Ga naar de hoofdinhoud
Home Zakelijk Zakelijk pensioen Pensioenakkoord: bereid je voor | Pensioen en inkomen | a.s.r.

Informatie voor werkgevers en adviseurs

Het nieuwe pensioenstelsel vraagt om verandering. Het biedt werkgevers niet alleen uitdagingen, maar ook kansen. Samen met adviseurs helpen we werkgevers vooruit. Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen in werking. En uiterlijk 1 januari 2028* moeten pensioenregelingen voldoen aan de nieuwe regels. Daar informeren we je graag over. Zo zijn we samen klaar voor het nieuwe pensioenstelsel.

* Dit moet nog in de nadere wetgeving worden aangepast.

Wat houdt de nieuwe pensioenwet in en wanneer gaat die van start?

De belangrijkste reden van het pensioenakkoord is het toekomstbestendig maken van pensioenen. Vanaf 1 juli 2023 treedt de Wet toekomst pensioenen in werking. Werkgevers hebben dan nog 4,5 jaar om de pensioenregeling aan te passen: tot 1 januari 2028.

Met deze nieuwe pensioenwet veranderen er op hoofdlijnen twee dingen:

  1. Pensioenopbouw vindt alleen nog maar plaats op basis van beschikbare premie;
  2. De pensioenpremie wordt leeftijdsonafhankelijk (oftewel een vlakke premie).
1. Pensioenopbouw vindt alleen nog maar plaats op basis van beschikbare premie

De belangrijkste ontwikkeling is dat er in het nieuwe pensioenstelsel alleen nog maar pensioen via de dc-regelingen (defined contribution) kan worden opgebouwd. Hierbij staat de hoogte van de pensioenuitkering vooraf niet vast en wordt die mede bepaald door het beleggingsrendement (tenzij wordt gekozen voor inkoop van een gegarandeerde uitkering).

2. Pensioenpremie wordt leeftijdsonafhankelijk

De tweede verandering is dat de premie voor de pensioenopbouw voor iedereen standaard voortaan gelijk is (oftewel: een vlakke premie). Bij zo’n vlakke premie krijgt iedereen hetzelfde premiepercentage, ongeacht de leeftijd. Veel werkgevers hebben op dit moment een leeftijdsafhankelijke premie: hoe ouder je bent, hoe hoger de premie. Lees in dit blog over hoe je als werkgever de transitie naar de beschikbare premieregeling kan invullen.

Extra informatie over pensioenakkoord
Webinar toekomst pensioenen

Op 25 mei 2023 organiseerde a.s.r. een webinar over de Wet toekomst pensioenen, Folkert Pama, directeur Pensioenen bij a.s.r., en Joost Keizer, specialist inkomen & duurzame inzetbaarheid over ‘Wet toekomst pensioenen en goed werkgeverschap’ en de gevolgen voor de adviespraktijk. Bekijk de webinar. 

Pensioenakkoord: 5 veranderingen voor werkgevers en werknemers

Door de nieuwe pensioenwet zijn er vijf veranderingen voor werkgevers en werknemers.

Verandering 1. AOW-leeftijd stijgt minder snel

De AOW-leeftijd stijgt mee met de levensverwachting. Vanaf 2025 stijgt deze leeftijd minder snel dan eerder is vastgesteld. Door de minder snelle stijging van de AOW-leeftijd ligt deze in 2024 op 67 jaar. De pensioenrichtleeftijd is dan 68 jaar. Dit heeft gevolgen voor werknemers waarvan het pensioen gebaseerd is op beleggingen, waarbij gekeken wordt naar het beleggingsrisicoprofiel. Naarmate de pensioenrichtleeftijd dichterbij komt, wordt het risico meestal afgebouwd. Wanneer de werknemer er dan voor kiest om eerder met pensioen te gaan, wordt dat risico niet optimaal afgebouwd.

Daarom hebben wij bij a.s.r. de ‘persoonlijke pensioenleeftijd’ geïntroduceerd. De werknemer geeft dan de eigen gekozen pensioendatum door. En wij stemmen de beleggingen en renteafdekking daarop af. Zo is het risico dus optimaal afgestemd op de persoonlijke situatie en is het risico optimaal afgedekt.

Verandering 2. Pensioenuitkering ineens (10%)

Met deze nieuwe mogelijkheid kan de werknemer ervoor kiezen om een deel van het pensioen (maximaal tot 10%) in één keer te laten uitkeren. Dat kan direct op de pensioendatum. Gaat de werknemer met pensioen in de maand waarin de AOW ingaat? Of gaat de werknemer met pensioen de maand nadat de AOW ingaat? Dan kan de werknemer het bedrag ineens laten betalen in januari van het volgende jaar, meestal hoeft er dan minder belasting betaald te worden.

De keuze voor het moment heeft invloed op de hoogte van de pensioenuitkering. Op zowel de maandelijkse als de eenmalige. Daarom optimaliseren we ons werknemersportaal. Daarin kan de werknemer zelf aangeven wanneer en hoeveel er in één keer uitgekeerd moet worden. Ook is het mogelijk om daar een berekening aan te vragen. Omdat a.s.r. zowel de opbouw- als uitkeringsfase regelt, zorgen wij voor een soepele overgang naar het pensioneren van de (voormalig) werknemer.

De drie andere belangrijke veranderingen
  1. Uitsluitend premieregelingen (DC) mogelijk;
  2. Overgang van stijgende naar vlakke premie (maximaal 30% - 33% van de pensioengrondslag);
  3. Nabestaandenpensioen wordt direct afhankelijk van salaris (maximaal 50% voor partnerpensioen en 20% voor wezenpensioen). Lees meer over de acht veranderingen van het nabestaandenpensioen.

Via het Verbond van Verzekeraars houden we samen met andere verzekeraars de uitwerking van bovengenoemde veranderingen nauwlettend in de gaten. We zijn continu in gesprek. Zo proberen we met elkaar een goede en werkbare wet- en regelgeving te laten ontstaan. In ieder geval doen we er alles aan om werkgevers en hun werknemers goed en duidelijk te informeren en te activeren. Dat doen we samen met adviseurs.

Vitaliteit en pensioen gaan hand in hand

In het nieuwe pensioenstelsel hebben werknemers meer regie over hun pensioen. Dit betekent dat zij keuzes moeten maken binnen de pensioenregeling, maar ook daarbuiten. Zodat zij meer invloed kunnen uitoefenen om financieel fit met pensioen te gaan. Maar geld is niet alles. Je hebt ook je mentale en fysieke gezondheid nodig om te kunnen genieten van je pensioen. Omdat de pensioenleeftijd stijgt en de meeste mensen langer moeten doorwerken, is investeren in vitaliteit extra belangrijk. En werkgevers kunnen hen daarbij helpen. Omdat werkgevers door het nieuwe pensioenstelsel toch al aan de slag moeten met de pensioenregeling, is dit een goed moment om met die bril naar pensioen en het arbeidsvoorwaardenpakket te kijken. Lees hier meer over in de whitepaper ‘Het nieuwe pensioenstelsel: een uitgelezen kans om te investeren in de vitaliteit’ en ontdek de mogelijkheden.

Invloed van het pensioenakkoord op bestaande pensioenen

Voor bestaande beschikbare premieregelingen met een leeftijdsafhankelijke premie maakt het wetsvoorstel een uitzondering. Die mogen in stand blijven voor de huidige deelnemers. Ook mag je je bestaande middelloonregeling omzetten naar een beschikbare premieregeling met een oplopende premie. En deze daarna in stand houden voor de bestaande deelnemers. Dit betekent dat je in elke leeftijdscategorie ongeveer hetzelfde opbouwt.

Voorwaarde is wel dat de middelloonregeling vóór 1 januari 2028 is omgezet. Daarnaast moet de hoogte van de leeftijdsafhankelijke premies binnen het wettelijk kader blijven.

Overstap naar nieuw pensioenstelsel: nog veel te doen

Misschien lijkt 1 januari 2028 nog ver weg. Maar er is voor die tijd veel te doen. Zo moeten werkgevers beslissen of ze voor het huidige personeel gebruikmaken van het overgangsrecht (tot de laatste werknemer uit de pensioenregeling uit dienst is). Of dat ze één nieuwe pensioenregeling willen voor alle medewerkers. Dan moet de pensioenregeling voor het huidige personeel namelijk gewijzigd worden. Dat heeft de nodige voeten in de aarde. De werknemers moeten meegenomen worden in keuzes en financiële consequenties. De werkgever is zelfs verplicht een transitieplan hiervoor op te stellen. Kortom, het is verstandig om als werkgever niet te lang te wachten en je te laten adviseren door een pensioenadviseur.

Sluit je na 1 juli 2023 als werkgever voor het eerst een pensioenregeling af, dan moet deze gelijk voldoen aan de nieuwe regels. Dat houdt in: een vlakke premie voor iedereen (dus geen overgangsrecht) en het nieuwe nabestaandenpensioen.

Vitaal pensioen van a.s.r.

Met een pensioenregeling van a.s.r. dragen werkgevers bij aan een financieel gezonde toekomst voor hun werknemers. Bij a.s.r. vinden we het daarnaast belangrijk dat werknemers mentaal en fysiek gezond zijn, nú en later. Daarom bieden we naast een pensioenregeling de extra services 'Ik denk vooruit' en a.s.r. Vitality. Zo investeren werkgevers samen met ons en hun werknemers in de lange termijn.

Meer lezen over het pensioenakkoord?

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }