Ga naar de hoofdinhoud
Home duurzaam wonen Je woning verwarmen met een warmtepomp

Je woning verwarmen met een warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt je woning zonder aardgas. Zo maak je jouw woning een stuk duurzamer en bespaar je op energiekosten. Zéker in tijden van hoge energieprijzen is dat fijn. De overheid heeft bovendien aangekondigd dat huiseigenaren vanaf 2026 bij de vervanging van hun cv-ketel verplicht over moeten stappen op een duurzaam alternatief. De hybride warmtepomp wordt hierbij de norm. Weet jij welke mogelijkheden je hebt om jouw huis te verwarmen met een warmtepomp? Om je hierbij te helpen, hebben we belangrijkste basisbeginselen even voor je op een rijtje gezet.

Hoe kan ik mijn huis verwarmen met een warmtepomp?
Stap 1: Weet hoe een warmtepomp werkt

Een warmtepomp werkt feitelijk als een ‘omgekeerde koelkast’:

  • Een koelkast koelt door hij warmte te verzamelen uit de lucht in de koelkast, en die af te geven aan de lucht buiten de koelkast. 
  • Een warmtepomp verwarmt door warmte te verzamelen uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater, en deze warmte vervolgens naar een bruikbare temperatuur te brengen en binnen in huis af te geven.

Een warmtepomp vervangt op deze manier je cv-ketel, óf werkt met je cv-ketel samen. Omdat een warmtepomp hierbij alleen elektriciteit verbruikt, is deze energiezuinig. En met een warmtepomp heb je in ieder geval altijd minder gas nodig, of kun je zelfs volledig van het gas af.

Stap 2: Bekijk of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp

Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn, een groot verwarmingsoppervlak moet hebben én voldoende buitenruimte moet hebben om een waterpomp te plaatsen. Anders zijn vaak ‘linksom of rechtsom’ nog aanpassingen nodig. Wil jij weten of jouw huis klaar is voor een warmtepomp, of dat je eerst nog aanpassingen moet doen? Meld je dan aan voor de Verwarmingstest van Milieu Centraal. Zo weet je direct hoe jouw huis ervoor staat!

Stap 3: Vergelijk de verschillende soorten warmtepompen

Warmtepompen zijn er in heel veel soorten en maten. Het belangrijkste onderscheid is het onderscheid tussen een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Met een volledig elektrische warmtepomp verwarm je niet alleen je huis, maar ook het water in je keuken en badkamer. Je cv-ketel heb je dan dus niet meer nodig. Een volledig elektrische warmtepomp werkt goed als je huis redelijk tot goed geïsoleerd is. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en is ook geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen. Meer weten over de verschillende soorten warmtepompen? In deze blog hebben we ze allemaal voor je op een rijtje gezet.

Lees ook: Loont een hybride warmtepomp wel of niet voor jouw huis

Stap 4: Check de mogelijkheden voor subsidie of financiering

De overheid wil graag dat alle Nederlandse huishoudens in de toekomst van het aardgas af zijn. Op dit moment krijg je daarom subsidie voor een warmtepomp. De hoogte van deze subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Omdat een warmtepomp een energiebesparende maatregel is, kun je deze vanuit de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. ook meefinancieren. Dat maakt het extra aantrekkelijk om niet te lang te wachten met het kiezen voor een warmtepomp.

Stap 5: Maak een inschatting van wat je bespaart

Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat een warmtepomp al rendabel is als je jaarlijks meer dan 750 m3 gas verbruikt. En volgens de meest recente berekening van Milieu Centraal verbruikt een goed geïsoleerd hoekhuis met 2 personen  jaarlijks ongeveer 1.010 m3 gas voor verwarming en warm water. Met een warmtepomp -Milieu Centraal gaat hierbij uit van een volledig elektrische variant- vervang je het gasverbruik door stroom, waarmee je op jaarbasis zo'n 710 tot 1.170 euro bespaart. Het exacte bedrag is hierbij afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.

Meer tips over warmtepompen Loont een hybride warmtepomp wel of niet voor jouw huis? Alle soorten warmtepompen voor jou op een rijtje