Home Blogs van a.s.r. Jos Baeten: "verbied sigaretten automaten niet over 5 jaar, maar nu al"

Jos Baeten: "verbied sigaretten automaten niet over 5 jaar, maar nu al"

07 juli 2017

Soms komen onderwerpen los van elkaar tegelijkertijd in de media. In dit geval viel de aankondiging van de staatssecretaris om rookwaren uit het zicht van klanten te halen samen met de aankondiging van collega ABN AMRO om te stoppen met investering in de tabaksindustrie. En het toeval is nog groter als je bedenkt dat wij momenteel een campagne hebben waarin wij het statement maken dat we al jaren niet investeren in de tabaksindustrie. Net zo min als in de wapenindustrie en sectoren met kinderarbeid, maar dit terzijde.

Dat tabak slecht is voor de mens is een open deur. Maar vreemd genoeg realiseren wij ons nauwelijks welke enorme impact de gevolgen van roken heeft op onze maatschappij.

In Nederland sterven per jaar 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, dat is een hele provinciestad. Om nog maar te zwijgen over de aan tabak gerelateerde ziektekosten. De jaarlijkse zorgkosten voor ziekten die door roken zijn veroorzaakt, bedragen bijna 3 miljard euro. Dit is 3,8% van de totale zorgkosten.

a.s.r. is ook ziektekostenverzekeraar en verzekeraar van ondernemers. Wat ondernemers kwijt zijn aan kosten van hun werknemers die ziek worden door roken, is eveneens indrukwekkend. Zware rokers hebben volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een verzuim van bijna 6%, terwijl ex-rokers 3,4% en niet-rokers 2,4% noteren.

Daarom staat a.s.r. vierkant achter de aankondiging van de staatssecretaris om rookwaren uit het zicht te halen en automaten vanaf 2022 te verbieden. Het is goed dat die maatregelen nu komen maar ik begrijp eigenlijk niet waarom deze niet veel sneller kunnen ingaan.

Ik snap ook wel dat de middenstand tijd moet krijgen om hun winkels aan te passen, maar op de supermarkten na, krijgen ze 5 jaar respijt. Reken maar eens uit hoeveel mensen in die tijd sterven aan de gevolgen van roken. Ik vind het jammer dat de politiek dan tijdkaders tot 5 jaar hanteert. Het zou slagvaardiger kunnen, nee zelfs moeten. Dus weg met die automaten, zo snel mogelijk.

Als je onze commercial en vlog met longarts Wanda de Kanter van het Antoni van Leeuwenhoek bekijkt, zegt dat genoeg.

Het andere bewijs
Jos Baeten

Meer verhalen over Het andere bewijs