Home
3 misvattingen over cybercriminaliteit
3 misvattingen over cybercriminaliteit
20 januari 2018
Cybercriminaliteit is aan de orde van de dag. Ransomware, phishingmails, hacks, virussen, DDos-aanvallen… bovendien hoef je geen computer te hebben om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit: telefoons en bankpassen kunnen ook worden gemanipuleerd. Er bestaan nog een hoop misvattingen over cybercrime, graag helpen wij er een paar de wereld uit.
- ‘Ik doe alles zelf, zo kan ik alles goed in de gaten houden. Mij ontgaat niets.’
Als ondernemer ben je een ware duizendpoot. Je weet veel en je kunt veel… maar niet alles. Cybercriminaliteit is er in zoveel verschillende vormen, en ook die veranderen continu. Als er eens iets gebeurt kan het zijn dat je bedrijf in één klap stil komt te staan. Dat niemand meer bij de e-mail kan, dat je niet meer bereikbaar bent voor klanten. Dat je telefoon niet meer werkt. En wat dan? Dan is het fijn dat je op een partij kan vertrouwen die je hierbij helpt. Of dat nou een ICT-er is of een preventiespecialist.
- ‘Wij zijn helemaal niet interessant voor cybercriminelen. Als ze echt geld willen zien, gaan ze wel naar een grotere partij.’
Cybercriminelen proberen op heel veel verschillende plekken aan geld te komen. Dat hoeft niet gelijk een groot bedrag te zijn. Iedereen met geld is interessant. En veel kleine beetjes worden samen ook heel veel. Iedereen is interessant om dit bij te proberen, of dat nou consumenten zijn of ondernemers.
- ‘Ik heb een anti-virusscanner en een ICT-er die mij soms helpt. Dat lijkt me wel voldoende.’
Software en ICT-ers kunnen natuurlijk prima beveiligingssystemen opzetten. Maar onthoud dat dat algemene systemen zijn, terwijl cybercrime tegengaan pas echt goed werkt als je weet waar je je tegen moet beschermen. Bovendien heb je voor veel vormen van cybercriminaliteit helemaal geen beveiligingssystemen nodig, maar moet je zelf weten hoe ze te werk gaan. Zoals bij phishing, waarbij criminelen je vertrouwen proberen te winnen om je gegevens te krijgen en je zo geld afhandig te maken met je eigen inloggegevens.
Meer verhalen over Verzekeren