Hoe kan ik gas besparen?

Of je nu wilt besparen om je energierekening te verlagen of omdat je iets goeds wilt doen voor je klimaat, er zijn veel manieren om je energieverbruik te verlagen. Zo kun je je stroomverbruik verminderen en je kunt je gasverbruik verminderen. 

Zo kun je gas besparen met deze tips:
Aangestoken gaspitten

Het gemiddeld gasverbruik is in Nederland 1.169 kuub per huishouden (bron: Milieu Centraal). Nu de gasprijzen de laatste maanden enorm zijn gestegen, loont het steeds meer om te besparen op je gasverbruik. Je kunt natuurlijk besparen op je gasverbruik door zuiniger te zijn met verbruiken. Maar je kunt ook verduurzamen in huis, waardoor je gasverbruik flink naar beneden gaat. Ook met een beperkt budget kun je een verschil maken. We delen 7 betaalbare manieren waardoor je minder gas gebruikt.

Tip 1: tochtstrippen

Plak tochtstrippen. Je hebt het waarschijnlijk al duizend keer gelezen maar altijd gedacht: Hoeveel verschil kan dat nou maken. Nou, een hoop! Tocht maakt je huis koud en onaangenaam. Door de tocht te stoppen, houd je warmte makkelijker vast in huis en zul je  minder snel de neiging hebben om de verwarming aan te zetten om het comfortabeler te maken in huis. Dus hup, vandaag nog naar de bouwmarkt om tochtstrips te kopen en ze in kieren en kozijnen te plakken. Vergeet je voordeur ook niet.

Tip 2: radiatorfolie

Plaats radiatorfolie achter je verwarmingen, zodat warmte niet via de buitenmuur ontsnapt. Je hebt tegenwoordig radiatorfolie die je met magneten aan de achterkant van je verwarming kunt plaatsen. Daar zie je helemaal niets van, terwijl het wel zijn werk doet.

Tip 3: vervang je oude cv-ketel

Hoe zit het met jouw cv-ketel? Vroeger wachtte je met een nieuwe kopen tot je oude kapot ging. Inmiddels kan het in sommige gevallen voordelig zijn om je oude ketel te vervangen door een hr-ketel. De gemiddelde kosten hiervoor zijn zo’n 1.400 euro. Een hr-ketel is veel zuiniger in gebruik en dus een slimme investering. Verdiep je er vooral eens in en kijk of het in jouw geval een verstandige keuze is.

Tip 4: isoleer je huis

Dat woord kan niet ontbreken in een artikel over gas besparen. Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is, komt kou van buiten naar binnen. Je verliest ook warmte van binnen, bijvoorbeeld doordat de verwarming aan staat, naar buiten. Dat betekent dus stoken voor niks. Door je huis goed te isoleren kun je dat flink verminderen. Dakisolatie, gevelisolatie en ook vloerisolatie zijn investeringen die je terugverdient doordat je energiekosten hierdoor omlaag gaan. De ene soort isolatie is duurder dan de ander. Spouwmuurisolatie regel je gemiddeld al voor tussen de 20 en 35 euro per vierkante meter.
Laat vooral eens iemand kijken naar hoe het gesteld is met de isolatie van jouw huis en hoe deze beter kan. Bijvoorbeeld met een warmtescan van je huis.

Lees meer over het isoleren van je huis op ons platform Duurzaam wonen / isoleren en energie besparen.

Tip 5: waterbesparende douchekop

Net zo lekker douchen en toch minder verwarmd water gebruiken? Dat kan met een waterbesparende douchekop. De naam doet vermoeden dat je alleen water bespaart, maar door minder verwarmd water te gebruiken, bespaar je natuurlijk ook gas. Zo’n douchekop koop je gewoon bij de bouwmarkt voor een paar tientjes. Ook dit is weer een goede investering, die je redelijk snel terug verdient.

Tip 6: gebruik kleinere pannen bij het koken

Kook je op gas? Dan kun je ook gas besparen door kleinere pannen te gebruiken. Hoe minder oppervlakte en inhoud je hoeft te verwarmen, hoe minder gas je nodig hebt. Ook dat scheelt weer.

 

Tip 7: Zet de verwarming 's nachts laag

Porterenee vroeg namens a.s.r. een energie-expert om tips. Veel mensen denken dat het zuiniger is om de verwarming 's nachts aan te laten, zodat je huis niet te veel afkoelt. Hij kon deze mythe weerleggen en adviseert om de verwarming 's nachts gewoon lager te zetten. Lees welke mythes hij nog meer ontkrachtte zodat je gas kunt besparen. 

Femke: Ik zet de verwarming nooit hoger dan 17 graden

Door de verwarming lager te zetten kun je eenvoudig op je gas besparen. Femke zet de verwarming zelfs nooit hoger dan 17 graden: 'Het is een kwestie van gewenning'. 

Lees het hele interview met Femke

Je cv-installatie energiezuinig instellen:
Radiator

De verwarming lager zetten, minder warm water gebruiken, dichten van de kieren van ramen en deuren; het zijn allemaal goede manieren en ja, ze besparen naast gas ook nog geld. Toch is er één bespaarmogelijkheid waar we veel mensen nooit naar kijken: onze cv-ketel.
Veel cv-ketels staan verkeerd afgesteld. De meeste mensen laten de ketel installeren en kijken er daarna nooit meer naar om. Nou ja, behalve het hoognodige bijvullen van water wanneer dat nodig is. Toch kun je via je cv-ketel veel gas besparen, bijvoorbeeld op de volgende manieren:

Tip 1: gebruik de eco-stand van je cv-ketel

Zit er een eco-stand op je cv-ketel? Gebruik die dan. Op de eco-stand gaat de ketel water pas verwarmen wanneer je de kraan opendraait. Dat klinkt logisch, maar meestal heeft de cv-ketel altijd een voorraadje warm water om meteen te leveren bij het opendraaien van de warme kraan. Dat kost onnodig veel energie en dus geld

Tip 2: watertemperatuur aanpassen aan vloerverwarming

Heb je radiatoren ingeruild voor vloerverwarming? Dan mag de temperatuur waarop water door je cv-ketel geleverd wordt, omlaag. Bij veel ketels kun je dit zelf instellen via het schermpje op je ketel. Voor radiatoren is water op zo’n 60 of 70 graden soms nodig tijdens de winter, voor vloerverwarming slechts op 40 of 50 graden. Toch een flink verschil.

Tip 3: verlaag de temperatuur van je cv-ketel

Ook als je geen vloerverwarming hebt, is het de moeite waard om de temperatuur te checken waarop water wordt verwarmd door je cv-ketel. Vaak staat dit automatisch ingesteld op 80 of soms zelfs 90 graden. Dat is heus niet altijd nodig. Breng de temperatuur eens terug naar 50 graden en kijk of het huis daarmee warm genoeg wordt. Is dit in jouw huis niet het geval? Dan kun je de temperatuur steeds een beetje opvoeren en kijken wat het beste past. Waarschijnlijk is dit lager dan 80 of 90 graden en bespaar je sowieso flink gas én geld.

Tip 4: radiatoren van je centrale verwarming waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen van je cv-installatie hoort ook in dit rijtje bespaartips thuis. Het kan tussen de 5% en 15% energie besparen. Dit inregelen zorgt ervoor dat het warme water op een goed gebalanceerde manier tussen de radiatoren wordt verdeeld. Je kunt dit zelf doen (lang leve Youtube!) maar ook een installateur laten komen. Waterzijdig inregelen doe je door de instelbare radiatorkraan - dus in de radiator zelf - te stellen. Dit is dus niet de stelknop waarmee je een radiator aandraait of uitdraait, maar het zit in het binnenwerk. De warmteverdeling in huis wordt hierdoor beter en zo gebruik je niet onnodig veel energie. 

Tip 5: gebruik de zomerstand en winterstand van je cv-ketel

Wist je dat veel ketels een zomer- en winterstand hebben? Zet je ketel vooral op de zomerstand wanneer het zomer wordt. De ketel dient dan alleen nog om water te verwarmen en slaat niet meer aan om het huis te verwarmen wanneer het buiten eventjes wat frisser is. Schakel wel op tijd terug wanneer het buiten kouder wordt. Op de winterstand zal de ketel weer volop gaan draaien en het binnen lekker warm maken.
Pak de handleiding van je cv-ketel er vooral eens bij. Toch de hulp van een installateur nodig? Dat kost misschien geld, maar kan je op de lange termijn een hoop geld besparen.

 

Nog meer besparen met je centrale verwarming
Hond bij radiator centrale verwarmging

Om gas te besparen hoeft je niet altijd diep in de buidel te tasten. Met een aantal vrij simpele en goedkope middelen kun je al meer rendement uit je cv halen en zo besparen op je gasrekening. En dat met een investering van een paar tientjes.

Een centrale verwarming is een effectieve manier om je huis te verwarmen. Maar de ketel stookt het water warm met behulp van gas en gas is duur. Als je de warmte optimaal in je wordt woning verspreid en zo min mogelijk warmte wordt verspild, kun je meer rendement uit je cv halen en dus gas besparen. We geven drie relatief voordelige en eenvoudige voorbeelden hoe je dit kunt doen.

Leidingisolatie of buisisolatie van je centrale verwarming

Een voordelige en simpele maatregel om warmteverlies te voorkomen, is het isoleren van verwarmingsbuizen die door ruimtes lopen die je niet wilt verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan de zolder, cv-hok, garage, kruipruimte of de meterkast. De leidingen geven in die ruimtes een deel van de kostbare warmte af en dat gaat ten koste van de andere vertrekken waar je de warmte juist wilt hebben, zoals bijvoorbeeld je woonkamer. Zonde! Bij de bouwmarkt kun je hiervoor leidingisolatie kopen. Dit zijn schuimrubberen holle buizen met een opening over de lengte, die je zo over je leidingen heen schuift. Je knipt ze eenvoudig op maat met een schaar. Deze buisisolatie kost maar een paar euro per meter. Check voordat je dit gaat kopen wat de diameter is van de leidingen die je wilt isoleren en hoeveel meter je ongeveer nodig hebt. Let op dat je alleen de leidingen van je centrale verwarming isoleert en niet die van het drinkwater. Het wordt afgeraden die te isoleren, omdat er anders legionella in je drinkwaterleidingen kan ontstaan.

Plaats warmtereflecterende radiatorfolie

Bijna elke radiator hangt aan een muur. Met radiatorfolie voorkom je dat te veel warmte in de muur gaat zitten. De folie reflecteert de warmte, waardoor deze in de te verwarmen ruimte komt in plaats van in de muur. Vooral als de muur een (slecht geïsoleerde) buitenmuur is, voorkom je met radiatorfolie dat je voor de buitenlucht stookt. Net als leidingisolatie kun je radiatorfolie bij de bouwmarkt kopen. Er zijn twee soorten radiatorfolie: de ene plak je tegen de muur en de andere folie plak je direct op de radiator aan de achterkant. Deze laatste soort is nog effectiever en zie je haast niet zitten.

Plaats een radiatorventilator

Een radiatorventilator zorgt ervoor dat de warmte nog sneller wordt verspreid in de ruimte. Daardoor is de ruimte sneller warm en kun je dus energie besparen. De ventilatoren zijn te verkrijgen in verschillende breedtes passend bij de verschillende type radiatoren. Je bevestigt de ventilator met magneten aan de onderkant van de radiator. Bij de ventilator hoort een warmtesensor die je met een magneet bevestigt aan de toevoerleiding van de radiator en met de bijgeleverde draad aansluit de ventilator. Als de radiator een bepaalde temperatuur bereikt, zorgt de sensor ervoor dat de ventilator gaat draaien en zo de warmte naar boven de ruimte in verspreidt. De ventilator heeft wel stroom nodig via het stopcontact, maar het stroomverbruik van de ventilator is zo laag, dat dit te verwaarlozen is. Een radiatorventilator én de bijbehorende sensor koop je bijvoorbeeld in de bouwmarkt. 

Meer bespaartips
Wil je nog meer tips? Porterenee vroeg voor a.s.r. aan haar volgers om tips om hun gasverbruik te verlagen. Lees de beste bespaartips van haar volgers.

Gas besparen is een mooie stap voor een duurzamer leven. Wil je weten wat je nog meer kunt doen voor een duurzame levensstijl? In deze artikelen geven wij praktische tips waar je meteen mee aan de slag kunt.

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":false,"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }