Home Blogs van a.s.r. Finalisten a.s.r. scholen challenge 2018 bekend!

Finalisten a.s.r. scholen challenge 2018 bekend!

12 november 2018

De afgelopen weken gaven 23 a.s.r. collega’s op 13 scholen gastlessen over het onderwerp duurzaamheid in en om de school. De lessen vonden plaats in het kader van de a.s.r. scholen challenge, de duurzaamheidswedstrijd van a.s.r. voor basisscholen in de omgeving van Utrecht. De scholen werden uitgenodigd hun idee voor het verduurzamen van hun school in te sturen. De 5 finalisten zijn nu bekend.

Duurzaamheidslessen

In totaal deden 13 scholen mee aan de a.s.r. scholen challenge. De school kon aangeven of zij een gastles over duurzaamheid van een a.s.r.-medewerker wilde krijgen of zelf de duurzaamheidsles geven. 23 collega’s gaven een gastles. Aan de hand van het lespakket 'BREEAM-NL Junior Milieuscan Basisschool' hebben de basisschoolleerlingen de duurzaamheid van de school in kaart gebracht en gekeken wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is en welke rol zij zelf kunnen spelen. De ingezonden plannen zijn beoordeeld op haalbaarheid, creativiteit en impact.

De finalisten zijn:

  • RKBS Driehuis uit Mijdrecht met een idee voor een betere leefomgeving voor de dieren rondom de school
  • Wereldkidz Bolenstein uit Maarssen om energie te besparen en regenwater op te vangen en te hergebruiken
  • CBS De Bijenschans uit Breukelen met het plan om een duurzame keuken te maken
  • Jenaplanschool Zonnewereld uit Vleuten met plannen voor het verduurzamen van de buitenomgeving en het geven van buitenlessen
  • CBS de Leiboom uit Zaltbommel met hun aanpassingen om bewuster om te gaan met water en energie

Vakjury

  • Klaas van Kruistum (voorzitter jury), bekend van o.a. jongerenprogramma's IJsstrijd en Zapp your planet
  • Pim van den Berg, Gedeputeerde Ruimtelijke ontwikkeling, Economie en Toerisme, Wonen en Binnenstedelijke Ontwikkeling en Energietransitie
  • Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council
  • Hanna van Zadelhoff namens het winnende team van de a.s.r. scholen challenge 2017 Basisschool De Flambouw (zie foto)
  • Jos Baeten, CEO van a.s.r.

De finalisten moeten de jury met goede argumenten overtuigen waarom hun idee het winnende zou moeten zijn. De winnende school krijgt een prijs van € 12.500 om onder begeleiding hun plan uit te voeren.

Samenwerking

a.s.r. organiseert deze duurzaamheidswedstrijd om kinderen vertrouwd te maken met dit thema én basisscholen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun school. We doen dat in samenwerking met de Dutch Green Building Council  (DGBC) en de provincie Utrecht. Dit evenement organiseren we dit jaar voor de derde en laatste keer.

Winnaar a.s.r. scholen challenge 2017

Finalisten a.s.r. scholen challenge 2018: Basisschool de Flambouw
Duurzaamheid
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaamheid