Digitale toegankelijkheid bij a.s.r.
Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zorgen we ervoor dat iedereen onze website goed kan gebruiken. Zo houden we ons bijvoorbeeld aan de internationaal geldende richtlijnen voor digitale toegankelijkheid. Op deze pagina laten we zien hoe a.s.r. omgaat met digitale toegankelijkheid.
Waar gebruik je asr.nl en onze app voor?
Op asr.nl vind je informatie over alle producten en diensten van a.s.r. De app van a.s.r. is gekoppeld aan de gegevens van je a.s.r. account. Zo heb je al jouw verzekeringen en producten altijd bij de hand in de de app van a.s.r. Onder Service & Contact vind je verschillende manieren om contact op te nemen met a.s.r. Zo kun je bellen, e-mailen en in sommige gevallen contact opnemen via chat.
Dit vind je op de website en de app van a.s.r.
- Wil je informatie over producten of diensten? Gebruik het menu om te navigeren.
- Wil je de polisvoorwaarden van je product van a.s.r. lezen? Of je persoonlijke gegevens wijzigen? Log dan in op je a.s.r. account of download de app van a.s.r. Heb je nog geen account dan kun je deze op mijn.asr.nl aanmaken.
- Producten en diensten van a.s.r. sluit je af via een adviseur. Of sluit enkele producten zelf af via Ik kies zelf van a.s.r.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid betekent dat websites en digitale documenten voor iedereen begrijpelijk en bruikbaar zijn. Het gaat erom dat informatie online makkelijk te vinden is. En dat mensen met verschillende achtergronden, vaardigheden en/of beperkingen er goed mee kunnen werken. Dit kan bijvoorbeeld door eenvoudig taalgebruik, korte zinnen te schrijven en duidelijke afbeeldingen te plaatsen. Maar ook een website leesbaar maken voor schermlezers en andere hulpsoftware.
Zo controleren we toegankelijkheid
Om te controleren of we toegankelijk genoeg zijn voor onze bezoekers, zijn er W3C toegankelijkheidsrichtlijnen gemaakt. Dit zijn de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). De WCAG bestaat uit vier principes waar een website aan moet voldoen:
- Waarneembaar: websites moeten goed waarneembaar zijn voor alle gebruikers. Denk aan voldoende kleurcontrast van teksten, en de aanwezigheid van tekstalternatieven bij afbeeldingen.
- Bedienbaar: websites moeten goed bedienbaar zijn, bijvoorbeeld met een toetsenbord, muis of spraakbediening.
- Begrijpelijk: websites moeten begrijpelijk zijn. De structuur en teksten moeten voor iedereen logisch zijn. De taal van de pagina moet bijvoorbeeld ook door hulpsoftware gelezen kunnen worden.
- Robuust: websites moeten robuust zijn. De techniek achter de website moet goed zijn en ervoor zorgen dat hulpapparatuur de website ook goed kan gebruiken.
Zo werken we aan de digitale toegankelijkheid
Onze medewerkers zijn getraind in het toepassen van de WCAG-richtlijnen. Zo worden nieuwe onderdelen op de website en in de app ontworpen met toegankelijkheid als één van de vereisten.
In onze toegankelijkheidsverklaring leggen we uit welke regels gelden voor toegankelijkheid. En hoe we hier als a.s.r. aan voldoen.
Wat doen we om onze diensten toegankelijk te houden?
- Kennis medewerkers: onze medewerkers zijn getraind in het toepassen van de WCAG-richtlijnen. Medewerkers volgen een training Digitale Toegankelijkheid en hebben blijvend toegang tot een kennisportaal om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen.
- Toegankelijkheid ‘by design’: toegankelijkheid is vanaf de start onderdeel van alle stappen in het ontwerp-, bouw en redactionele proces van onze website.
- Testen: wij testen onze website regelmatig op toegankelijkheid. Dit gebeurt met verschillende online testtools.
- Interne controle vóór publicatie: onze redactie bekijkt vóórdat iets op de website komt of de content toegankelijk is. Waar dit kan proberen we content van derden (presentaties van webinars en bijeenkomsten) zo toegankelijk mogelijk aan te bieden.
- Interne content controle: onze redactie voert regelmatig controles uit op de content.
- Gebruikerstesten: met gebruikers testen we de toegankelijkheid van onze website.
- Externe controles: onafhankelijke deskundigen toetsen regelmatig (onderdelen van) de website op toegankelijkheid. Zowel voor de functioneel-technische onderdelen als de redactionele aspecten.
Resultaat 2025: asr.nl, portalen en apps voldoen volledig
Uit het laatste onderzoek van 13 juni 2025 blijkt dat www.asr.nl het consumentenportaal en de apps voldoen aan de 50 succescriteria van de WCAG2.1 A & AA. De controle is uitgevoerd door een onafhankelijke partij, volgens de door Logius aanbevolen toetsmethode WCAG-EM.
De website asr.nl voldoet volledig
De website asr.nl voldoet volledig. Op de website vind je meer informatie over producten en diensten van a.s.r. en de mogelijkheden om contact met ons op te nemen.
Het WCAG-rapport van asr.nl
Consumentenportaal a.s.r. voldoet volledig
De consumentenportalen van a.s.r. voldoen volledig. Met die portalen wordt de inlogomgeving bedoeld. Hier kun je als klant je verzekering bekijken en gegevens wijzigen. Ook staan hier de polisvoorwaarden in.
Het WCAG-rapport van het consumentenportaal
Apps van a.s.r. voldoen volledig
De apps van a.s.r. op Android en iOS voldoen volledig. In de app van a.s.r. vind je een overzicht van al je producten. Ook kun je gegevens hier wijzigen en je polisvoorwaarden bekijken.
Het WCAG-rapport voor de app op Android en iOS
Bekende problemen en alternatieven
Wij werken hard aan toegankelijkheid. Soms is het niet mogelijk om een toegankelijkheidsprobleem gelijk op te lossen. Dit zijn nu de bij ons bekende problemen en alternatieven.
pdf's nog niet te lezen met een schermlezer
Op dit moment is het nog niet mogelijk om al onze pdf's te laten voorlezen door schermlezers. Wij werken er hard aan om onze pdf's wel toegankelijk te maken. Neem voor het voorlezen van een pdf contact op met toegankelijkheid@asr.nl. Zij kunnen je verder helpen bij vragen over jouw document en kunnen waar nodig ook stukken voorlezen.
Feedback of contact over toegankelijkheid
Wij willen dat iedereen onze website en app kan gebruiken. Heb je problemen bij het gebruik van onze website of app? Omdat deze niet digitaal toegankelijk is? Meld je tip, idee of probleem door een e-mail te sturen naar toegankelijkheid@asr.nl. Vermeld in je e-mail de volgende informatie:
- Naam van de pagina of app waar je een melding over doet. Dit kan bijvoorbeeld een url of screenshot van de pagina of app zijn.
- Waarom de pagina of app voor jou niet toegankelijk is en wat we kunnen doen om dit te verbeteren.
- Welke besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows, Linux, Android, MacOS, of iOS) en welke browser (bijvoorbeeld Google Chrome, Microsoft Edge of Mozilla Firefox) je gebruikt.
Wij gaan aan de slag met je feedback en kijken welke verbeteringen we kunnen doorvoeren om onze website of app toegankelijker te maken.
Contact met een medewerker?
Heb je hulp nodig omdat onze website of app niet toegankelijk is? Onze medewerkers helpen je graag en nemen binnen drie werkdagen contact met je op. Verstuur een e-mail aan toegankelijkheid@asr.nl. Vermeld in je e-mail de volgende informatie:
- Naam van de pagina of app waar je een melding over doet. Dit kan bijvoorbeeld een url of screenshot van de pagina of app zijn.
- Waarom de pagina of app voor jou niet toegankelijk is en wat we kunnen doen om dit te verbeteren.
- Waarom de pagina of app voor jou niet toegankelijk is en hoe we je verder kunnen helpen..
- Of we je per telefoon of e-mail mogen contacten.
- Je contactgegevens: naam, tussenvoegsel, achternaam, e-mailadres en telefoonnummer.
- Ben je klant bij ons? Dan is het ook handig om je adres en postcode mee te sturen.
Deze verklaring is voor het laatst aangepast op 27 juni 2025.