Ga naar de hoofdinhoud
Home Zzp’er Tim: AOW alleen niet genoeg als je comfortabel leven gewend bent
Op de foto staat zzp'er Tim. Achter hem hangt gereedschap.

Zzp’er Tim: “Nu ga ik mijn pensioen echt regelen”

30 maart 2023

Voor mensen die in loondienst werken, is het pensioen vaak geregeld via hun werkgever. Maar ben je, net als meer dan een miljoen Nederlanders, zzp'er? Dan moet je zelf voor je pensioen zorgen. Toch zijn er veel zelfstandig ondernemers die hier nog helemaal niet mee bezig zijn. Sterker nog: bijna de helft van de zzp'ers bouwt helemaal geen pensioen op.

Over dit onderwerp gaan we in gesprek met Tim, een zelfstandig aannemer van 29 jaar, in zijn werkplaats in ‘s Gravenzande om te ontdekken wat hem in de weg staat bij het regelen van zijn pensioen.

Zelf beleggen voor je pensioen?

Door zelf voor je pensioen te beleggen, kun je profiteren van belastingvoordeel. Benieuwd hoe dit werkt?

Ontdek Persoonlijk pensioen
Hoe ziet jouw dag als aannemer eruit?

‘‘Als aannemer ben ik vooral bezig met timmerwerk en het aannemen van grote verbouwingen. Niets is mooier dan het werken met m’n handen en zo iets nieuws creëren. Mijn dag begint vroeg in de werkplaats of direct bij de klant. Meestal ben ik rond een uurtje of 4, 5 klaar.’’

Wat is het voordeel van werken als zelfstandig ondernemer?

‘‘Voor mij is het werken als zzp'er vooral fijn vanwege de vrijheid die het met zich meebrengt. Als zelfstandig ondernemer hoef ik me aan niemand te verantwoorden en kan ik lekker mijn eigen gang gaan. Zo kan ik gewoon mijn eigen tijd indelen en werken aan de projecten die ik echt leuk vind.’’

Heeft zzp'er zijn ook een keerzijde?

‘‘Ja, hoewel er veel voordelen zijn aan het werken als zzp'er, zijn er ook nadelen. Zo moet je buiten je werk om veel zaken zelf regelen, zoals je administratie en verzekeringen. Als zzp'er ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor deze zaken en moet je hier actief mee aan de slag. Dit kost tijd en energie, terwijl ik eigenlijk gewoon met m’n handen aan het werk wil zijn. In loondienst hoef je hier vaak minder over na te denken, omdat daar alles automatisch voor je wordt geregeld.’’

Ben jij ook zzp’er en heb je nog geen plan voor je pensioen?

Meld je nu aan voor het webinar en leer alles over slim pensioen opbouwen als zzp’er. 

Heb je al nagedacht over jouw pensioen?

‘‘Vaak schiet het erbij in, door alle drukte van het ondernemerschap en zie ik enorm op tegen de administratieve rompslomp. Gelukkig krijg ik wel hulp van mijn broer, die heeft daar meer verstand van. Toch besef ik dat ik er zelf ook mee aan de slag moet, wil ik later een stukje zekerheid hebben. Het opbouwen van een pensioen is eigenlijk iets wat ik al heel lang op mijn to-do-lijstje heb staan.’’

Hoe zie jij jezelf op je 70ste? 

‘‘Als ik 70 ben, zie ik mezelf niet meer zo hard werken als nu. Het is fysiek zwaar werk en dat houdt op den duur op. Mijn droom is om het pand waarin ik nu werk te kopen en te verhuren. Op die manier kan ik ook op latere leeftijd nog wat inkomen genereren. Daarnaast zou ik graag een mooi pensioenpotje willen hebben, al weet ik niet of mij dat dat gaat lukken. Maar ik blijf positief en hoop dat ik later kan genieten van mijn oude dag zonder financiële zorgen.’’

Wat belemmert jou in het regelen van je pensioen?

‘‘Als zzp'er is mijn inkomen niet elke maand hetzelfde. Soms verdien ik meer dan andere maanden, en daarom weet ik niet of ik elke maand genoeg overhoud om iets in een pensioenpot te stoppen. Verder lijkt het regelen van een pensioen mij een hoop gedoe en daarom schuif ik het steeds voor mij uit.’’

Met Persoonlijk pensioen van a.s.r. regel je vandaag nog jouw pensioen. Je opent een rekening, kiest je beleggingsfonds en bepaalt hoeveel én wanneer je inlegt. Je inleg wordt vervolgens belegd door de experts van a.s.r. zodat jij je bezig kan houden met andere zaken.

Wist je dat je nu al kan profiteren van belastingvoordeel?

"Oh, dat is nieuw voor mij. Mijn broer zal hier waarschijnlijk ook van opkijken!"

Hoe het belastingvoordeel werkt

Het bedrag dat je inlegt op je beleggingsrekening voor je pensioen – zoals Persoonlijk pensioen - is aftrekbaar van je inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. Wel zit er een maximum aan het bedrag dat je van de Belastingdienst jaarlijks mag inleggen: je jaarruimte. Hoe hoog je jaarruimte is hangt af van je persoonlijke situatie en kan in de toekomst wijzigen.

Lees meer over hoe belastingvoordeel werkt

Hoe belangrijk is een goed pensioen voor jou?

“Als je gewend bent aan een comfortabel leven met een goed inkomen, is alleen een AOW niet genoeg om van te leven denk ik, daarom is het wel belangrijk om nog wat extra's te hebben. Dus het komt er op neer dat ik het gewoon moet regelen. Ik ben blij dat ik weet dat ik er niet alleen later maar ook nu voordeel van kan hebben als ik mijn pensioen regel. En dat er nog wel flexibiliteit zit in wanneer en hoeveel je inlegt. Dat is een extra reden om het niet langer uit te stellen!"

Beleggen voor je pensioen met belastingvoordeel?

Als je belegt voor je pensioen op een lijfrentebeleggingsrekening, profiteer je van belastingvoordeel. Omdat je geld vaststaat tot je pensioendatum. Daarna betaal je wel belasting. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je inlegt. Binnen de grenzen van jouw jaarruimte. Benieuwd of beleggen voor je pensioen iets voor jou is?

Stap over naar Persoonlijk pensioen | Mobile

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.


Meer verhalen over beleggen voor je pensioen

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }