Ga naar de hoofdinhoud
Home Loont een hybride warmtepomp wel of niet voor jouw huis?
Vrouw kijkt naar de thermostaat in de woonkamer | a.s.r.

Loont een hybride warmtepomp wel of niet voor jouw huis?

04 augustus 2023

Het belangrijkste onderscheid bij warmtepompen is het onderscheid tussen een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Om te weten welke van deze twee het meest geschikt is voor jouw huis, moet je dus eigenlijk eerst weten waar dat onderscheid ‘m precies in zit… We leggen het je graag uit.

Volledig elektrische warmtepomp

Met een volledig elektrische warmtepomp verwarm je niet alleen je huis, maar ook voor het water in je keuken en badkamer. Als je dan ook nog elektrisch gaat koken, ben je volledig ‘van het gas af’. Je cv-ketel heb je dan dus niet meer nodig. Een volledig elektrische warmtepomp wordt ook wel all-electric, volledig of combi genoemd. Dit type warmtepomp werkt goed als je huis redelijk tot goed geïsoleerd is. 

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Op de meeste dagen zorgt deze hybride warmtepomp voor de warmte in huis. Alleen op erg koude dagen springt de cv-ketel bij om te verwarmen. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is ook geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen, maar werkt extra goed als je ook nog betere isolatie aanbrengt.

Keuzewijzer warmtepomp
Als nu we op basis van bovenstaande verschillen een eenvoudige keuzewijzer maken, dan ziet die er zo uit:
  • Is jouw woning redelijk tot goed geïsoleerd? 
    Kies dan voor een volledig elektrische warmtepomp. Hiermee kun je helemaal van het gas af. Is jouw woning in of na 1992 gebouwd en heeft deze HR++ glas? Dan is de isolatie zeker in orde en kun je jouw woning zonder grote ingrepen geschikt maken voor een volledig elektrische warmtepomp.

  • Is jouw woning nu nog minder goed geïsoleerd? 
    Dan kun je nu al kiezen voor een hybride warmtepomp. Hiermee verwarm je je huis met een combinatie van de warmtepomp en je cv-ketel. Breng vooral ook isolatie aan als deze nog ergens ontbreekt. Hiermee wordt het energiegebruik van je warmtepomp nog lager.

  • Is jouw cv-ketel minimaal 12 jaar oud?
    Zoek dan nu alvast uit of je woning geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp. Mis je hiervoor nog ergens goede isolatie? Pak dit dan ook nu aan: zo ben je straks klaar om volledig elektrisch (en dus helemaal van het gas af) te gaan!
Koelen in de zomer

Wist je dat een (hybride) warmtepomp naast verwarmen ook kan koelen? Met vloerverwarming kun je het huis zo'n 5 tot 8 °C kouder krijgen dan de buitentemperatuur. Zonder vloerverwarming zal dit zo'n 3 °C zijn. Toch fijn nu de zomers heter worden. 

Je warmtepomp meefinancieren vanuit de Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Omdat een warmtepomp een energiebesparende maatregel is, kun je deze vanuit de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. ook meefinancieren. Dat maakt het extra aantrekkelijk om niet te lang te wachten met het kiezen voor een warmtepomp.

Ruben Leendertse

Meer verhalen over Duurzaam wonen