelukkiger zijn dan mensen die helemaal stoppen met werken!

Lees ook: 9 x dingen die ze je niet vertellen over zzp'er zijn

Bronnen: CBS (1), CBS (2) en CBS MKB-Statline.

Dit blog is eerder gepubliceerd op 6 november 2018.

Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit