Home Blogs van a.s.r. Duurzame reizen: de wintersportvakantie

Duurzame reizen: de wintersportvakantie

10 februari 2020

Met een zonnetje op je gezicht de berg af en een prachtig uitzicht: wat kan de wintersport toch heerlijk zijn. Wil je een nog beter gevoel overhouden aan je vakantie? Met een paar bewuste keuzes maak je je vakantie nog duurzamer. 

Kies een locatie dichtbij

Een goede start van je wintersport, is door een locatie te kiezen waarbij je minder hoeft te reizen. Zo kun je bijvoorbeeld Oostenrijk vervangen door de mooie bergen van Frankrijk. Een bijkomend voordeel: hierdoor kort je je reistijd in én is het makkelijker om met het openbaar vervoer naar je bestemming te gaan. Met de trein of bus naar je vakantiebestemming gaan scheelt je een hoop CO2-uitstoot en kosten op winterbanden of sneeuwkettingen. Zo houd je ook nog eens tijd over om echt van je vakantie te genieten.

Reis buiten het hoogseizoen

Voor de voorjaarsvakantie (en zomervakantie) is het duurzamer om buiten het hoogseizoen te gaan. In het hoogseizoen worden omgevingen overbelast met mensen. Als er een gelijkmatigere verdeling is van toeristen, ontziet dat de locatie en natuur ontzettend en het scheelt jou ook in de kosten. 

Ga voor een bio accommodatie

Je reis is gepland en het vervoer is geregeld: nu de accommodatie nog. Tijdens het zoeken naar een slaapplaats, kun je letten op het label ‘BioHotel’. Deze hotels hebben een hoop ecologische voordelen: de gebouwen zelf zijn energie-efficiënt, de keuken is bio en er wordt bijvoorbeeld bewust omgegaan met afvalscheiding.

Naar wat voor een piste ga je?

Ook niet onbelangrijk: hoe milieubewust is de piste waar je naartoe gaat? Hierbij kun je letten op het volgende:

  • Staan er sneeuwkanonnen? Sneeuwkanonnen verbruiken ontzettend veel energie en water, maar ze zijn ook nadelig voor het dal. De nepsneeuw uit een kanon is een stuk dichter dan echte sneeuw. Zodra dit smelt, komt er meer water in het dal wat voor overlast en erosie zorgt.
  • Zijn er milieubewuste vervoersmiddelen? Verschillende skigebieden zijn steeds duurzamer bezig, waaronder skiliften op zonne-energie. Daarnaast zie je ook steeds vaker elektrische pendelbussen of treinen die je van en naar de piste brengen. 

Kies een duurzame ski-outfit

Het is natuurlijk belangrijk om je goed in te pakken voor de wintersport. Maar sta je ook even stil bij waar je kleding vandaan komt? Zo kun je met evenveel plezier de pistes af met een tweedehands outfit of van een merk dat kleding duurzaam produceert. 

Ga niet off-piste

Een duurzame wintersportvakantie draait om bewuste keuzes maken. Eentje daarvan is ook: ga niet buiten de pistes skiën. Waarom? Wilde dieren trekken zich terug van de pistes en denken hun rust gevonden te hebben off-piste. En het is ook nog eens schadelijk voor alle planten die je buiten de piste vindt. Blijf daarom lekker op het gewone pad.

Ga voor duurzame activiteiten

Wil je eens wat anders doen dan skiën of snowboarden? Dan is langlaufen iets voor jou! Je kunt zo genieten van de prachtige omgeving, terwijl je wel actief bezig bent. Of trek erop uit door een grote wandeltocht door het gebied te maken. Al dat geski zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid erosie en modder in het dal toeneemt. Erg jammer van die prachtige natuur. 

Annebel Wouters

Meer verhalen over Dit is de tijd van doen