Home Blogs van a.s.r. Hang rookmelders op de juiste plaats

Hang rookmelders op de juiste plaats

04 april 2022

Eigenlijk weet iedereen het wel: een rookmelder is belangrijk. Toch blijft ‘ie bij heel veel mensen in de la liggen na aanschaf. Maar waarom is het eigenlijk goed om ze toch op te hangen?

In een huis met werkende rookmelders die op de juiste plek zijn opgehangen, heb je 100% meer kans om een woningbrand te overleven dan in een huis zonder rookmelders. Tijdens je slaap kun je namelijk niet ruiken. Bovendien komt er koolmonoxide vrij bij brand, daardoor slaap je nog dieper. Een klein beetje rook is al voldoende om de rookmelder af te laten gaan. Véél eerder dan je zelf wakker zou worden.

Lees ook: Doe het zelf - woningbrand voorkomen

Hoe gebruik je zo´n rookmelder eigenlijk?
  • Hang rookmelders op aan het plafond van elke ruimte waarop slaapkamers uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal of gang. Aan het plafond van het trapgat is ook een goede plaats.
  • Hang rookmelders op in elke ruimte waar je doorheen moet om je huis te ontvluchten bij brand. Bijvoorbeeld in de hal of in de gang van elke verdieping.
  • Vervang regelmatig de batterijen. Zo voorkom je ook dat die rookmelder irritant gaat piepen. Een goed ezelsbruggetje hiervoor is: zomer- of wintertijd voorbij, tijd voor een nieuwe batterij!
  • Houd de rookmelder schoon met de stofzuiger.
  • Plaats nooit rookmelders in de keuken, badkamer, boven de verwarming of vlakbij luchtventilatie.
  • Test je rookmelder af en toe. Dat kan met de testknop. Doe dit nooit met een kaars of een sigaret, dan kun je de rookmelder beschadigen.
Fleur Gorissen-de Paauw